Već smo naučili protumačiti svaki san!

Dragan PAVELIĆ


prije nego započnem završnu besjedu i prije negoli objavim ono što sam za kraj ostavio, ispričat ću vam još jedan san. Toliko je vremena još ostalo!

Zubejda usnula san.

Osvanuo dan Petrova ukopa.

»l noćas su padali kestenovi u dvorištu...« tim se riječima spomenuh minule noći. Spokojna i sasvim pribrana, zaključih: sama sam u kući! Mrtvaca su jučer iznijeli.

»Da sam, nešto, hodžina udovica! Ostala bih u kući sjediti, s tespihom u ruci, moliti...«

(»San o hodžinici, ne izlazi joj iz glave!« objavi moj pokojnik i za njim se, po drugi put, zalupiše vrata. U zadnje vrijeme u nas je previše propuha!) A onda se nasmijah, kako bi se i on, daje živ, nasmijao, pa nekako žustro - kako ne dolikuje muslimanki krenuh na (muževljev)pogreb...

Već smo naučili protumačiti svaki san!

Kao prvo: bolesnik će se oporaviti! Ali o ovome snu pred njim ne treba raspravljati! To, što si u snu poželjela biti hodžinicom, znači ostat ćeš mužu vjerna dovijeka. I onda kad postaneš udovicom, nećeš ga prevariti. To, što se u snu smiješ, to ti znači: plakat ćeš! Plakati, pa se, opet, utješiti...

Objašnjenje ovog ženskog sna napola je pretkazanje, napola tumačenje. U cijelosti svojoj, lijepa utjeha. Tako će i neki od vas, neću reći koji, u noćašnjem snu razjasniti nerazjašnjene stvari... Posvetite se svojim sno­vima! S njima ćete nepoznato učiniti poznatim! Nepriznato, priznatim! Neprihvaćeno, prihvaćenim! Time će se pročistiti vaš um i umiriti vaša duša. Čemu bi, inače, služili snovi?

Blagoslovljeni sati koje provedosmo zajedno!

 

Vrelo: „Proljeće u Karolinentalu“, str.304

Listopad 2011.

::: PV PRETRAGA

::: NEKE STVARI I OSTALO

LJUBAVNA VEZA MASLINE I MEDITERRANA

Iz iskustva znam da su knjige ove vrste nešto posebno. Možemo ih pokloniti, razmjeniti, prodati, o njima pripovijedati i svoj skromni usud dati; reklo bi se, nešto poput platežnog sredstva.  >>>više

 

PREDZORJE

 

Previjam se u krevetu kao crv. Cijelim tijelom, cijelom dušom djeluje u meni sinoćne vino. U odsustvu bolje duhovne pjanosti (kažem pjanosti a ne pijanstva, čak ni opojnosti) vino pali u meni rujne požare, škaklja me, draži me, ponižava me, potpaljuje maštu i potpiruje na zanose prama ženi i Budućnosti.

Imam groznicu. Ne ću da potpuno otvorim oči prama nastalom danu što kroz tananu zavjesu počinje da probija u sobu. Slušam kukurijeke pijetlova u dvorištu, te troma i duboka zvona.

Kao da se utapam, cijela moja prošlost prolazi u meni u kaleidoskopu; sve pogrješke koje sam počinio, sva dobra djela koja propustih. Evo sam srećom i nemoćan: dozivam sebi sliku bolnice gdje ženske ruke jodom i klorom pale sladostrast u povoju ranjenika.

─ I onda mislim, kako je strahovito što ću morati ustati se, odjenuti se, otići bez oduševljenja u svakidašnji svijet, pa opet ne moći pijan, biti pijan bez uma.

 

Augustin Josip Ujević

::: ČITAONA

::: NA BANDERI

Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46
Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46