U ništa


Samir RAGUŽ


Ponekad se probudim noću. Budim se i ujutro, kad treba. Uglavnom, sjedim u mraku i razmišljam koliko volim svoju ženu.

Boli me rame od tenisa. Zamišljam kako mi ljudi zavide na ljubavi kao Ivaniševiću na prvom servisu. Dok sjedim, dođe mi da zapalim, iako bez uspjeha pokušavam ne pušiti već godinama.

Rano ustajem, puno radim. Sutra poslijepodne ću joj reći kako ne mogu spavati zbog nje, i kako bi bilo bolje da ne spavamo zajedno.

U pet popodne imam blok-sat tenisa, kasnije pijem pivo u kavani s prijateljima. Sretni smo bez žena. Nitko se ne žali, nitko i ne voli slušati tuđa sranja. Bolje pričaj veselo, ali ne u prvom licu. Previše sreće ne možemo podnijeti, emocije su zabranjena roba. Kasnije samo šutimo i pijemo. Oboje je lakše u društvu.

Ne stižem kući na vrijeme. Ona je otišla odvesti Lornu na balet. Neće se vratiti, jer s dvije prave i jedne surogat mame ide na kavu. Tamo odmjereno razgovaraju. Sve priznavaju jedna drugoj, odobravaju ne odajući ništa. Malo ogovaraju, malo lažu. U društvu ne pije, moja žena pije sama. Kaže: - Jedino se u votki izgubim. Kao da utjehu flaširaju u nekoj tvornici ruskog emigranta u Kanadi.

Kad pijem, volim okus omamljenosti, kao i moraliziranje poslije toga.

Svaki dan me boli glava, ipak je svuda nosim. Na poslu mi sigurno ne treba, ima tamo tko će razmišljati. Ako mali mozak upravlja motorikom tijela, onda je i dovoljan. Pokazao sam srednji prst onom grebatoru na poslu.


Imao bih i nešto drugo pokazati Ireni. Volim je gledati dok hoda. Udana je i ima dvoje djece. Pio sam neku simulaciju kave dok je prola­zila, primijetila je moju smeđu slinu.

Rekla mi je: - Ja ne varam muža, sve mu priznajem.

Rekao sam: - Volim svoju ženu i ne želim biti samo nečije priznanje.

Ipak smo završili na krevetu u kući pokojne bake. Hladan seks s mirisima plijesni i bidermajer krevetom, ispod slike anđela koji čuva dječaka i djevojčicu na rubu litice.

Nas čuvaju agenti osiguranja, redovno plaćene police, pojasevi u automobilima, brokule ili bijeli luk u tabletama.

Navečer gledam nogomet, došao mi je susjed u goste. Pijemo kavu. On je svoj televizor razbio, sad ponekad navrati na utakmice Lige pr­vaka. Živi sam i, po njegovu priznanju, svaki dan ga je ta kutija u regalu vrijeđala. Na sve načine pokušava njime upravljati i misliti umjesto njega. Pogodio je Sony tavom s dvostrukim dnom i rekao: - Neće mene nitko zajebavati u mojoj kući.

Real je poveo protiv Intera 1:0.

 

Vrelo: "Njabolje hrvatske priče - 2006", str. 223-224 


Ožujak 2013.