Početnik Frljić


Tihomir DUJMOVIĆ

 

OLIVER FRLJIĆ l JUGOSLAVENSKI RATNI POSTSINDROM...

Slušam emisije Trećeg programa Hrvatskoga radija, čiji su samo odašiljači hrvatski jer mu je program do te razine neću reći srp­ski, ali temeljito regionalni, da bi trebalo promisliti o promjeni naziva kako se publika ne bi dovodila u zabunu. Slušam tako na tom jugoslavenskom programu Olivera Frljića kao neku vrstu re­gionalne himne i jedan nevjerojatni intervju s njim. Oliver Frljić se pita: Kakva je to ljevica koja priznaje parlamentarnu demokraciju? Pogledajte, kako se duboko taj naš Trocki vratio? On si voli tepati da ga desnica ne voli, pa mu ti napadi tobože imponiraju jer desnica je za njega vjerojatno hrpa polukanibala koje bi trebalo mrežom loviti po Svilaji jer tamo najbolje uspije­vaju. No Frljiću ne samo da desnica ne odgovara, ljevica za njega u Hrvatskoj ne postoji, a kao i Savi Štrbcu, i njemu je Hrvatska nastala na zločinu!

 

SVE NOVE DRŽAVE U REGIJI NASTALE SU NA NEKOJ VRSTI ZLOČINA"

Frljić ide i dalje. Po njemu, zapravo, "sve ove bajne države u regiji nastale su, zapravo, na nekoj vrsti zločina"! Znači i Slovenija? l Crna Gora? l Makedonija? Pa, naravno, kad je za Frljića samo rušenje Jugoslavije zločin sam po sebi! Tko bi rekao da se i dan danas netko ovako ponosno šeta s jugoslavenskom šapkom na glavi i priča jugoslavenske bajke! Pogledajte zašto za Frljića primjerice ne postoji relevantna ljevica? "Ne možemo govoriti o nikakvoj ljevici u Hrvatskoj jer kakva je to ljevica koja pristaje na parlamentarnu demokraciju i neoliberalni kapita­lizam!" rekao nam je Frljić nakrenuvši šapku na glavi da još bolje zablista petokraka, baš kao da je jučer s Mošom Pijadom prevo­dio Kapital u Mitrovici! Prava ljevica, to su dakle oni koji su pro­tiv parlamentarne demokracije! Zadnji ljevičari koji nisu priznavali višestranački sustav na ovim prostorima, bili su Titovi komunisti i Frljić nam, zapravo, u starom Titovom kožunu nariče pjesme s Ovčara i Kablara! Valja ponoviti jer to se rijetko čuje: Najveći, najpoznatiji, najpopularniji, čudotvorac, mađioničar na kaza­lišnim daskama koje život znače, Oliver Frljić ne priznaje i ne prihvaća ljevicu jer ona pristaje na parlamentarnu demokraciju!

OLIVER FRLJIĆ NE PRIZNAJE NITI PARLAMENTARNU DEMOKRACIJU

Tako nešto doista nismo čuli od zadnjih presuda za verbalni de­likt gdje bi obično stajalo da je dotični u toj i toj gostionici "zago­varao višestranački sustav", pa bi mu lokalni sudac za prekršaje odrapio mjesec dana zatvora! Znači li to da su sve europske li­jeve stranke koje zagovaraju parlamentarnu demokraciju obično smeće? Naravno, eh da je Tito ušao u Trst pa produžio dalje, ne bi se Europa danas natezala s parlamentima i tom, kako se zove, da, da parlamentarnom demokracijom, reći će naš junak otpivši dobar gutljaj šljive, popravivši šapku i oteturavši u nas­tavak intervjua.


Jer, što je naš najveći problem u ovom trenutku? Po Frljiću upravo to što "u ovoj državi nitko radikalno sustav ne dovodi u pitanje"! Dakle, vadi topove van i pali tenkove?! Jedino se tako "radikalno sustav dovodi u pitanje"! Dakle, što predlaže naš komsomolac: da počnemo paliti zgrade i trgove? Da pokušamo osvojiti Banske dvore? Zauzeti zgradu HTV-a? Radikalno dovoditi kompletni sus­tav u pitanje, značilo bi stvoriti alternativu kapitalizmu, a osim komunizma još se nitko nije dosjetio drugoj alternativi. A to smo probali i konsenzualno rekli, ne hvala. Dakle, trebalo bi rušiti parlamentarnu demokraciju i kapitalizam i uvesti jednostranačke i komunizam. Ili što? Ne znamo jer Frljić eksplicitno ne nudi ništa osim neke somnambulne anarhije s teškim zadahom ju­goslavenstva. Ali, zar to nisu sve odigrane karte i zar nismo sve to već vidjeli, zar nije sve počivalo na lažima i stranim kreditima, a završilo u moru krvi? Točno mogu zamisliti Frljića 1945. kako se hvata revolvera i puca mi u glavu, kao što mogu vidjeti Frljića 1971. kako naređuje da me se strpa u zatvor! Zamislite što čovjek koji tvrdi da danas "ne možemo ni govoriti o postojanju ljevice u Hrvatskoj" zato što "ona pristaje na parlamentarnu demokraciju" misli o samoj hrvatskoj državi, o stvaranju hrvatske države i o budućnosti hrvatske države? On je očito iskreno vjerovao Titovom poučku da će prije Sava teći uzvodno negoli će Hrvati imati državu! l sad, Tito je umro, Frljić je ostao, zakleo mu se još preko Balaševića "Računajte na nas", svuda oko njega izdaja ljevice, uveli su i ovu, kako se ono zove, da, parlamentarnu demokraciju, ma pogledajte što je sve reakcija napravila,niti desetak godina nakon što je otišao najveći sin naših naroda i narodnosti. Dajte, zovite mi Jergovića, Radu Šerbedžiju i drugove da sjednemo i vidimo što možemo napraviti! Osedlajte mi konja, idem ja za Zagreb!

 


RAT SE MOGAO IZBJEĆI"

Za Frljića je kugla zemaljska ravna ploha koju slonovi drže na leđima. Tako na upit novinara je li se rat mogao izbjeći, Frljić eksplicitno tvrdi da "se rat mogao izbjeći uz drukčije vođenu politiku". Koja je i kakva trebala biti ta politika, on nam ne otkriva, ali prizovemo li u pomoć elementarni razum, valjda je jasno da svima onima koji nisu imali oružje, rat nije padao na pamet. A oružje su imali samo jedni! Smije li se više i reći da su to bili-Srbi!

Teoretska opcija za izbjegavanje rata postoji i nalazi se otprilike u ovim relacijama: Da, rat se mogao izbjeći da je Hrvatska pristala na amputaciju trećine ili polovine teritorija i odande iselila sve nesrbe i da je BiH uz milijunsko iseljavanje Bošnjaka i Hrvata odmah pristala predati sedamdeset posto BiH Srbiji! Ili, da su svi skupa odustali od izlaska iz Jugoslavije i pristali na Miloševićevu "modernu federaciju"! Ali, zašto bi desetak mili­juna Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka i sutra Makedonaca i Crnogo­raca odustalo od svojih nacionalnih država? Da bi Frljiću opstala Jugoslavija! Nećete tako? E, sad ću vas svojim predstavama kaž­njavati dok vas bude! Jer našeg rezervnog majora JNA na privre­menom radu u odelenju kulture žulja samo jedno: raspad Jugoslavije.

ONO ŠTO SE DOBILO RATOM NIJE VRIJEDNO JEDNOG LJUDSKOG ŽIVOTA"

Njemu niti jedna cijena za očuvanje Jugoslavije nije preskupa i on eksplicitno kliče: "Ono što se dobilo ratom nije vrijedno jednog ljudskog života." Ali, zato je Jugoslavija bila vrijedna i Sutjeske i Neretve i Bleiburga i Golog otoka, zar ne, druže Frljiću! Ako nakon svega konačno stvaranje hrvatske države i prestanak velikosrpskog terora nije vrijedno jednog jedinog ljud­skog života, znači da je sama hrvatska država nešto bezvrijedno, zapravo, besmisleno i nepotrebno. Ali je zato Jugoslavija vrijedna, smislena i potrebna! Nakon svih antifašističkih jama,nakon svih istina o Titovim zločinima, nakon dokazanih laži i dvoličnosti na kojima je počivao Titov posebni put, nakon spo­znaje o razmjerima zločina i napokon nakon krvavog kraja Titove Jugoslavije, pjevati laude takvoj povijesti, to je sad jedino tema za kauč kod prof. Grudena! Pa onda jedan temeljiti CT mozga, pa nešto za smirenje i vidimo se drugi tjedan, opet u četvrtak u deset... Možete platiti kod tajnice na izlasku... Moje poštovanje!


NAJORIGINALNIJA FRLJIĆEVA TEZA: "REGIONALNO RADNIČKO UDRUŽIVANJE"!

Ali, kad se ne uzimaju tablete, bježi se od medicinske pomoći, odbija se hospitaliziranje, bolest ne prolazi sama od sebe! "Ovdje se dvadeset godina radilo na jednoj lažnoj nacionalnoj homogenizaciji u kojoj je većini građana ove zemlje izbrisana klasna svijest." Dakle, sad je uzeo knjigu u ruke, sad će on nama sve objasniti. Ali, klasna svijest! Što je to? Zar nije Kardelj umro? Tko još razmišlja u tim kategorijama? Gdje još u svijetu postoji ta retorika osim možda u prva dva kafića iza Crvenog trga? Le­gnite, Frljiću, smirite se i recite nam u kojem ste se stoljeću probudili. Di ste? Elektrifikacija 1949., prva petoljetka, Rezolu­cija IB-a, recite nam gdje ste sad? Doista, na koji način taj naš umjetnički Alija Sirotanović korenspodira sa stvarnošću dok fr­flja o klasnoj svijesti? Klasna svijest? Partija kao avangarda radničke klase - je li to iz tog filma! Tvornice radnicima! Tito-partija-omladina-akcija! Poštena inteligencija! Reakcija! A onda se Frljić kandidirao za Nobelovu nagradu i sad samo treba vi­djeti proceduru da se tu negdje ne pogriješi jer formula je ne­nadmašna!

 


KAKO BI SE RADNICI UDRUŽIVALI NEGO - REGIONALNO

Sramežljivo, skromno, a opet grandiozno kako to samo drugovi znaju, Frljić nam u ovom intervjuu otkriva kako "već jedno duže vrijeme govorim o potrebi regionalnog radničkog udruživanja"!!! Pa što rade svi ti mozgovi, te stotine tisuća ekonomista, menadžera, sve te svjetske katedre, Oxfordi i Cambridgei, svi ti glupi Princetowni i kako se sve ne zovu! Što rade i o čemu glavu razbijaju, kad nam naš drug na marendi, na gablecu između dviju predstava koje govore o besmislenosti hrvatske i vječnim prednostima jugoslavenske ideje, osmisli izlaz iz krize. Vidjelica naša jedina! Ma bio je Tito u pravu, ma je, jebiga, mora se pri­znati, bio je u jednom u pravu: sretna je zemlja koja ima ovakvu mladost! jer, čim se naši radnici udruže, naravno, regionalno, što pitaš zašto regionalno, sve će biti kao nekad! Jer, kako bi se naši radnici udruživali nego regionalno? Što uopće postoji na svijetu osim regije? Nešto dekadentne Europe, ono malo glupe Amerike, dosadna Kina i regija! Nikud bez regije i nikad bez regije! Dakle, jeste li zapisali: Rekao sam, klasna svijest vam je zaostala, sunce vam vaše neoprezno i čim je podignete, idemo odmah na re­gionalno radničko udruživanje!

Ja mislim, drugovi, da ste vi vidjeli što se dogodilo u ovih dvade­set godina i postavlja se pitanje: Što smo mi bez Partije, Tita i Ju­goslavije? Nitko i ništa! Čovjek je ništa, Partija je sve! Iz svake rečenice Olivera Frljića u tom intervjuu čak i kad ništa takvo ne izgovara, isijava upravo to! Ocean političke nostalgije!

KAKO SE FRLJIĆ NADAO DA SE NEREDI IZ BIH PRELIJU U HRVATSKU

Recimo, on tvrdi nadalje glede socijalne situacije da u Hrvatskoj "ne postoji solidarnost s onim što se događa u susjednoj državi" te da se on nada kako će se kriza dovoljno produbiti tako da ćemo imati istu situaciju u Hrvatskoj kao sada u BiH"! Dakle, prije će se raspasti kugla zemaljska negoli će Frljić izroniti iz klasne priče o regionalnom radničkom udruživanju.


Ima raznih tipova Jugoslavena, ali nakon zadnjeg krvavog rata i ta kasta je doživjela stanovitu metamorfozu. Većina, ali ne i Frljić! Taj mentalni rezervni major JNA, to mentalno civilno lice na službi u JNA prekomandovano u odelenje za kulturu, politički je slijepo kao što su to komunisti na nižem stupnju razvoja redovito bili. On ne vidi da su u neredima u BiH prosvjednici iz istočnog dijela grada stigli uz zapadni dio grada, zapalili pet zgrada i vratili se doma. l baš nigdje se nije skupilo tisuću Hrvata, tisuću Bošnjaka i tisuću Srba koji bi manifestirali "potrebu regio­nalnog radničkog udruživanja". Nego su radnici iz jednog dijela Mostara došli zapaliti zgrade radnicima iz drugog dijela Mostara! On to ništa ne vidi, on to ništa ne čuje, on misli da oni svi za­jedno vape za regionalnim radničkim udruživanjem samo im vlasti to ne dopuštaju. Nevjerojatno! Pa nisu marsovci četiri go­dine klali po BiH, druže Frljiću! To vam je radila ta vaša radnička
klasa! Pa nisu neku noć marsovci izišli na sarajevske ulice kad je Erdogan pobijedio u Istanbulu! To vam je raja" izišla da proslavi pobjedu. To vam je danas radnička klasa, druže Frljiću!      

ZAŠTO NISMO POVUKLI TUŽBU ZA GENOCID - LJUTI SE FRLJIĆ

Mrene kod komunista nisu kao kod običnih ljudi. Normalan čovjek ode Nikici Gabriću, ovaj mu ukloni mrenu i idemo dalje. Ne,komunisti su i po tome bili i ostali poseban soj! Tako Frljić niti jedne jedine riječi ne progovara o ratu na onaj način na koji se rat uistinu dogodio: da su Srbi napali Hrvatsku i BiH i poklali na tisuće ljudi! Ne, on je zgrožen i taj nam užas priopćava i u ovom intervjuu jer da zašto kod zadnjeg posjeta Vesne Pusić Beogradu, nisu povučene tužbe za genocid! Tako se kritizira Vesna Pusić, drugovi, tako, tom iskrenom drugarskom kritikom zbog manjka odlučnosti i posustajanja na jedinom ispravnom putu. Dobra je drugarica i mnogo toga je dobrog napravila, ali pogledajte kako je ovdje posustala!


Vidjevši da publika još uvijek sumnjivo vrti glavom, još nitko ne ukida parlamentarnu demokraciju niti vraća plansku privredu, drug iz odelenja za kul­turu ide dalje s podukom pa nam kaže: "Društva koja su nastala raspadom bivše Jugoslavije su suštinski nefunkcionalna." Pa da, sad smo tek shvatili, dajte i ovu rečenicu u prilog za Nobela! Jer, naravno, samo je Jugoslavija "suštinski funkcionalna"! Pa gdje nam je pamet?

NAPRAVLJENE SU UMJETNE PODJELE, OD TERITORIJALNIH DO JEZIČNIH"

l baš kad nam je još samo malo falilo da do kraja sve shvatimo, opet pomoć druga iz odelenja za kulturu, pa naš rezervni major u samoj ekstazi kliče: "Napravljene su umjetne podjele, od teri­torijalnih do jezičnih!" Izvrsno! Hvala vam, druže Frljiću, točno nam je to nedostajalo. Mi smo glupani mislili da kad je Tito oteo Hrvatskoj bokokotorski zaljev i donirao ga Crnoj Gori, da je to bila umjetna teritorijalna podjela. Nas su indoktrinirali da kad je Tito oteo Hrvatskoj Srijem i Bačku i predao ih Srbiji, nama se učinilo da je to bila otimačina, odnosno umjetna teritorijalna podjela, l onda nam se učinilo da kad su sve te nacije koje više nisu mogle izdržati velikosrpski teror, od Slovenije do Make­donije, rekle dosta tom fašizmu, da su se spasile, da su na to imale pravo, da su nešto značili i ti referendumi na kojima se masovno tražio izlazak iz Jugoslavije, nama se učinilo, jebiga, ne znaš, ne razumiješ, mediji nas zatrovali, mi smo mislili da su oni imali pravo na to, a tek sad razumijemo da idioti nisu napra­vili ništa drugo nego najobičniju "umjetnu teritorijalnu podjelu". Da, sad razumijemo!

E, da, sad je to nešto drugo! Ma jasno, to je, zapravo, tipična umjetna teritorijalna podjela koja umjetno razdvaja Makedoniju od Slovenije i njihovu višestoljetnu povezanost! Kako su nego umjetno odvojene Hrvatska i Srbija kad su to bila i ostala dva oka u glavu!


Jedna duša, a nas dvoje! l sad to rastrgati i sad to "pocijepati", pa to samo idioti mogu! Vele neki da je tobože bio problem u tome što od 1945. nitko narode nije pitao žele li biti u jugoslavenskoj zajednici, a ja vam, druže Frljiću, sad kad ste mi ovo objasnili, jasno kažem da je to glupost i da su svi željeli tu zajednicu i da nikad nikoga nisam čuo da je bio protiv. Nikad nikog! Pa valjda bi netko beknuo nešto protiv da je narod bio protiv! Što će nam izbori, referendumi i te kapitalističke gluposti! Pa mi smo, druže majore, Titu predali svoj glas, čovjek je sjeo u Jajcu 1943. i rekao bit će tako i tako, i što mi sad imamo svakih desetak godina to propitkivati. Jesmo li se dogovorili, jesmo li potpisali? l sad dođu ovi američki agenti, reakcija, i ovako umjetno sve podijele! Vi ste svjetski putnik, dajte pogledajte kad idete u Beograd, u Za­greb, u Sarajevo, ima li još naših kadrova, da se dignemo, da nešto napravimo jer ovo se ne da durati! Jeste li ono, druže ma­jore, rekli da su umjetne podjele i u jeziku napravljene? Pa jasno, samostalni hrvatski jezik je čista Tuđmanova izmišljotina! To mu je Šušak napunio glavu time! Pa tko ne zna da su sa svitcima u onoj pećini kod Jeruzalema pronađeni i ostaci Novosadskog spo­razuma! Kako ono ide: Biblija, pa Vede, pa Novosadski spo­razum i onda mnogo kasnije i piramide i sve drugo. Da, ali naš narod to ne zna! Ne zna, jebiga! Narod misli da je Novosadski sporazum Partija napisala tako da je pištolj stavila na čelo jezikoslovcima, a to je, naravno, laž! Velim vam: Biblija, Vede, Novosadski sporazum, pa dugo, dugo ništa i onda ide tek Egipat, Grčka i to...

TREBAT ĆE NAM DVADESET GODINA ZA OPORAVAK OD TRAUMA KOJE JE DONIJELA NOVA DRŽAVNA ZAJEDNICA"

Kad se na trenutak opusti,zagleda u daljinu i pogleda u čarobnu kuglu, sad već umorni voditelj odelenja za kulturu JNA, mirnim nam glasom prorokuje da će nam trebati dvadeset godina za "oporavak od trauma koje je donijela nova državna zajednica".


Kad ga se pita, tko se sve ima oporavljati, rezervni major u službi JNA kaže: "Ne mislim samo na ljude koji su bili krivih krvnih zrnaca, nego na sve građane ove zemlje koji su trpjeli državni teror od onoga što je rađeno s jezikom, preko prepravljanja povijesti, do re­vizije Drugog svjetskog rata." Da vam mi previjemo rane ili možete i sami, druže Frljiću? Može još jedna rakija? Kako smo bili glupi! Bože, kako smo bili glupi! Mi smo mislili kako je pokušaj da počnemo govoriti hrvatski, a ne srpskohrvatski jezik nešto što nam pripada. Mi smo mislili da je teror bio Novosadski sporazum i odluka tog Sporazuma da umjesto zareza pišemo "zapeta"! Mi smo mislili da je Vlatko Pavletić kojeg su prisiljavali da izvodi u HNK predstave na ekavici, pa kad je to odbio, završio šest mjeseci u zatvoru, da je on bio heroj, a tek sad vidimo da se radilo o idiotu! Pa piši bre srpski da te ceo svet razume! Jesi li tako pisao od Novosadskog sporazuma do danas? Jesi, i što ti je falilo? Nama se učinilo da bi nekako ipak bio red da se nakon pola stoljeća skrivanja, ipak progovori nešto o tisućama ugušenih krečom u Hudoj jami i stvarno,druže Frljiću, mi nismo mislili da se time "revidira Drugi svjetski rat". Nismo mislili, jebiga. Mi gledamo vaše predstave o Aleksandri Zec i gnušamo se tog zločina i velimo, vidiš ima još takvih primjera zločina, ima takve djece i u Hudoj jami, ima ih po Lici, u Domovinskom ratu, imate cijeli vrtić u Slavonskom Brodu ubijen granatom, imamo Sunčicu i tri tisuće silovanih u srpskoj agresiji, idemo s tim van, idemo to dojaviti našem Frljiću, napravit će nam predstave i o tome. Ma već bi i napravio, ali čovjek ne zna. Nitko ne zna sve, ne može ni on! Tako su za druga Tita govorili, zna ovo, zna ono, ma on sve zna! Nije istina, kako je on mogao znati što se događa na Bleiburgu kad je bio u Beogradu?! Kako? To su čiste gluposti! Tako smo mislili i o vama: Kako možete znati za Sunčicu kad niste bili u Vukovaru? Kako možete znati za djecu i starčad ugušene u Hudoj jami kad vas tamo nije bilo? Pa rekoh, idemo mi dojaviti drugu Frljiću, a on će najbolje znati što će s tim. On će o tim zločinima napraviti stotine predstava jer on osjeća tu bol. On neće napraviti samo predstavu o Aleksandri Zec, a da prešuti i druge Aleksandre Zec, pa da mu netko kaže kako on to manipulira najnižim strastima. Baš mi veli prijatelj, kad vidiš Frljića, reci mu da su prije koju godinu iskopali na Sljemenu dva razreda srednje škole likvidirana između 13. i 15. svibnja 1945. metkom u čelo.


Reci mu to, ali obazrivo, kako ga to ne bi toliko kosnulo da prekine rad na predstavi o Aleksandri Zec i odmah se uhvati ove teme. Polako i obazrivo, znaš kako je Frljić senzibilan. Pa koliko je samo predstava napravio o pokolju na Bleiburgu! I to kakvih predstava! Pa one sjajne predstave o Vukovaru! A tek one pred­stave u kojima se vidjelo kako se nad Hrvatima iživljavalo nakon pada hrvatskog proljeća! Sjećaš se one njegove predstave koja se zvala "660" o ubijanju istog broja svećenika za vrijeme ko­munizma! Sve što imamo u kazalištu o hrvatskoj povijesnoj muci, režirao nam je naš Oliver! Ma mi smo vam, druže Frljiću, bili obični glupani! Mi smo stvarno mislili da ima smisla da se koja prozbori i o desecima i desecima likvidiranih hrvatskih političkih emigranata kojima su udbaši čekićima razbijali lubanje,i stvarno nismo ni htjeli ni mislili da time "prepravljamo povijest"!

Jednostavno nismo tako mislili! A i što mi znamo u ovoj vukoje­bini od grada? Tuzla, Zenica, Travnik, Sarajevo, to su gradovi, to su mjesta u kojima se zna istina. Što vam je Zagreb, nego selo! Jesam li zaboravio Beograd? Jesam, budala nepismena! Jer to je grad, to je centar, a Zagreb, ovo selo, tu nema ničega. Samo onih, kako naš Predsjednik kaže, "ustaških zmija", e toga ima! Hvala vam što ste došli i ukazali nam čast i bit će nam drago da nas i dalje učite!

NESANKCIONIRANI ZLOČINI SU TEMELJ OVE DRŽAVE" -PLJUJE NAM U LICE OLIVER FRLJIĆ

Baš kad smo mislili da je predavanje završeno i da je zvonilo, drug Frljić je onako nesebično našao neke snage za nekoliko za­vršnih misli, da ih onako ponesemo doma. To ne morate zapisati, to samo zapamtite. "Predstava o Aleksandri Zec jedna je vrsta podsjetnika Hrvatskoj kakva je bila kad je nastala i na čemu je, zapravo, nastala", rekao nam je na kraju rezervni major JNA dodajući kao apokrif i ovo: "Nesankcionirani zločini su, zapravo, temelj ove države." l tu smo se zagrlili i uzajamno si čestitali. Tako je, druže Frljiću, to i mi mislimo, ali samo vi to tako jasno kažete! Naravno da nije Vukovar paradigma ovog rata, naravno da to nije Sunčica, dijete koje je moralo gledati kako joj siluju majku u ovom ratu, naravno da nisu u temeljima ove zemlje ljudi koji su je stvarali, u temeljima ove zemlje su nesankcionirani zločini! Oni su pravi simbol, oni su naša zastava, oni su, zapravo, mjera ovog rata, neka vrsta šprance, metafora, simbol. Nisu ne­sankcionirani zločini bili u temelju Jugoslavije. To je čista laž! Što je Bleiburg, Goli otok, hrvatsko proljeće, što je to? Uglavnom laž i naša borba s neprijateljem! Ali nesankcionirani zločini, to je humus na kojem je naraslo ovo stablo! l zato nastavite raditi samo takve predstave da ojača to znanje u narodu! Oni koji tvrde da vi birate zločine o kojima govorite kako biste time tobože jedne zločine naglasili, a druge skrivali, lažu! Oni koji kažu da ste vi običan društveno-politički radnik, a ne umje­tnik, još više lažu! Netko lijepi plakate, drži govore, a netko radi kazališne predstave! Ali ideja koju vi promovirate veća je od svake stranke i političkog programa! Izdržite, druže Frljiću! Vratit će se rode!


Siječanj 2016.