Jurino pismo

Piše: fra Petar ANDRIJANIĆ

 

U srijedu 22. 11. ove godine (1995.) u Sl. Brodu je sahranjena Marija Radman r. Vucić iz župe Svilaj. Tom prigodom pročitano je pismo njezina sina bogoslova Jure Radmana strijeljanog u Zenici, 8. 12. 1946. To pismo je majka čuvala pola stoljeća kao najveću svetinju te se od njega nije odvajala ni u najtežim izbjegličkim dani­ma, kao ni u trenutku smrti.

Pismo je upućeno hrabroj majci, ali i svim majkama kojih je u župi Svilaj bilo preko 700, a u Bosanskoj Posavini i više desetaka tisuća nakon Drugog svjetskog rata. Donosimo sadržaj tog pisma:

 

Draga i mila majko!

»Niti jedna dlaka s čovječje glave ne spada bez Božje volje« - kaže se u Svetom pismu. Pa ni moj mladi život ovozemnog svijeta ne ide sigurno bez Božije volje, tj. Bog je tako htio pa ja evo sada svoj život polažem na oltar domovine. Draga majko, nemoj samo kukati i jadikovati nego budi prava majka, majka Hrvatica i katolkinja te zahvali Bogu i strpljivo podnosi tu žrtvu da si morala dati i drugog sina na oltaru vjere i domovine.

Draga majko, ostavljam ti ostalu braću i sestre koje othrani kao prave ljude, prave Hrvate i valjane katolike. Ne zaboravi majko da ćemo se jedanput sastat! gore kod našeg dra­gog Isusa Krista i njegove presvete majke Djevice Marije. Ja, draga majko odlazim u nebo djedu, baki, ocu, bratu i ostalim nebrojenim rođacima, gdje ću skupa s njima i Vas dočekati. A sada svi skupa molite Boga za duše naše, da ih Bog primi sebi. Draga majko, nikoga ne krivite radi mene niti tražite osvetu, nego na koljenima mo­lite Boga za spas naših duša i za svoju daljnju sreću kroz život. Ja Vas pre­dajem u ruke Božje, u ruke njegove presvete Majke, sv. Josipa i u ruke i zaštitu sv. Ante. Nek Vas oni čuvaju i prate pri svakom Vašem poslu i pri svakoj Vašoj kretnji i misli.

A sada zadnji put pozdravljam i u duši cjelivam tebe slatka i mila majko, zatim svoju dragu braću l sestre; Stijepu, Božu, Matu, Seku, Anđu, Antu i Niku. Pozdravljam svu svoju familiju, svu svoju milu i dragu rodbinu i molim da mi oprostite, a ja Vama opraštam.

Dragi rođo Ilija, brini se za moju sit­nu braću i sestre, to je moja zadnja želja koju sam od tebe zaprosio.

Primi moj zadnji pozdrav i češće me se sjeti u molitvi, ti kao i čiča Franjo. Pozdravljam Mirka i Sofiju i cijeli Svilaj. Zamolite paroka neka za moju dušu rekne svetu misu.

Ostajte s Bogom!

 

Posavski glasnik, 30. studenoga 1995.

Prosinac 2010.