Ekološka zabluda nekoliko bosanskih glupsona u dijaspori

Piše: Boris B. IKO

Neka mi oproste sva pokoljenja. Nemam niti jedan alibi kako bi opravdavao moju ljudsku glupost. Možda samo jedan; da je sve posljedica mog školskog javašluka i direktna posljedica mojih prepisivanja i lažiranja, tijekom kratkog školovanja. Neka mi oproste svi apsolventi iz Visokog, Širokog, Uskog i Dugačkog, ili kako se zovu svi ti centri sveopće pameti.

Ja sam zaboravio «Međunarodni dan močvara» Federacija BiH je obilježila taj dan uz suglasnost ostalih članica «Ramsarske konvencije». Svečanošću u Hutovom Blatu nekoliko uzvanika je svjesno isključilo all-road vuču na svojim džipovima, što je svima poznato kolika je to žrtva naročito na ovako močvarnim predjelima a sve u svrhu očuvanja populacija koje gmižu i gamižu u močvari i okolo nje. Oprostite mi što nisam bio dostojan da upalim svoje auto i provozam se nekih stotinjak kilometara da bih mogao prisustvovati tako lijepoj manifestaciji. Čini mi se da je bilo ljepše druženje nego kod otkrivanja spomenika «Bosanskom brdskom konju» ispred Veterinaskog sveučilišta u Sarajevu. Tu nema opravdanja pred budućim naraštajima. Trebao sam..., morao sam obući svoje planinarske cipele (350 km-jeftine), kontrolirana proizvodnja negdje u Indiji (jedan kontrolira dok djeca rade), obući svoju nepropusnu jaknu (samo od prirodnih vlakana), proizvedena u Europi EU (Rumunija) i pokazati svijetu da mi nije do moje guzice, nego želim kazati da ne kopaju po kantama za smeće, jer tu dolazi do razbacivanja otpada a učinak je mali, možda u najboljem slučaju da se prehranite Vi sami. A gdje su ostali!? Koje li bezstidne sebičnosti.

Eto, i ja sam vjerojatno jedna od tih sveznajućih faca što pokupiše svu pamet u Zapadnoj Europi. Opet je to posljedica naše ljudske gluposti (škola & prepisivanje i sl.); ne samo nas nego i naših predaka a mi kao ovce (što smo dokazali kroz povijest) išli smo po sistemu:kud svi Turci tu i mali Mujo. Koje li zablude!?

Zato svi koji žele obrazovanje, prosvijećenost i blagostanje neka idu na drugu stranu na istok,jug, gore, dole samo ni za živu glavu na zapad; u taj obor glupsona i prepisivača. U ime toga živjeli svi: «Međunarodni dani močvara», »Međunarodni dani proplanaka», «Međunarodni dani ne uzoranih njiva», »Međunarodni dani nepušača», «Međunarodni dani pušača» i dabogda spomenike imali svi Bosanski brdski konji, krave, krmače pa i ostali kućni ljubimci.

Nisam ja zagovornik tih globalnih orgijanja svjetskih i velikih kompanija; ali za ime Božije zar u toj našoj Bosni tako napaćenoj i siromašnoj nema važnijih obilježavanja? Koliki god da je budžet za takve manifestacije, preveliki je. Sve dokle naši sugrađani žive na rubu egzistencije i traže onaj kruh naš svagdašnji po kantama za smeće; neodgovorno i bezobrazno, čak i uvrjedljivo je gladnoj djeci u Somaliji objašnjavati od koje je važnosti prestanak lova na Kitove.

 

U ime nekoliko etnički raseljenih ali etički svjesnih građana, negdje iz zaostale Zapadne Europe i ekološki operirane.

 

Vaš Boris B. Iko

Ožujak 2010.

::: PV PRETRAGA

::: NEKE STVARI I OSTALO

LJUBAVNA VEZA MASLINE I MEDITERRANA

Iz iskustva znam da su knjige ove vrste nešto posebno. Možemo ih pokloniti, razmjeniti, prodati, o njima pripovijedati i svoj skromni usud dati; reklo bi se, nešto poput platežnog sredstva.  >>>više

 

PREDZORJE

 

Previjam se u krevetu kao crv. Cijelim tijelom, cijelom dušom djeluje u meni sinoćne vino. U odsustvu bolje duhovne pjanosti (kažem pjanosti a ne pijanstva, čak ni opojnosti) vino pali u meni rujne požare, škaklja me, draži me, ponižava me, potpaljuje maštu i potpiruje na zanose prama ženi i Budućnosti.

Imam groznicu. Ne ću da potpuno otvorim oči prama nastalom danu što kroz tananu zavjesu počinje da probija u sobu. Slušam kukurijeke pijetlova u dvorištu, te troma i duboka zvona.

Kao da se utapam, cijela moja prošlost prolazi u meni u kaleidoskopu; sve pogrješke koje sam počinio, sva dobra djela koja propustih. Evo sam srećom i nemoćan: dozivam sebi sliku bolnice gdje ženske ruke jodom i klorom pale sladostrast u povoju ranjenika.

─ I onda mislim, kako je strahovito što ću morati ustati se, odjenuti se, otići bez oduševljenja u svakidašnji svijet, pa opet ne moći pijan, biti pijan bez uma.

 

Augustin Josip Ujević

::: ČITAONA

::: NA BANDERI

Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46
Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46