Vrag u boci

Njeki je čoek imo ženu na koju je mnogo sumnjo i zato se š njom uvijek inatio, ali bi ga ona uvijek nadinatila. Jedan  put uvati on vraga i vrag ga zamoli da ga pusti. a on mu rekne:

- Pustit ću te ako ćeš moju ženu privarit. Vrag odgovori:

- Metni me u bocu i odnesi kući pa me ostavi onde, a ženi zabrani da dira bocu, pa ti sutra kudgod otiđi, a žena će doći da vidi šta je u boci i čim bocu otvori, ja ću uteći, a ti, kad dođeš, vidit ćeš da me nema u boci. Onda se moreš š njom gonjati i nju dobiti govoreć joj: 'Jest, ja, tako je baš ko i boca.'

Tako i bude. Strpa on vraga u bocu, donese ga kući i rekne ženi:

- Eto, ženo, vidit ću ja kako si mi vjerna: evo, boca neka stoji ovde sve dok se ja ne vratim. Ako li je samo takneš, ja ću poznati.

Rekavši to, ostavi bocu.

Kad je dan osvano, ode muž u drva, a žena ostane kod kuće te, kad je čoek zamako, uniđe ona u sobu i pogleda bocu koja joj se učini sad crvena, sad zlatna, sad žuta, sad zelena itd. To ženi bude odveć začudo pa uzme bocu u ruku i pogleda je, ali boca prazna. Kad vidi da je praz­na, vrati se natrag, ali kad se obazre i opet joj se prikaže boca kao i prije: žuta, crvena, modra, zlatna itd. Vidivši to, vrati se natrag, uzme bocu u ruke i počne je začuđena razgledati je li zbilja prazna, ali joj se ukaže kao i prije prazna te prazna. Videći to, počme se mislit bi li je otvorila, ne bi li, dok je ne svlada ženska znatiželja i otvori bocu.

Čim ona otvori bocu, izleti jedan lijep mladić. Ona se začudi i upita ga: - Gdje si bio? - a vrag joj reče da je bio u boci. Ona na to odgovori:

- Ja ti ne vjerujem da toliki moreš unići u bocu.

Dugo se pregovarajuć, rekne mu naj posle žena:

- Neću ti nikada vjerovat da si bio u boci dok svojim očima ne vidim. Na to vrag:

- E, vidit ćeš sada da mogu unići u bocu.

Vrag uniđe, a žena brže­bolje začepi bocu, a vrag ostade u boci. Videći vrag da ga je žena prevarila, nastojao je on nju opet pre­varit, ali mu ne pojde za rukom. Nagovarao on ženu iznutra da pokuša bi li opet mogla otvoriti bocu, ali žena ne htjede više otvarati nego ode za svojim poslom, a vrag ostade u boci.

Kad se vratio kući njezin muž, opazi da je vrag u boci i da mu je vjernost održala. I od tada su živjeli u najvećem skladu.

 

Od svojih roditelja čula i zapisala

Dolores Grmača iz Kraljeve Sutjeske

Veljača 2011.