Mak


Mile STOJIĆ

 

Razdoblje procvata Dizdarove poezije, kako je u nas već i red, nastupilo je poslije njegove smrti. Nastala na temelju bosanskih medievalnih teksto­va, ova će poezija nadmašiti sve što je pisano u formi stiha nakon Drugog svjetskog rata na Balkanu.

"Od Gorčina je", pisao je Meša Selimović, "nastalo čudo: rodio se pravi pjesnik izuzetne vrijednosti, osobenog izraza, samo svoj. Maku je uspjeloono što je u poeziji najteže i što uspijeva samo rijetkima". Dizdar je, dakle, poruke srednjovjekovnih nekropola iz svog rodnog Stoca transformirao u tokove modernog pjesničkog jezika, dokazujući kako se u umjetničkom dje­lu, kao u kakvu atomskom reaktoru, tale i pretapaju ona eliotovska različna značenja i vremena, stvarajući nove i neuništive legure umjetnosti i duha. Slijedeći trag i duh vlastitog pjesnika, grad Stolac, u kome je Mak Dizdar rođen, u prvoj polovini sedamdesetih utemeljio je u spomen na pjesnika, književnu manifestaciju "Slovo Gorčina" ("ase ležit vojnik Gorčin"), koja je ispočetka okupljala mlade pjesnike i kulturne radnike. Sredinom sedamde­setih uprava grada Stoca podigla je Dizdarovu bistu u centru grada, na obali rijeke Bregave, rad akademskog kipata Ibrahima Bilajca. Nedugo potom i grad Sarajevo podigao je pjesnikovu bistu, u parku ispred "Svjetlosti".

Nijedne od tih bista danas nema - prvu su srušile vlasti HVO-a, okupirav­ši grad Stolac u ljeto 1993. godine, a drugu su sklonile bosanske patriotske snage u jesen iste godine. Ako netko traži političku logiku, u ovom slučaju teško će je naći. I patrioti i domaći izdajnici jedinstveni su bili u odluci da pjesnikova bista ne smije stajati uspravno. Možda oba ta čina imaju i skri­venu sudbinsku poruku da mi takvoga pjesnika nismo zaslužili.

Međutim, rušitelji nisu mogli ni pretpostaviti da je pjesničko djelo Makovo trajnije od mjedi: Četvorica jednog broji, četiri se jednog boji, glase stihovi jednog njegova čuvenog zapisa. Ili u još čuvenijem poetskom "prepjevu": Ostavite pjesnicima trenutak radosti, jer će propasti vaš svijet. Toliko o po­etskim značenjima. Onomastika, pak kaže da je ime Mak znak jarkocrvenog opojnog cvijeta. A prezime Dizdar na turskome jeziku znači: branilac utvrde, čuvar grada.

 

 


Siječanj 2014.