Koprive

- Rodle koprive ove godne ko lude. Vako kad idem s mojim Šargom do njive u Paljevni, ma znaš kako su oštre i ćukovi bježe kad i vide. Valjda ovo kišno vrijeme pa im godi, koji je belaj. A opet kad bolje razmislim: kaki ljudi take im i koprive. Sve se to iskvarilo prika moj. Nevidi brat brata. Komšije se malo-malo oko nječega tužakaju, ko kake babe.

- A ja se sjećam - pripaljujući cigaru, nastavi - kak je moj pokojni ćaća govorio mi: Jozane sine, kad ćaće više ne bude, a ti dobro pazi da s komšijama budeš u miru; jer ko će ti priteći u nevolji ako neće on! Sad se ja mislim, a nema ćaće da mu reknem.

 - Kak ću ja pazt na njega ak on mene ne banda ni za suvu šljivu? En njeki dan došo onaj Jokanov mlađi iz Švicarske. Ma jebemti neću ništa, ni da pozdravi a kamol Faljnis da rekne. Zavalio se u onaj Bemve ko da je sjeo u kočije svetoga Ilije, pa oće na nebo. Al ajd neću te više gnjavt stojim ludorijama; neg saćemo mi nabrat kopriva pa će to nama moja Anka napravt nako s bijlelim lukom a biće roga mi i malo špeka. Ma ima prste da pojedeš kad to moja Ankica zgotovi.

Pokazujući mi rukom reče - Ajd ovda ćemo prika moj...

 

....................

Napisah ovo u sjećanju na moga susjeda Jozana.


::: PV PRETRAGA

::: NEKE STVARI I OSTALO

LJUBAVNA VEZA MASLINE I MEDITERRANA

Iz iskustva znam da su knjige ove vrste nešto posebno. Možemo ih pokloniti, razmjeniti, prodati, o njima pripovijedati i svoj skromni usud dati; reklo bi se, nešto poput platežnog sredstva.  >>>više

 

PREDZORJE

 

Previjam se u krevetu kao crv. Cijelim tijelom, cijelom dušom djeluje u meni sinoćne vino. U odsustvu bolje duhovne pjanosti (kažem pjanosti a ne pijanstva, čak ni opojnosti) vino pali u meni rujne požare, škaklja me, draži me, ponižava me, potpaljuje maštu i potpiruje na zanose prama ženi i Budućnosti.

Imam groznicu. Ne ću da potpuno otvorim oči prama nastalom danu što kroz tananu zavjesu počinje da probija u sobu. Slušam kukurijeke pijetlova u dvorištu, te troma i duboka zvona.

Kao da se utapam, cijela moja prošlost prolazi u meni u kaleidoskopu; sve pogrješke koje sam počinio, sva dobra djela koja propustih. Evo sam srećom i nemoćan: dozivam sebi sliku bolnice gdje ženske ruke jodom i klorom pale sladostrast u povoju ranjenika.

─ I onda mislim, kako je strahovito što ću morati ustati se, odjenuti se, otići bez oduševljenja u svakidašnji svijet, pa opet ne moći pijan, biti pijan bez uma.

 

Augustin Josip Ujević

::: ČITAONA

::: NA BANDERI

Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46
Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46