Narodna nošnja iz Matića

Muška narodna nošnja iz Matića u osnovi se sastoji iz gaća i rubina, koje su tkane od pamuka. I gaće i rubina nakon tkanja ukrašavane su vezovima od svile, a imućniji ljudi upotrebljavali su čak i zlatni vez.

Klikni na foto...

Na nogavice gaća stavljen je poseban ukras koji se zove šlingeraj. Obavezno je oko pasa stavljan i šal rađen od finog crvenog konca. Kao dio muške narodne nošnje posebno je zanimljiv fermen (prsluk), koji je ukrašavan lijepim vezom i komadićima stakla (špigle).

Muškarci su obavezno nosili šešire, najčešće crne boje, koje su znali ukrašavati strukom ružmarina. Čarape su pleli od vune, a kao obuća najčešće su služili opanci od štavljene kože koji su imali malo povijene vrhove, a zvali su se oputrenjaci.

Ženska narodna nošnja u Matićima se obično zvala "Beskunjača", a sastoji se od rubine, tkanice, pregače, kožuva, čarapa, počmi i pocalice.

Rubina je bila od posebnog pamuka zvanog "ul". Rubinu su ukrašavali šlingerajom i vezovima od svilenog konca. Svoj izgled naročito je dobivala tzv. potkasivanjem, odnosno zatezanjem u sturku pomoću kamenčića. Tkanica (pojas) rađena je od šarenih konaca. Pregača je tkana od šarene vune. Kožuv je rađen ručno i ukrašavan vezom i komadićima stakla, čime je dobijao prepoznatljiv šaren izgled. Čarape su pletene od vune, a zbog svog ukrasa zvane su "guličarke".

Djevojke na glavu nisu stavljale nikakve ukrase. Kosa je vezana u pletenicu.

Udate žene znale su nositi pocalice ukrašene svilenim koncem i svezačem.

 

 Posavski narodni kalendar 1997

Travanj 2011.

::: PV PRETRAGA

::: NEKE STVARI I OSTALO

LJUBAVNA VEZA MASLINE I MEDITERRANA

Iz iskustva znam da su knjige ove vrste nešto posebno. Možemo ih pokloniti, razmjeniti, prodati, o njima pripovijedati i svoj skromni usud dati; reklo bi se, nešto poput platežnog sredstva.  >>>više

 

PREDZORJE

 

Previjam se u krevetu kao crv. Cijelim tijelom, cijelom dušom djeluje u meni sinoćne vino. U odsustvu bolje duhovne pjanosti (kažem pjanosti a ne pijanstva, čak ni opojnosti) vino pali u meni rujne požare, škaklja me, draži me, ponižava me, potpaljuje maštu i potpiruje na zanose prama ženi i Budućnosti.

Imam groznicu. Ne ću da potpuno otvorim oči prama nastalom danu što kroz tananu zavjesu počinje da probija u sobu. Slušam kukurijeke pijetlova u dvorištu, te troma i duboka zvona.

Kao da se utapam, cijela moja prošlost prolazi u meni u kaleidoskopu; sve pogrješke koje sam počinio, sva dobra djela koja propustih. Evo sam srećom i nemoćan: dozivam sebi sliku bolnice gdje ženske ruke jodom i klorom pale sladostrast u povoju ranjenika.

─ I onda mislim, kako je strahovito što ću morati ustati se, odjenuti se, otići bez oduševljenja u svakidašnji svijet, pa opet ne moći pijan, biti pijan bez uma.

 

Augustin Josip Ujević

::: ČITAONA

::: NA BANDERI

Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46
Kuća za odmor Tel. 00385 98 195 92 46