Kuharica za plavuše 2.


Plavojka si i osjećaš glad; želiš nešto pojesti ali nakon neuspjelih pokušaja spravljanja jaja na oko, podgrijavanja kobasice ili pak otvaranje konzerve počinješ padati u očaj. Katastrofa je na pomolu: što učiniti?

No, ne brini! Mislim da bi u ovome kriznome času najbolje bilo naručiti pizzu (baka od moje prijateljice je uvijek govorila: ima tako bezobrazno ime i još se jede). Ali znaj! Naručiti pizzu nije tek tako jednostavna stvar; i zato ćemo ovaj proces opisati u nekoliko poteza:

 

 

Što nam je potrebno:

 

Glad je već tu, a s njime i apetit. Treba nam još broj telefona (po mogućnosti od pizzerie), telefon, odnosno mobilni telefon, olovka i papir, malo novca i puno šarma i određeno poznavanje područja italijanske gastronomije i modernih telekomunikacija. Radi se o telefonu (to je ona stvar koja ponekad zazvoni).

 

Priprema:

Prije nego nepromišljeno i nespremno podigneš slušalicu, trebala bi znati koju od nebrojenih varijanti pizze želiš naručiti.

Kakvu pizzu zapravo želim?

Shvati da na pizzu ne ide baš sve što si zamisliš. Kako bi izbjegla razočarenje, osvježi svoje poznavanje talijanske kuhinje i iskombiniraj pizzu prema vlastitoj želji.
Primjerice: pizza sa tunom, ali bez češnjaka. Hej, još i nekoliko maslina, ako može. Druga stvar, provjeri da li pri ruci imaš ispravan telefonski broj, jer ako nazoveš taksi službu, ili burekdžinicu nećeš ostvariti željeni rezultat. Imena poput Tomato", "Gondola", "Bella Italia" ili slične milozvučne riječi doista zvuče obećavajuće. Ako su pored još napisane i čarobne riječi kao npr. "pizzeria" ili "dostava", uspjeh je zagarantiran, (ako, naravno, nemaju slobodan dan).


Kako postupiti:

Entuzijastično podigneš slušalicu, nazoveš provjereni broj i kada se javi muški glas sa stranim naglaskom, polako i jasno mu priopći svoju narudžbu. Ponovi je jedno tri puta, da ne dođe do pogreške, koja bi ti mogla pokvariti uživanje u pizzi. Primjerice: "Ne, ne želim puno češnjaka, upravo tako, da, bez češnjaka....što još? Masline, ako je moguće. Kako to, bez luka?...."

Nakon ovih detaljnih objašnjenja, svakako bi morala dati adresu kamo da ti pizzu dostave (kući, kod prijatelja, kod frizerke i sl.). Koja topla riječ za kraj neće škoditi. Svakako se čuvaj izjava poput: "već mi je toga preko glave!", kako ne bi zauvijek pokvarila odnose sa djelatnicima pizzerie, koji su se do tada razvijali tako harmonično. Sada treba samo čekati. Vrijeme možeš iskoristiti za iznalaženje potrebnog sitniša. Ako ti to ne uspije, još uvijek se možeš "ogrebati" kod susjeda. Ukoliko ni to ne uspije, ne preostaje ti ništa drugo nego se dotjerati i upotrijebiti sav svoj šarm.

Napokon, nešto za pojesti! No, da bi uživala u toj delikatesi, moraš otvoriti kartonsku ambalažu i tad ćeš ugledati tvoju pizzu.

Dobar tek!

P.S. Neka sve garavuše puknu od zavisti!

Posavski ;)

 


Veljača 2014.