Jozica i Margarita


Josip MLAKIĆ

 

bilo je sedam navečer. Autobus za Zagreb polazio je za sat vre­mena. Novi snijeg bio je već zabijelio. Jozica i Margarita s teškim su vrećicama u kojima su bili krumpir, kiseli kupus, srneći odresci i dvije litre rakije od drijenka, koje su im natrpali Margaritini ro­ditelji, svratili k Vratniku. Jozica mu je htio vratiti revolver. Bilo mu se žao odvojiti od njega. Osjećao se bolje s njim.

 

Vratnik je sjedio za stolom na kojemu je stajala boca votke. Pio je direktno iz boce. Soba je bila hladna. Bio je bos. Jozica je izvukao Magnum iz korica, spetljao se, i revolver je opalio. Metak je raznio mali prst na Vratnikovoj nozi, odbio se od poda i sasuo stakla na vratima koja su vodila na terasu. Vratnik nije reagirao. Ravnodušno je buljio u krv koja mu je otjecala od noge.

 

"U redu je", rekao je u jednom trenutku ravnim glasom. "Zadrži ga."

 

Podigao je sa stola bocu, polio prst alkoholom, a zatim povukao dug gutljaj iz nje. Tada su ga posljednji put vidjeli. Tri dana nakon toga ubio se. Prethodno je sahranio Laurine kosti na minijaturnom pravoslavnom groblju. Oteo ih je iz policije, odvezao Hammerom do groblja, iskopao grob i sahranio. Prsten nije pronađen. Jozica je pretpostavio da gaje položio uz kosti. To mu je jedino bilo logično.

 

Ubio se Glockom: stavio je cijev u usta i pucao. Pištolj je prona­đen pored njega. Ostavio je dvije oproštajne poruke. U prvoj je oporučno ostavio Jozici i Margariti Hammer i Harlev-Davidson.

 

Oporuka je bila uredno ovjerena u jednom zagrebačkom odvjet­ničkom uredu. Jozica je danima, prije nego što su dovezli vozilo u Zagreb, zamišljao kako on i Margarita izlaze iz Hammera na parkiralištu Sultana, a iznutra svi gledaju u njih. Čak i bend na­kratko prestane svirati. Svi stoje pored prozora i zure u Hammer i njih dvoje. No nikada nisu otišli Hammerom do Sultana i Jozici je bilo žao zbog toga. Prodali su ga i kupili manji automobil. Tako je htjela Margarita, koja je vozila, iako se zaljubila u taj automobil. To je bila ljubav na prvi pogled. Ali nisu imali dovoljno novca za gorivo. Hammer im je pio krv i bili su sve nervozniji zbog toga.

 

U drugoj, mnogo opširnijoj poruci, koju je inspektor Dalibor Kiper jednom pokazao Jozici, Vratnik je priznao ubojstvo Viktora Stolnika i brata Luke. Jozicu i Margaritu nije spominjao. Brutalno je opisao Petrinu i Laurinu smrt te naveo mjesto na koje je zakopao Stolnikovo i bratovo truplo. R333 više nije imao smisla. Sada, kada ništa nije skrivao.

 

 

 

Vrelo: „Majstorović i Margarita“, str. 243-244

 Siječanj 2017.