Sat roditeljskog


Moja mama i tata su žurili na roditeljski. Mama je obukla bijelu košu na dugmad i crnu suknju iznad koljena. Nakarminila je usne i naprskala se parfemom Đorđo Armani. Jezikom je liznila srednji prst i pljuvom popravljala obrve. Onda je ona tati rekla da se ponaša pristojno, da je to roditeljski a ne Marjanova birtija. Mama je još rekla: "Pa nemoš tako izgužvan ići na roditeljski, daj picni se malo čovječe!" Onda je tata otišao u spavaću do ormara. Nedugo se pojavio u crnoj maji Ralf Lauren masnim satom na ruci, novom minđom u uvetu i zalizan u kosi. Gucnuo je pelinkovac a zatim su krenuli.

Na roditeljskom je mama sjedila ispršeno, kao da ima štangu u leđima, dugmići su na koši u grudnom dijelu nabrekli kao treger. Onda je pogledavala u svoje nove cipele i divila se kako je ona masu bolja od ostalih mama.

Učiteljica Ivka je ustala, malo se zakašljucnila i pozdravila nazočne roditelje. Zatim je rekla da smo mi u školi divljaci i marva neotesana. Roditelji su se smješkali jer su znali da su to, sigurno, djeca od onih drugih. Onda je učiteljica Ivka uzela nekakav papir u ruku i s njime mahla prema plafonjeri: "Evo, naprimer, kakvo sam pismo jučer dobila! Samo da vidite našta su ti divaljci sve spremni!" Iz kuverte je izvadila pismo i počela čitati. "Draga učiteljice! Sa tugom i žalosti moram vam reći da mi je jutros umro tata. I ja se sad moram brinuti o mojoj ožalošćenoj mami i mojoj sestrici, i sve pripremiti za sprovod. Zato ja ne mogu doći u školu i neću moći pisati kontrolni iz poznavanja prirode! Potpis - Koko!" Onda su se svi roditelji zapiljili u moga tatu a zatim u moju mamu. Tata je zinuo u čudilu, a mama je porumenila u faci. Učiteljiča Ivka se podbočila na stol i rekla mojoj mami: "Kao što svi vidimo muž vam je malo obješen ali je dobro živ!" Mama je kroz zube rekla: "Koko, Koko samo da ti dođem kući, ubiću Boga u tebi, magarčino." Onda je učiteljica dreknila: "Gospođo nasilje nad djecom je kažnjivo, moliću fino?" Mama rekla: "Pa, dobro, nećemo se sad svađat, nismo na dnevniku." Onda je učiteljica rekla: "Nemojte vi meni o batinama, nego će ovaj fakin dobit neopravdane satove i fertik!" Tata je i dalje bio u šoku, tata je i dalje bio u šoku, tata je i dalje bio u šoku; - Zamislite koji je to šok!

Moja mama je zakolutala okicama i onda je rekla: "Pa dobro, bolje mu je da ima neopravdane satove i živoga ćaću nego obratno!" Učiteljica Ivka sa zbunjozom gledala u u mamu: "Kako to mislite - obratno?" Mama je rekla: "A šta mislite da je mali dobio asa iz kontrolnog pa da mu je ćaća umro od šoka, a?" Ivka je rekla: "A je li vam muž tako osjetljiv?" Tata je sjedio naslonjen, žut u faci i sa grašcima znoja po čelu. Još uvijek je bio u bunilu. Mama se nasmijuljila: "Pa je, kao lav leptirovog srca."

 

Koko od Posavine


Prosinac 2012.