Granice

Miljenko JERGOVIĆ


U ratu smo doznali kakve sve granice ima naša domovi­na. Avnojevske joj je dao Tito. Po njima Bosna sliči na đačko srce. Daytonske joj je dao Clinton. One sliče na krvotok zloćudnog tumora. Povijesne joj je dao Tvrtko. Na njima vidimo koliko je smiješno kada Bosna sliči na Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku.

U jednoj pjesmi, ispjevanoj prve ratne godine, prvi je put net­ko rekao koje su ljetne granice naše domovine: »Od Makarske do Neuma uspomena ostala«. I tako je usred opsade, beznađa i krvavije, kada više nitko nije išao na more, premda su neki bježali prema moru, duša postala svjesna vlastita okvira koji je, eto, bio nevin kao razglednica, naivan kao drveni magarac kupljen u Zaostrogu i čist kao pozlaćeno sidro s licem bivše djevojke u sredini.


Bosna se, dakle, ljeti prostirala između Makarske i Neuma. Enklave su bile još u Zelenila, u koju su odlazili siromašni i rahi­tični učenici te na otoku Obonjanu koji je preimenovan u Otok mladosti, na koji su odlazili perspektivni odlikaši i izviđači. Teri­torij smo zauzimali u dugoj koloni auta koja se kretala smjerom Sarajevo — Ivan - Mostar - Ploče i smjerom Zenica — Komar -Kupres — Makarska. Alternativno prijevozno sredstvo bio je voz.

Vozom se na more išlo strateški. Postojala je predrasuda da svi koji ne misle svojom glavom polaze u deset ujutro i u pola tri popodne te su očevi familija masovno naređivali da se ide vozom u tri i petnaest u noći. Taj voz se službeno zvao »ubrzani voz Sa­rajevo - Ploče«, a neslužbeno se zvao »ribarski voz« jer su tokom godine njime išli oni koji bi pecali na Jablaničkom jezeru. No, kako je u socijalizmu vladalo zlatno pravilo da svim Bosancima u isto vrijeme na pamet pada ista strategija za zavaravanje protiv­nika, tako su u jednom trenutku svi išli ribarskim vozom, pa je najmanja gužva bila u vozovima u kojima je trebala biti najveća gužva, a najveća u onom u kojem je trebala biti najmanja.

Putovanje vozom bilo je nezanimljivo, ako se izuzme piletina u staniolu i pješačenje do vagon-restorana koji se uvijek nalazio suprotno od smjera u kojem smo ga tražili. Zanimljivije je bilo na more ići autom. Hajde da zamislimo godinu 1978., prosječ­na oca koji je u prosjeku bio pogonski inženjer u tvornici me­talnih opiljaka, što mu je, naravno - u prosjeku, bilo dovoljno da kupi tristaća. Jutro prije putovanja otac bi zapakirao sve za more na galeriju auta, koja se u nekim dijelovima Bosne zvala i roštilj, dok su je Hrvati u glembajevskom stilu zvali gepek-treger, a onda bi strogo upozorio majku i tebe (pretpostavimo da si ti u ovoj priči dijete) da za svoje gluposti imate samo gepek, te da neće podnositi da mu išta stoji na stražnjem sjedištu, a pogoto­vo da mu gumene lopte, dušeci i peškiri zaklanjaju pogled kroz stražnje staklo. I naravno, čas pred putovanje sve bi bilo sup­rotno njegovim napucima. Jedva biste se, sve troje, uvukli u au­to, njega bi lopta iritantno udarala po ćelavici dok bi nervozno savladavao okuke pred Hadžićima, a ti bi se već negdje kod Pazarića prvi put ispovraćao. Kod Jablanice biste stali popiti sok (majka kafu, a otac jednu ljutu, da smiri živce, iako vozi), a maj­ka bi strogo zabranila da se razbacuju novci još prije mora. Otac i ti čeznutljivo biste gledali u janjce što su se vrtili na automats­ki pogon savršenog mehanizma, koji je radio na mlaz iz česme i čašice Hepokova jogurta (onaj kome prethodna rečenica nije jasna, neka prestane čitati tekst jer ionako nije pisan za njega). Kod Čapljine biste kupili kilu bresaka, a možda i smokava. Četr­desetak minuta kasnije bili biste već u Zaostrogu, Drveniku ili Podaci, gdje ste imali domaćina ili gazdu kod kojega dolazite već deset godina. Slijedilo je petnaest dana pečenja na suncu i kupa­nja u moru koje biste zvali vodom, što je Dalmatince užasno nerviralo. Tih petnaest dana svih Bosanaca potvrđuje ljetne gra­nice Bosne. To ljeto povijesna je činjenica. Od Makarske do Neuma teritorij smo osvajali peškirima i dušecima. Neki od nas su taj teritorij zauvijek potvrdili kao bosanski i gubitkom nevinos­ti. Jedan je srpski nacionalni pjesnik u ciklusu o Kosovu napisao: Zemlja je ta od krvi naše i sjemena srpskog. Nešto slično bismo mi Bosanci mogli reći za plaže oko Makarske.

 

       Vrelo:“Hisorijska čitanka 1“ str.36-38


Kolovoz 2011.