Bismilah iz Ponijeva

Kada se govori o povijesti bosanskohercegovačke izdavačke djelatnosti, onda se kao prvi časopis navodi Bosanski prijatelj,list što ga je 1850. godine počeo izdavati fra Ivan Franjo Jukić. List je pripreman u Bosni, ali je tiskan izvan nje, u Zagrebu. Prvi u Bosni i pripreman i objavljen list je zapravo Bismilah, koji se pojavio 1864. u selu Ponijeva kod Žepča. Izdavao ga je i uređivao tadašnji ponijevski kapelan fra Franjo Momčinović.

Župa s imenom Ponijeva postojala je do 1896. godine, kada je njezino središte preneseno u Novi Šeher, pa se i župa otada tako zove.


Bismilah je arapska riječ i znači u ime Božje l pomozi Bože. Zašto je fra Franjo svome listu dao upravo takvo ime teško je danas odgonetnuti, ali se zna da je ovaj satirično-polemični list bio krat­kog vijeka jer u Bosni u to doba nije bilo tiskare a njegov ga je iz­davač prepisivao rukom.

 

Izvor: Klendar sv. Ante za 2005. godinu

PV

::: NEKE STVARI I OSTALO

::: ČITAONA

Video zapis

::: NA BANDERI

Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46
Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46

... Ne pozivam se ni na kakvo pokajanje, ali ura ispaštanja putem istine će doći, mora doći. Kao pjesnik, koji je upozo­rio svoju draganu: „Jedne večeri, kada ostarite, uz svijeću ... " Ura istine i kazne će doći. Sve će biti golo, sve će biti jasno, ali kasno.

 

Tin Ujević