Lijepa naša mržnja: Kupanje pored masovnih grobnica


Petar LUKOVIĆ


Samo da napakoste Srbima iz Informera: Razuzdani Hrvati orgijaju na otoku Pag
Samo da napakoste Srbima iz Informera: Razuzdani Hrvati orgijaju na otoku Pag

Za razliku od pre tri godine kad su nadraženi srboidni mediji otkrili plažu Zrće na Pagu (o čemu smo pisali u tekstu "Orgije nad srpskim kostima"ovog puta je toaletoid „Informer“ nastupio samostalno, izbegavajući da pomene preciznu turističku lokaciju iz horror-naslova „Hrvati slave klanje Srba, a Srbi im plaćaju milione“. U ovom pogubljenom tekstu na kartici i po, već na početku piše: „Sagovornici Informera kažu da ničim osim nacionalnim mazohizmom i istorijskom glupošću ne može da se objasni činjenica da građani Srbije i ovog avgusta leže na hrvatskim plažama nad kojima se nadvijaju bilbordi koji slave strašan ustaški zločin“.


Dakle, nema zajebancije: „nacionalni mazohizam“ i „istorijska glupost“ jesu objašnjenje za ponašanje turističkih izdajnika koji se brčkaju, sunčaju, sviraju kurcu, piju i jedu – a nad njima se nadvijaju krvavi billboardi ustaške sadržine. Idiot koji je ovo sastavio, razume se, nikad se nije usudio da ode u Hrvatsku, daleko bilo da ga put odvede na neku od plaža na Hvaru, Mljetu, Poreču ili na Visu. Devetnaest godina (hrvatski: 19) posle „Oluje“, Informerov informer, kao Ilija Čvorović, otkriva da postoje izdajnici koji plivaju u hrvatskom Jadranu, a da se ne sete „Oluje“ i „Bljeska“ i „Vriska“ i „Hrvatskog Tiska“. A što ne bi plivali i bili Srbi usred Istre ili Zadra ili Splita? Što ne bi bili samo turisti, zabole ih kurac za „istorijsku glupost“?


Kad već tako sa grizodušjem pominje „Oluju“, zašto suradnik Informera ne vrati sjećanje na Hrvatsku pod terorom tzv. Republike Srpske Krajine, onih balvana, pijanih četnika, pomahnitalog Milana Martića ili najava da se srpstvo brani u Kninu?  Zašto samo „Oluja“, a ne pet godina ponižavanja nesrba i histerije koja se pretvorila u masovno izdrkavanje srboida sa šubarama i kalašnjikovima? Ispade po Informeru, da su samo The Serbs bili žrtve, jer su morali da pobegnu iz Hrvatske – ali fale čitava istorijska poglavlja pre finala „Oluje“. Tko je te ljude napalio u uverenju da će imati svoju kvazidržavu usred Hrvatske? Tko ih je hranio veseljem da budu ekstremno radikalni, tko im je obećavao Srbiju do Kupe i preko Kupe, sve do Beča?

 

Ovde mora da je bio konc-logor: Ostrvo Mljet, grobnica srpskih turista
Ovde mora da je bio konc-logor: Ostrvo Mljet, grobnica srpskih turista

Samo će kreten reći da u akciji „Oluja“ nije bilo zločina; bilo je, naravno, groznih, strašnih. Bilo je zločina gde god da se okreneš: Banja Luka je, recimo, bila grad koji se najbrže otarasio nesrba; Bošnjaci su, kao u SS Nemačkoj, hitro deportovani iz prestonice Šumske. Ima li u Informeru jedan tekst koji poziva turiste iz Srbije da ne idu u Banja Luku i da ne leže na plažama Vrbasa – jer Šumska nije pokazala „spremnost da se suoči sa zločinima“? Nema teksta o Dodikovom rezervatu za Srbe, naravno.


Ali, zato se u Informeru, oglasio Dragomir Anđelković, patriota, desničar i „istoričar“ koji je bogojažljivo izjavio da „nijedan narod na svetu ne bi otišao na odmor na mesto svog stradanja“. Šta to geografski znači: da je čitava Hrvatska „mesto stradanja“ i da, recimo, ne smem da odem u shopping u Slavonski Brod i da ne smem da posetim „Billu“ ili „Kaufland“, ili daleko bilo „Interspar“ gde počiva moja srbijanska potrošačka duša.


Smem li, Anđelkoviću, da odem do Zagreba ili da krenem za Hvar gde sam 2002, godine poslednji put umočio srpske noge u hrvatsko more? Reci mi, o voljeni istoričaru, gde da odem a da ne naletim na srpski leš koji će – kad/tad – isplivati na plaži na kojoj sunčam jaja?

Svaka hrvatska plaža srpski je Aušvic: Poruka Dragomira Anđelkovića
Svaka hrvatska plaža srpski je Aušvic: Poruka Dragomira Anđelkovića

Anđelković je neumoljiv, kaže za Informer: „Postoji nešto što se zove nacionalni ponos“. Čim čujem nacionalno, zabole me qurac, dragi Anđelkoviću, ali tolerantan koliko nisam, samo nastavi: „Jermeni, na primer, ne letuju u Turskoj, iako im je ubedljivo najbliža. Jevreji u Nemačkoj idu samo da odaju poštu žrtvama, a ne da se tamo provode i luduju...“.


Mora da ima još od Dragomira: „Odlazak Srba u Hrvatsku, pa to vam je kao kad bi Jevreji išli u diskoteku u Aušvic. Oni se tamo kupaju pored masovnih grobnica svojih sunarodnika, koji nemaju nikakva obeležja i koji su poubijani samo zato što su pravoslavci...“.


Ako dobro razumem, što baš nije lako, nacista je nacista naročito čim se zove Anđelković – čim se usudim da odem u Hrvatsku; svejedno – plaža, more, shopping, koncert, kafana, pivnica, banka – ja sam đubre, izdajnik, srpski trulež, kaj ne? Ali, zato, Dragomire, kad se nag baciš u plave dubine Krfa, ne pomišljaš da se „tamo kupaš u masovnim grobnicama svojih sunarobnika“, Grčka je to, pravoslavlje, Akakije, anatema! anatema! anatema!


Nakon ovog teksta Informera, ono što sam oduvek odlučio – stoji; nikad u Grčku, po cenu plave grobnice. Bio dvaput, dosta mi je pravoslavnih Grka za ceo život. Ali, zato, inspirisan, voleo bih again in Croatia; da mi nad glavom budu reklamni billboardi, da me greje sunce Mljeta i Hvara i Brača, da me neko pozove da pijemo vino u noćima oluje, da se udavim u ustaškim ribama i da me zabole q za Srbiju, istoriju, patriotizam, mazohizam, domoljublje i ostali horseshit.


Prosinac 2014.