Zašto su gastarbajteri najgora rasa


Goran VOJNOVIĆ


mirsad je tako tipičan gasterbajter, da ga ne možeš fulit. Iz aviona ga uočiš. Sve štima. Dođe lijepo na Fužine i uspori fino svoju mečku, spusti stakla, odvrne muziku do daske i onda se odveze direkt pred blok, i to uvijek na prostor za invalide. Ali većeg invalida od njega svakako nema. Onda izađe vani iz auta i prvo napravi jedan krug oko njega, pa nešto hlače popravlja, pa dvaput pljune na tlo, pa nešto pjeva, to bude čitav šou. I samo gleda ima li kakva poznata faca da se on onda prodere da ga čuju cijele Fužine.

»Pa đe si jebote!«

Onda baca neke bokserske finte i bolesne fore.

»Kako je, Mirsade, šta ima?«

»Ma loše, pravo. One se Austrijanke tako loše ševe, baš pravo loše. Ko ih je učio, da mu jebem sve, da mu jebem. Baš loše.«

Teški frajer. Njega ganja Adžija po Fužinama, podgrijava ručak i sve, a on dođe pa se kurči. I nikad ne donese para koliko treba i onda mu ženska moca, on popizdi na nju pa je ponekad ja mislim i pošamara, onda se sukne u Kubanu i truli i peca kelnerice. Svjetski ološ. Samo jebiga kad Samira nema posla i nema uslova da ga dobije. Jezik ne zna, nema iskustva, šta onda poslije. Sjedi i trpi. Tako ti je to. Nema tu na vidiku nikakve emancipacije.

Adžija stalno natura te koliko Mirsad šalje para Samiri, i šta sve on radi u Austriji i kakav car je tamo i sve to skupa, samo onda opet Mirsad dođe pa ti možeš pričati šta hoćeš kad je svima jasno kakva je to seljačina. Zadnji put je Adi izmislio da je Mirsad dobio ponudu za posao u Njemačkoj, stan i auto i sve, samo da Samira nije htjela. Ja mislim da je Mirsad tamo u Austriji totalni pičkin dim i da radi ko crnac i da ga niko ne jebe pet posto, i ne smije pisnut jer zna da bi odmah popušio i posao i sve, a onda mu se očepi kad dođe kući, i onda je glasan i glumi gljivu. Jebo mater ako i ova mečka još nije njegova, nego je posuđuje da bi ovdje bio još veći car.

 

»Đe si, Ado, majstore. Ajde odpelji auto na parking.« Najgore je kad počne namigivati i te scene. Odvratno. Ali, istina je da barem da auto Adžiju. Samo to je zato jer je nekad bio pravo strog, i tukao je Sanela i Adžija i ništa im nije dozvolio. Stari Adžiju nije dozvolio da ide na školski izlet i na dan prirode. I onda kad se Sanel zadrogirao, odjednom je svima počeo sve dozvoljavati, davati im aute, kupovati video i kompjuter, i sve. Adžo majstore, Adžo care, Adžo legendo. Mirsad je u suštini najveći šupak. Jado je on. Sve to što se on napuhuje i to, sve je to samo zavaravanje protivnika. Nema on za kifli.

 

Vrelo: "Čefuri napolje!", str. 97-98

 


Lipanj 2015.