Ljeto


Mile STOJIĆ


Nekako brzo i neosjetno smo ove godine zakoračili u ljeto. Da podsjetimo, ovo godišnje doba na našoj, sjevernoj hemisferi traje od 21. lipnja do 22. ruj­na, dok na južnoj počinje 22. prosinca, a završava 22. ožujka. Tako ljudi u Australiji i Novom Zelandu Novu godinu dočekuju početkom ljeta, a na pla­že hrle u zimskim mjesecima.

Ljeto je doba plodnosti i zrenja, razdoblje kad zore zemaljski darovi i kad priroda daje najbolje od sebe. Nije onda ni čudno da su naši zakarpatski preci po ljetima nazivali i brojali godine. Kaže se: imala je trideset ljeta. Piše se: ovaj zapis nastaje ljeta Gospodnjega dvijehiljaditoga.

Milenij zovemo tisućljećem, a deceniju desetljećem. Kroniku — ljetopi­som. Najslavnija naša povijesna kronika je Ljetopis popa Dukljanina, objavlje­na u Mlecima 1666. Napisao ju je nepoznati svećenik dukljansko-barske nadbiskupije na temelju slavenskih listina iz 11. i 12. stoljeća.

Ljetopisci, pak, posljednjega desetljeća našega stoljeća ostavit će svjedo­čenje našim potomcima o tome kako su naši dani protekli bez ljeta i sunca. Kako je crna zima izišla iz diluvijalnih ledenih prostranstava i naselila se u ljud­ska srca. Podsjećanje na desetljeće rata i nemira pokazuje, zapravo, samo jedno vrijeme rasapa, bezvlašća i bezakonja, koje su najgori među nama iskoristili za svoje bogaćenje, devalviravši i u blato bacivši sve najuzvišenije što jedan ljud­ski svijet može imati.


Ali, pustimo sad to. Ljeto nije vrijeme presabiranja ni svođenja računa. Upijajmo ga, stoga, svim čulima, uživajmo njegovu »gustu ljepotu«, o kojoj je pjevao pjesnik Dušan Matić. Uživajmo u mirisima. Sommer, summertime, ponovno je hit sezone. Ali, čuvajte se sunca, preporučuju liječnici i upozora­vaju sablasne ozonske rupe: držite se hlada, jer nikakvi kozmetički preparati neće vas zaštititi od sunčeva opasnog ultraljubičastog zračenja.

Čuvajte, dakle, tijelo (na ikavskom se ova riječ perfektno anagramira iz ljeta lito-tilo), ovu vašu trošnu kuću i ponosno je nosite kroz brzace radosti. Malo su izobličila vaše tijelo ta mnogobrojna ljeta, nešto masnih naslaga i tankih tragova kirurškoga noža, tako da se ono učini na pijesku kao kakav starinski nasukani brod. Ali, njegovi motori još rade, njegova jedra se jošte napinju na zov i dodir nebeskoga vjetra.

Naš tip: prvi dan po dolasku na ljetovanje kupite svežanj razglednica. Netko će navečer na terasi ponovno svirati Arsenove ljetne ruševine, a vi za to vrijeme pišite prijateljima, poznanicima, bivšim ljubavima, svima kojih se sjetite, ispunjavajte te šarene karte na kojima je akvamarin ukrašen drvenini magarcima i oklopima školjki. Poštar će se sutradan vjerojatno upitati: koja je ovo budala napisala ovolike karte, a zaboravila staviti adrese?


Lipanj 2012.