Šampion


Miljenko JERGOVIĆ


Andrija R. je prišao stolu i iz unutarnjeg džepa iz­vukao zlatnim flomasterom uokviren papir. Pokazao ga je svoj četvorici. Pisalo je: KARL LUIS — AMERIKA. Onda je okrenuo drugu stranu i ponovio kretnju, od lica do lica. Pi­salo je: JA — SARAJEVO. Oni su se pogledali ispod oka, u kutovima usana prijetila je eksplozija smijeha. Muče se mašio za Marlboro i pružio ga Andriji. Ovaj je odmahnuo glavom:

   Ne pušim, odoše pluća.

   Sjedi onda, popi' nešto.

   Fala, ne pijem.                             

   Kafu?

   Udara na moždane ćelije i onda ne mogu upravljati nogama.

Hazim se poče smijati, Muče ga prijekorno pogleda, pa namignu, kao — da se ovaj smiri.

   Dobro, trkač, šta bi ti onda?

   Treba mi sponzor za pripreme.

   A gdje bi se ti pripremao?

U Saleziji. Nosit ću sponzorovo ime na majici.
Muče pokaza Andriji rukom da skine majicu. Hazim se
opet nasmija i ode preko puta u Svjetlost kupiti flomaster. Andrija je stajao pokraj stola gol do pasa. Ne smije sjediti, kaže, jer mu se onda sva krv slije u debelo meso pa ne može trčati.

Muče je na majici napisao: "MAHNITOV KOMERC — BOG GA ČUVA", a Andriji dao cenera.

— Valjda će ti dotrajati do Salezije, a kad dođeš tamo nazovi me, pa ćeš dobiti još.

Andrija je istrčao van, naglo se zaustavio na pločniku, zauzeo pozu za visoki start i napeto čekao. Baka s djevoj­čicom zaobišla ga je u širokom luku. Djevojčica se osvr­nula i hipnotizirano gledala u Andriju, sve dok nisu zamakle iza ugla. Andrija se nije micao nekoliko minuta. Graške znoja potekle su mu niz čelo, gole, neobrasle noge počele su drhtati. Andrija je bio nervozan.

Pucaj, konju, dok sam u formi.

Tišina je grebuckala po ušima, valjda je potpisano nekakvo primirje ili su starteri otišli na burek, ili im se nešto, ne daj Bože, dogodilo. Ako potraje, KARL LUIS — AMERIKA ostat će sam. Muče je izvirio kroz prozor birtije

Šta je, trkač? Glumiš poster?

Otišli svi, nema 'ko puknut' početak trke.
Hazim se opet smijao da su se tresla stakla na birtiji.

Muče je izvukao pištolj iz futrole, repetirao ga i dreknuo:

Pozor!

Odjeknuo je pucanj, Andrija je poskočio i stuštio se niz ulicu. Trčao je i vikao:

Jadna majko, nisam ušao u pucanj, jadna majko, nisam ušao u pucanj, jadna majko, nisam ušao...

Trčao je ko bez duše niz Titovu ulicu, a kada bi naišao kakav golf, još bi ubrzao. Davao je sve od sebe da stigne "zeca", koji će ionako odustati u pola utrke i skrenuti u pokrajnju ulicu.

Zaustavio se kod Kvarnera i pogledao na sat. Sat je bio vrlo precizno iscrtan kemijskom olovkom.

Osam minuta, dvadeset tri sekunde i sedamsto pe­deset stotinki. Upravo smo prisustvovali obaranju novog svjetskog rekorda. Pomjerene su granice ljudskih moguć­nosti. Karl Luis je osoba prošlosti. Treba mu još osamsto hiljada metara do cilja.

Andrija skakuće, onda pravi sklekove, pa pregibe, odvezuje i zavezuje tenisice, razvlači čarape. Opet se ukoči za visoki start, odnekud se iz velike daljine začuje rafal i An­drija počinje utrku. Staza je ista, ali se "zec" ne pojavljuje. To nije utrka za rezultat. Veliko je takmičenje, a Andrijina je zamisao da stalnim promjenama ritma izmori sve protivnike. Svakih pedesetak metara naglo zašprinta, zatim sasvim lagano trčkara, pa ubrzava. Već na polovini utrke lome se i odustaju jedan po jedan konkurent, od Amabunga Kibonge iz Bengazije, preko Čuen Laja sa Sej-šelskih otoka i Roberta Smitsona iz Engleske. U trenutku kada počinje zaostajati Spasoje Milošević iz Bijeljine, An­drija iz sveg glasa viče:

Đe su ti sada tenkovi, đe ti je sada Mladić, ovo je, konju, Olimpijada, važno učestvovati, a pobijediće Andrija, Sarajevoooooo...

Pred birtijom Andrija započinje svoj posljednji sprint, a onda se, koliko je dug i širok, baca po asfaltu.

Fotofiniš je pokazao, za treptaj oka i za vrh nosa, Karl Luis je čovjek prošlosti, Andrija, Sarajevoooooooo...

Sva četvorica su izišla pred birtiju. Andrija se, iz-greban i poderane majice, dizao s asfalta. Hazim je iskolačio oči, zarumenio se kao dijete kad proguta zvečku i urlao od smijeha. Andrija se osmjehivao i pozdravljao prisutne. Muče je nervozno počeo trljati ruke.

Zaveži, majmune!

Hazim ga ili nije čuo ili se nije mogao prestati smijati. Muče mu je prišao, pogledao ga u oči, poskočio i glavom ga pogodio posred nosa. Potekla je krv, Hazim je sledeno, poluotvorenih usta gledao Mučeta u vrh brade.

— Još jednom se nasmiješi i imat ćeš propuh u sljepo­očnicama. Mali je za mene šampion, a ako je za tebe nešto drugo, bolje da nam se ne nađeš u blizini.

U trenutku kada je glava pogodila nos nestalo je Andrijinog osmijeha. Ozario se tek kada se sjetio džepa.

Izvukao je papir, prišao Hazimu i pokazao. Sjedne strane pi­salo je KARL LUIS — AMERIKA, a s druge JA — SARAJE­VO.. Hazimom je prošla nekakva čudna drhtavica, protresli su mu se vrhovi dlačica na prstima, a papir se orosio s dvije-tri kapi krvi.


Veljača 2013.