Razlog

Srednjovječni čovjek kupio je novog Porschea, izašao na autocestu i stisnuo do 160 km/h, osjećajući kako mu vjetar mrsi prosijedu kosu. „Ovo je mrak“, pomisli dodajući još gasa. Ali kada je pogledao u retrovizor, ugledao je iza sebe policijski auto s upaljenim rotirajućim svjetlima.

 

   „Ma, mogu mu pobjeći“, pomisli i stisne na nekih 210 km/h. No, ipak pomisli: „Kog vraga radim, ja sam prestar za te gluposti“, i zaustavi se pored puta, čekajući da stigne policijski auto.

 

   Policajac se zaustavi iza Porschea i prošeta do njega. Zatraži vozačku i prometnu i prelistavajići reče: „Gospodine, smjena mi završava za pet minuta, no rado ću Vas pustiti ako mi date dobar razlog vaše ubilačke jurnjave; ali neki koji još nisam čuo.“

 

   Čovjek ga pogleda na čas, razmisli pa reče: „Prošli tjedan moja je žena pobjegla s policajcem pa sam dodao gas misleći da mi je vraćate.“

 

   Policajac ga iznenađen, a zatim sa smiješkom, pogleda vrati mu papire i reče: „Hvala, sretan put!“

.........................................

 

Ovu zgodnu pričicu ispričao mi je jedan poznanaik dok smo kod Marjana igrali sportsku prognozu

Urednik

2010.

::: PV PRETRAGA

::: NEKE STVARI I OSTALO

LJUBAVNA VEZA MASLINE I MEDITERRANA

Iz iskustva znam da su knjige ove vrste nešto posebno. Možemo ih pokloniti, razmjeniti, prodati, o njima pripovijedati i svoj skromni usud dati; reklo bi se, nešto poput platežnog sredstva.  >>>više

 

PREDZORJE

 

Previjam se u krevetu kao crv. Cijelim tijelom, cijelom dušom djeluje u meni sinoćne vino. U odsustvu bolje duhovne pjanosti (kažem pjanosti a ne pijanstva, čak ni opojnosti) vino pali u meni rujne požare, škaklja me, draži me, ponižava me, potpaljuje maštu i potpiruje na zanose prama ženi i Budućnosti.

Imam groznicu. Ne ću da potpuno otvorim oči prama nastalom danu što kroz tananu zavjesu počinje da probija u sobu. Slušam kukurijeke pijetlova u dvorištu, te troma i duboka zvona.

Kao da se utapam, cijela moja prošlost prolazi u meni u kaleidoskopu; sve pogrješke koje sam počinio, sva dobra djela koja propustih. Evo sam srećom i nemoćan: dozivam sebi sliku bolnice gdje ženske ruke jodom i klorom pale sladostrast u povoju ranjenika.

─ I onda mislim, kako je strahovito što ću morati ustati se, odjenuti se, otići bez oduševljenja u svakidašnji svijet, pa opet ne moći pijan, biti pijan bez uma.

 

Augustin Josip Ujević

::: ČITAONA

::: NA BANDERI

Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46
Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46