Biciklo


"Jeste li sve ovo razumjeli?" "Da", odgovore mu. A on im reče:

"Zato je svaki književnik koji je postao učenikom

kraljevstva nebeskoga nalik na domaćina koji iz svoje riznice vadi novo i staro."

 

 

         Matej 13,45-52


PV
PV

Sigmund Freud je umro sa 83 i nikada nije saznao što ljudi zapravo žele. Dok pokušavam pisati, preko naočala, promatram moderatoricu vremenske prognoze, i ona sva u tuzi kaže kako će vrijeme sutra biti "grozno". I sad ja vas pitam - što to znači? Što znači "grozna" vremenska prognoza? Bit će tmurno i kiša po vazdan ili će biti sunčano i vruće preko 40 gradi cezijus!? Što je od ovoga dvoga "groznije"? Ja sam već davno shvatio da postoji samo vrijeme; sunčano, kišovito, hladno, toplo,... sve drugo je nevrijeme. No, usprkos njenoj hrabro otkopčanoj košulji nisam se dao smesti pri analizi nove knjige o spavanju i snovima,

 

***

 

Svatko od nas spava, neki manje neki više ali svi to činimo. Spavati, to je normalno ali sanjati, znači kao kad se zaputiš nekamo i ne znaš što te čeka. Tako je Helene Cixous opisala svoju knjigu o snovima. "Koji je to užitak, prekinuti noćna očekivanja", i još piše "gdje će me ovoga puta još baciti? Što ću sve ove noći otkriti?" Cixous je jedna od vodećih francuskih književnica i intelektualki. Rođena je u Alžiru 1937. godine, poslije dolazi u Pariz gdje biva suosnivačica "Des Centre universitarie expérimental de Vincenns", kao i prva profesorica za rodovsku teoriju u Europi. Više od 60 projekata je objavila o James Joyce, o Jaques Derrida koji je, kao i ona, došao iz Alžira i s kojim je cijeli život u prijateljstvu o kome je čak za roman "Dedans" dobila i "Prix Médicis. No, vratimo se spavnju i snovima. Ja sam isprobao svakojake ritmove spavanja i znam (barem tako sručnjaci kažu, a njima je vjerovati) da idealno spavanje unutar 24 sata je 7 - 8 sati. Balazac je pri pisanju trošio puno kave, a Da-Vinci je imao tu potrebu da duboko i svakodnevno bez sna miruje. Dakle, unutar tih 7-8 sati manje se doživljava na javi ali više u snovima.

 

***

 

Prošli mjesec kćerka me povela sa sobom na dodjelu diplome na "Swis Marketing Award" u KKL Luzern. Dakle radilo se o Oscaru za marketing. Kiša je padala cijeli dan. Dvorana je bila popunjena do posljednjeg mjesta s lijepo odjevenim ženama i muškarcima. No, meni se, vjerojatno zbog zamračenosti a i kišnog dana, prispalo i obzirom da se radi o marketingu, s kojim sam svakodnevno u dodiru, na pamet mi pade jedan vic koji ću vam ispričati; inače ću ga zaboraviti. Dakle, ide ovako:

Sretne Suljo Muju na biciklu pa ga pita

─ Od kud ti Mujo, bolan, biciklo?

─ Dala mi Fata - reče Mujo.

─ Eh...

─ Ma jest, evo vako je bilo. Idemo mi tak to, ja je barim; a ona baci biciklo na jednu, haljinu skide sa sebe i baci na drugu stranu i reče:

─ Uzmi Mujo što ti srcu drago!

─ I ja uzmem biciklo - reče Mujo

Suljo ga gleda otvorenih usta i u čudu pa reče:

─ Pa jest, dobro si uradio i ja bih. Jebeš haljinu, šta će ti?.

 

Kad je uvodničar najvio da će Award voditi bivša misica Melanie Winiger, malkice sam se razbudio.

 

***

 

Ovo što se događa u Hrvatskoj, to nema nigdje u svijetu. Pali se hrvatski stijeg. Uništava se hrvatski nogomet. Ministar policije na Poljudu (neka visi Pedro) na Facebooku plaši narod, kao baba Roga djecu. Intendant riječkog kazališta (neki polupismeni lik najeo se i oprao u Hrvatskoj) našao jarane u Ravnogorskom četničkom pokretu (Rijeka će opet biti srpska Reka,...Bre!). Burduš i Manolić ustali od mrtvih (pogledajte, molim vas, te face, takvi su Isusa razapeli). Malo, malo pa se Peđa i Neđa hvataju za pištolj. Premijer veli da su u rat (braniti Domovinu) išli papci i fukare. Pljuje u lice svima, pljuje Kati Šoljić koja je dala četiri sina za Domovinu - četiri života. Poslije objave ovakve snimke u Japanu se čini harakiri a u modernoj Europi podnosi ostavka. Ovdje se sjetih stiha Bariše Antunova, a piše na spomeniku: "Za dom spreman i slobodi teži, ovdje leži onaj što ne bježi!"  Pa, onda neki četnik-početnik dođe u sred Hrvatske i priča što mu padne na pamet. Baška što on slini u mikrofon ali kvaka je u tome što nitko iz vlasti ne reagira. Stožerni mediji (televizije i tiskovine) upregnuti u partijska kola ulažu ogromne napore (od pada im Pantovčaka) da dokažu Hrvatima da su fašisti, propalitet i hajdučija (na proslavi Dana državnosti Josipovića oslovljavaju sa "gospodine predsjedniče"). Ludnica brale! Dolaskom Zoke i partije na vlast šef mladeži SDP-a na Korčuli napisao je na Facebooku-u explicitno: "Konačno mogu otvoreno i s ponosom reći da ja ovu državu ne volim!" Dakle tip koji dolazi iz rasadišta kadrova koji bi sutra mogli na vlast, kaže da ne voli vlastitu domovinu! Koliko još ima takvih u SDP-u koji se ponose time da ne vole vlastitu državu? Dakle, sve ide u smislu ostvarenja Gedžinog memoranduma 2 kojeg Zoki i ekipa zdušno podržavaju:

 

- Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i

razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim

sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i

Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama

u okruženju

 

- Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija

sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog

političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog

vrha Republike Srpske kojem se sudi u Haškom tribunalu

 

- Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u

položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim

sudovima

 

- Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj

sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja

 

- Insistirati na zatvaranju Haškog tribunala i na

suđenju generalu Ratko Mladić pred domaćim pravosuđem

 

- Destabilizovati vlade susjednih država, provocirati

unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu

optužbi protiv Srbije

 

- Pomagati otcjepljenje Republike Srpske

 

- Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj

Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u

državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu

 

- Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju

Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sanžaku

 

 

Za kraj želim vam kazati braćo draga: Glas za SPD je glas za Regiju, Teršeliće, Pusiće, Mesiće, Manoliće, Pupovce, Frljiće, Fumiće, Udbaše i svakojaku bagru koja živi na državnoj sisi.

 


Srpanj 2015.