U boj, u boj


Ja i moj drug Božo smo sjedili u kuhinji i pisali domaći iz matuše. Učiteljica Ivka je rekla da domaći moramo uraditi tačno u bocu inače će zalijepiti asove, zaključno. Mama je sjedila u primaćoj i gledala Larin izbor. Moja sestrica Marica se igrla s našim novim mačkom Garfildom. Ustvari ona se igrala a Garfildu je bila muka od nje. Kad pođe da skakuće kao kengur oko njega on se jadnik ukopa u mjestu. Horor na kvadrat. Mislim da ću je prijaviti Posavskom društvu za zaštitu životinja. Našeg psa Roksija je odveo moj djed Stipo. Kaže fali mu jedan takav da čuva sušaru za meso. Onda je mama s tupilom u faci rekla: "Tajo o kakvoj ti sušari za meso buncaš čovječe, pa sad je ljeto!" Onda je djed Stipo podigao naočale na nosu i rekao: "Je, je ljeto je ali neprijatelj nikad ne spava ćerce!"

 

Poslije je tata došao s posla i pomilkijo me po kosici. Zatim je odgibao do kredenca po pelinkovac. U prolazu je mamu uštinuo za guzu i rekao: "Medena a kako bi bilo da umjesto Lare gledamo malo nogomet?" Mama je bila toliko onlajn da ništa nije osjetila tojest čula. Kod Lare se opet sve zakompliciralo, toliko da smo se ja i moj drug Božo pitali ima li Lara uopće izbora!" Tata je napravio kiselu facu i srknijo gutljaj pelinkovca. Mama je jednim okom buljila u teve a drugim priječala na tatu. Onda je rekla: "A zašto ti lave, ko svi normani muškarci, nebi išo kod Marjana u birtiju i gledao tu glupost od loptanja?" E, tu mu je sjela na žulj, i tajo je spustio usta do parketa. Brzo se pribrao i srknijo je još jedan pelinkovac, pogledao je mrko i u svom poznatom mačo stilu rekao: "Kako bi bilo da mi ispeglaš one košulje!? I znaš li ti ženska glavo što znači kad igra Rvacka, boljerečeno, budući šampijon Evrope!?" Mama je rekla: "Ne znam i ne zanima me. Ako nećeš kod Marjana idi kod susjede Lovrićke, ona je luda ko i ti za tim nogometom. A najviše voli kad zabiju loptu u mrežu, skaču okolo ko majmuni i skidaju dresove sa sebe!" Onda je zazvonijo je telefon. S druge strane je bio djed Stipo. "Jes vidijo zete šta im radi naš Mandžukić!? Zabije svaki ko od šale hehehe! Naše posavsko dijete. Ja sam ti s njegovim pradjedom bio u Rvackoj vojsci!" Čula se i baba Mara gdje viče na djeda: "Ajme, Stipane moj otkad ti gledaš nogomet, kad si samo gledo reklame i gole ženske!?"

 

Tati je puknuo film, zgabijo je jaknu i izašao napolje. Mama je grickala čips i dalje gledala Larin izbor. Ja i moj drug Božo smo zabili noseve u bilježnice, lomili moždane vijuge i računali kao mutavi. Nije prošlo ni pola sata a tata se pojavijo sa velikim kartonom i šmugnijo ravno u spavaću. Ubrzo se iz spavaće zaorilo: "U boj, u boj za narod svoj!" Nema dvojbe. Tata je kupio teve i gledao vatrene gdje rasturaju sve pred sobom. Kad su se završile sve mamine serije i ona je odgibala u spavaću. Tata je razvukao smajli i pogledao je maherski. Mamac se uzmigoljila i onda je rekla: "Šećeru jel mogu ja malo na tvoj teve. A tata je rekao: " A zašto bi ti na moj, moliću lijepo?" Onda je mama rekla: "Pa tvoj je duplo veći!"

 

Pribilježio Koko od Posavine

 


Lipanj 2012.