Bismilah iz Ponijeva

Kada se govori o povijesti bosanskohercegovačke izdavačke djelatnosti, onda se kao prvi časopis navodi Bosanski prijatelj,list što ga je 1850. godine počeo izdavati fra Ivan Franjo Jukić. List je pripreman u Bosni, ali je tiskan izvan nje, u Zagrebu. Prvi u Bosni i pripreman i objavljen list je zapravo Bismilah, koji se pojavio 1864. u selu Ponijeva kod Žepča. Izdavao ga je i uređivao tadašnji ponijevski kapelan fra Franjo Momčinović.

Župa s imenom Ponijeva postojala je do 1896. godine, kada je njezino središte preneseno u Novi Šeher, pa se i župa otada tako zove.


Bismilah je arapska riječ i znači u ime Božje l pomozi Bože. Zašto je fra Franjo svome listu dao upravo takvo ime teško je danas odgonetnuti, ali se zna da je ovaj satirično-polemični list bio krat­kog vijeka jer u Bosni u to doba nije bilo tiskare a njegov ga je iz­davač prepisivao rukom.

 

Izvor: Klendar sv. Ante za 2005. godinu

PV

::: PV PRETRAGA

::: NEKE STVARI I OSTALO

LJUBAVNA VEZA MASLINE I MEDITERRANA

Iz iskustva znam da su knjige ove vrste nešto posebno. Možemo ih pokloniti, razmjeniti, prodati, o njima pripovijedati i svoj skromni usud dati; reklo bi se, nešto poput platežnog sredstva.  >>>više

 

PREDZORJE

 

Previjam se u krevetu kao crv. Cijelim tijelom, cijelom dušom djeluje u meni sinoćne vino. U odsustvu bolje duhovne pjanosti (kažem pjanosti a ne pijanstva, čak ni opojnosti) vino pali u meni rujne požare, škaklja me, draži me, ponižava me, potpaljuje maštu i potpiruje na zanose prama ženi i Budućnosti.

Imam groznicu. Ne ću da potpuno otvorim oči prama nastalom danu što kroz tananu zavjesu počinje da probija u sobu. Slušam kukurijeke pijetlova u dvorištu, te troma i duboka zvona.

Kao da se utapam, cijela moja prošlost prolazi u meni u kaleidoskopu; sve pogrješke koje sam počinio, sva dobra djela koja propustih. Evo sam srećom i nemoćan: dozivam sebi sliku bolnice gdje ženske ruke jodom i klorom pale sladostrast u povoju ranjenika.

─ I onda mislim, kako je strahovito što ću morati ustati se, odjenuti se, otići bez oduševljenja u svakidašnji svijet, pa opet ne moći pijan, biti pijan bez uma.

 

Augustin Josip Ujević

::: ČITAONA

::: NA BANDERI

Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46
Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46