Zubarska je muka pregolema


Generalno gledajući Kruško je, da kucnem u drvo, bio dobroga zdrav­lja. Dobro, im'o je i on "šlauf' il' birbauh što bi rekli naši vječni enemis Švabe. Prekomjerna količina ispijene žešće i apsolutna apstinencija od bilo kakvog bavljenja sportom učinili su svoje. Nekad zažiga u krstima, nekad pluća 'oće da se odvale i oči iskaču, nekad srce k'o preskoči malo i znojovi krenu od tabana pa poviš niz slabi­ne, al' nije to Kruška puno tangiralo. Kaki! Im'o bi običaj reć:

-        Jaka sam ja volina, neće mene!

U stvari, istina je bila malo drugači­ja. Poput mnogijeh svojih zemljaka Kruško nije volio ić' u bolnicu na pre­glede. U njegovom zavičaju se dokturu išlo baš ono pred odapinjanje kad više ni laserske tehnologije i najno­vija dostignuća na polju savremene medicine ne pomažu. Jedared Kruška onako baš kurvanjski opako zaboli zub. Dur'o ti on, ja­rane, jedno tri-četri dana, ćutio, tu­ro kaladonta na rupu, stavlj'o bjelog luka, trlj'o po labrnji prvo crnim pa ondak bjelim vinom i sve to k'o šlag na kraju zaljev'o mehkom rakijom da utrne. Utrne to malo, al' kada br­lja popusti, zaboli, bolan, još više, a Kruško samo škrguće i mameni po kući. Peti dan Kruško reče sudbo­nosno DA i vako prozbori svojoj vo­ljenoj:

-        Ženo, ojtra moram poranit zubaru, zovi onu malu iz Gra'ova da mi prevodi. Što Kruško naredi tako i bi. Neđe oko devetke Kruško se nađe sa ma­lom from Grahovo i uđoše u čekaonicu. Svi se smiju, svi ljubazni, samo se kesere i viču OK. Mala uze formulare i pođe ispitivat nateklog Krušku. Ime, prezime, SSN, zanimanje, adre­sa i ostale generalije išle su dosta glat­ko. Hau ever, kad pređoše na drugi dio, nastadoše pizdarije.

GRAOVKA: Kad ste posljednji put čistili zube?

KRUŠKO: ??? (Jebote, misli se Kruš­ko u sebi, Kako crno čišćenje?) U stvari Kruško nikad zaomprave nije bio kod zubara. U njegovom kra­ju kad zub zaboli odeš kod čo'eka. U zavičaju neko veze gomblene, neko skuplja salvete, neko kamena s ra­mena, a neko pak odluči da vadi zu­be ljudima. Tako je u susjednom se­lu bio jedan Brko što je čuda činio sa klještima. Taj kad u svojoj štali uvati zub, govno izlazi namprečac. I tog je­senjeg predvečerja Kruško se obreo pred Brkinom kućom. Nakon kra­ćeg razgovora krenuše put ordinacije-štale. U štali mrak, samo Bikulja junica jauče, jer se najela nakog me­la pa se nampumpala ko krava. Le­ži nako u štali, digla sve četiri i ruči. Brko prvo Kruški dade anestenziju. Kad Kruško skroz ispi politru prepečenice, Brko zavrnu rukave i uze klješta i poduhvati kvarni zub. Bijo je Kruško jaka momčina, al je u jaukanju uskoro nadjeb'o i Bikulju. Na mo­mente se nije moglo razaznati ko to u stvari arlauče, Kruško ili Bikulja.

KRUŠKO: Napiši der da nisam im'o osiguranje, pa sam preskočio par tojih čišćenja.

GRAOVKA: OK, Koliko puta na dan perete zube?

KRUŠKO: (Gleda u malu ko sabla­zan) Čuo je Kruško dosta o njojzi. Jes da joj ćaća diže dobre pare i da može dobro popit, pa samim tim nemere bit loš da ga jebeš, al nesretan jado sa njom. Vidi joj frizure, sve ko oni što se drogiraju tambletama i tantoviraju po tjelu. Kruško bi se dao okladit da ona ima jedan tatun poviš guzice. I vidi joj samo one alke u nozdrvi, k'o Bikulja iz Brkine štale. Jes' da mala završava medicinu sve sa odličnim na jesen, al ruku na sr­ce, Zapad joj je mozak ispijo. Šteta, da je malo pametnija mogla bi se do­bro udat za kakog našeg momčinu sa konstrakšn. Tamo ima lijepijeh, sve od brda odvaljeni. Misli tako Kruško, pogled mu odluto neđe u zavi­čaj i zaboravio čo'ek na pitanje. Sve u mislima olajava malu, a ona gleda u Krušku i pita se šta mu je. Mora da su bolovi nepodnošljivi čim pravi nake grimase, pomisli mala Graovka i nako se indiskretno nakašlja, što našeg junaka vrati ponovo u javu.

KRUŠKO: A kol'ko se prosječno zubi peru na dan?

GRAOVKA: Pa u principu poslije svakog jela, odnosno kad se ujutro ustane i pred spavanje.

KRUŠKO: (Ajebote, pa jel' ti ljudi išta drugo rade osim pranja zubiju, meni jedna pasta traje i po godinu dana).

KRUŠKO: Napiši dva do tri puta.

GRAOVKA: OK. Recite mi sad da li redovno "flosate" zube?

KRUŠKO: (Gleda blijedo).

GRAOVKA: Znate ono, uzmete ko­mad konca pa laganim pokretima provlačite između zuba?

KRUŠKO: Aaaaa to! (A čuo je Kruško od jednog svog ja­rana, da je jadnica malo i zastranjala. Da se emancinpirala i fenizirala ili kako se to već kaže, a jednoč se, tvr­de očevidci, ljubakala s svojijem spo­lom. Šta ćeš, misli se Kruško, uđe šejtan u tjelo i nema povratka. Džaba, i strave ne pomažu kad se saljevaju).

KRUŠKO: Napiši da ja to ne radim. Nema se kad.

GRAOVKA: Da li konzumirate alko­hol i koliko dnevno pijete?

KRUŠKO: (Eh, sad smo na mom te­renu. Al čekaj malo. Šta sad da ka­žem? Trebam li se falit il' opet lagat?

Jebiga, ne vole ovi Amerikenjci pijančenje. Reću da konzumiram, al' šta da kažem koliko? U stvari koje mje­re da upotrijebim, čaša, bokalić, litra, dvoguza, galon?)

- Ma popijem ponekad čašu dvije vi­na, reče Kruško i pocrveni od stida.

GRAOVKA: Da li upražnjavate seks i koliko ste seksualno aktivni?

KRUŠKO: E jebiga, mala jel' ti to me­ne zajebavaš?! Šta se koga tiče šta ja radim sa svojom ženom? Šta se to ti­če zubara, oćel' on meni vadit zube ili pregledat onu stvar? Jebem ti vaku zemlju. Pa šta je ovo?

GRAOVKA:   Gospodine   Kruško, smirite se, samo sam pročitala pita­nje...

KRUŠKO: Ma šta si ti pročitala? Šta se ti javljaš? Vidi na šta ličiš. I ko te dovede ovdje da me ispituvaš k'o FBI i CIA zajedno. Progonite nas poštene građane, a šurujete sa bjelosvjetskim lopužama i Rusima. Ja sam doš'o ov­dje zub izvadit, a ne polagat' malu maturu!

GRAOVKA: Gospodine!

KRUŠKO: Ma nemoj ti tu meni gos­podine! Nisam ja niki gospodin. Ja sam radnička klasa. Dosta je meni ovijeh kapitalističkih sranja. Vi ste nas posvađali i zavadili. Nahuškali jedne na drage pa da nas posije eksploatišete. Misliš ti da ja ne znam za novi svjeski poredak? Misliš ti da ja ne znam za masonske lože. Jebaće naš Evro vaš Dolar, oće, oće. Oooo, Brko, đe si sad sunce ti jebem? Šta nam uradiše? Što nas zavadiše, Brko brate?

 

dr. Bojan Šmitran

"Posavina" br. 017, str. 62

 

Rujan 2014.