Po hrvatstvu se Srbenda poznaje


Skakale od sreće: e-Novine


I Bog je Srbin, a kamoli hrvatski premijer: Zoran Milanović, tipična Srbenda
I Bog je Srbin, a kamoli hrvatski premijer: Zoran Milanović, tipična Srbenda

Jebozovni naslov “Hrvatski premijer Milanović je poreklom SRBIN iz Sinja?!” spazili smo na ultračetničkom Srbin.info-u, ali kad smo senzacionalnu vest iz nesvesti otvorili, ispostavilo se da autorsko pravo pripada Krigerovim “Novostima”, dočim su je srbininfovci samo razdragano preneli, uredno navodeći svoj izvorni izvor.

Predaj se, Milanoviću, saterao te je Kriger u ćorsokak. Your game is over: “Hrvatski premijer Zoran Milanović rođen je u Zagrebu 1966. godine, a njegova porodica je iz okoline Sinja. Otac predsednika Vlade Hrvatske zove se Stipe, a majka Gina (verovatno od Angelina). Iako njegovi imaju srpsko poreklo, izjašnjavaju se kao Hrvati, pišu Večernje novosti”.


Za Angelinu ne smemo baš da se zakunemo, ali Stipe... ne postoji srpskije ime od tog. Zar Stipe Mesić nije najbolji dokaz? Taj mrzi Srbe čak i više nego Milanović. Tipičan primer ustašosrbina; što se kaže, kao iz udžbenika.


Osim što više nemamo dvojbi oko Milanovićevih “srpskih” korena, štošta mu se još može staviti na teret: “Oni koji ga dobro poznaju tvrde da je izuzetno sujetan i osvetoljubiv, kao i da ne trpi tuđa i drugačija mišljenja. Kada je bio mlad, bio je sklon incidentima i tučama”.


Čim je na poternici, mora da je Srbin: Zoran Milanović, zaturen
Čim je na poternici, mora da je Srbin: Zoran Milanović, zaturen

To je, bre, prava Srbenda! Ako ne zna da radi, zna da se bije. Šteta što se pohrvatio; jedan takav bi nam itekako dobro došao da nam pojača borbene redove sad kad smo pred odlučujućom bitkom za krst časni i slobodu zlatnu.


Preci mu, doduše, nisu baš za neku pohvalu. Sve komunjara do antifašiste, nigde ni četnika ni ustaše: “Deda hrvatskog premijera Ante Milanović bio je predratni komunista, a u Drugom svetskom ratu je bio partizan. Bio je poznat i uticajan u sinjskom kraju. Njegov sin Ante, Zoranov otac, odgojen je u dugu antifašizma i bio je partijski funkcioner u Zagrebu. Ante Milanović se 1990. godine priključuje HDZ-u i počinje da se druži često sa Tuđmanom, ali se tri godine kasnije prestaje sa tim”.


Kako mu se sad otac odjednom zove Ante, isto kao deda, a malopre beše Stipe?! Mada, sa druge strane, to uopće nije ni bitno ako se ima u vidu da su sva ta imena ionako srpska? Stipe ili Ante, posve je beznačajno. I Pavelić se, uostalom, zvao Ante, a bio je Srbin kakav se jednom rađa. Šta ćete više od toga.


Najvažnije je šta o Zokiju misli njegov srpski narod ovde, u matici: “Njegovi se odavno izjašnjavaju kao Hrvati, iako imaju srpsko poreklo. Ali u Beogradu i Srbiji uopšte postoji mišljenje da je hrvatski premijer – Srbin”.


Nije mišljenje nego živa istina - fakat koji više nitko ne može poreći. Doista, nije san: po hrvatstvu se Srbenda poznaje, kao po jutru dan: “Porodica Milanović ima korene iz doline reke Rame i iz srednje Bosne. Oni su odatle krenuli krjem 18. veka na jug i zaustavili se u selu Glavnica kod Sinja. Hrvatski izvori priznaju da na prostoru Rame gotovo nema naselja bez ostataka ‘starih grobalja’ i ‘grčkih crkava’, ali se tu ipak zaustavljaju. Ipak, Rama je poznata i po tome da je nekada bila naseljena pravoslavcima”.


Rama?!? Hmmm... Zar vam ta reč ništa ne govori? Hajde, mućnite malo glavom, tko još od komšija, pored Milanovića, obožava da nas provocira i prca u mozak? Hajde, nije teško; tu vam je, na vrh jezika. Mala pomoć: nije marka margarina.

Hajde, Edi, mangupe jedan mali, priznaj i ti lepo da si Srbin, pa da ti pola praštamo.


Listopad 2015.