Dobro jutro

- I što sad?

Zatvoriti oči, kao najbolji izbor, i cjelokupnu zbilju nadolazećeg dana prespavati. Otvoriti ih i odvažno krenuti u svakodnevicu kulture življenja.

 

Tko još ne poznaje samoga sebe: svakoga jutra, kod prvog pogleda u ogledalu već pada odluka; možda najvažnija za taj dan, sve je moguće. Dakako da postoje razlozi za jutarnju depresiju. I opet je jedan čudesno lijepi san pobjegao preplašen drekom poludjelog vekera. Opet je noć bila i suviše kratka, a moje lice u ogledalu promatra me kao stranca - tako pogužvano. Zamoljavam, ako može bez lažnog sažaljenja: život je i onako prekratak za duguljasta lica. A onaj tko ustane na lijevu nogu imat će sigurno tijekom dana mogućnost popravke; glavu gore! Dan je tek otpočeo! Sunce se uzdiže iznad novih sanjarenja, i upravo danas idemo ka ostvarenju. Vjetar u kosi i ništa na brzinu... Tko zna!? Pjesnik bi rekao: - Ah, nitko ništa ne zna, krhko je znanje...

 

Kroz prozor puštam vrućom vodom nagomilanu paru i kao u čudu, gle ptičice! Treba uživati i pustiti vrabce nek pjevuše (ustvari oni i ne znaju da ih mi tako zovemo). A opet, nije u redu cijelo nebo prepustiti vrapcima, u kojem svakome stoji njegov komad duševnog mira. Ovisno koliko dugo čekamo i koliko dugo moramo osjećati, mirisati, kušati... I s vremena na vrijeme opet isto. Uostalom kao da mi se svako jutro čini ponedjeljkom, gdje me tako neobrijanog promatra onaj zgužvani stranac u ogledalu. Pogled kroz prozor čini svoje i tjera da se brijem sto na sat.

 

- Molim! Tko spominje vagu ispod umivaonika?

Pjena za brijanje dobro mi stoji, kao predah da se vruća kava ohladi, bez šećera dakako. Tako piše u novinama: nula šećera je naš cilj, a pušači neka se pakiraju za Mars.

 

- Čuvaj jadno srce u ovo hektično vrijeme!

S losionom poslije brijanja nemam problema, ali dezodorans je tražena roba. Tako to biva kad klinci postanu veliki. A kad ću se dati u potragu za mojom garderobom, samo je pitanje vremena. Brzi pregled novina na stolu iskvari mi jutro.

 

pv