Među ljudožderima


Mirko KOVAČ


O svakomu je imao lucidnih zapažanja, a ponajbolje je opisivao predsjednika dr. Franju Tuđmana, njegovu 'operetsku pojavu', pa tu facu na kojoj bi iznenada buknuo praskav i neobuzdan osmijeh, a odmah potom u grču stegnute usne pretvorile bi ga u namćora.

U dobi od 69 godina, smrt je odvela i Warrena Zimmermanna, a da nitko ne zna zašto je žurila, ta zar ionako ne bi sve leglo na svoje mjesto. Ali kad je smrt već pogriješila, onda mi samo preostaje da se s nostalgijom prisjetim toga iznimnog čovjeka koji se voljom sudbine, s početka devedesetih godina, našao u balkanskom vrtlogu i medu ljudožderima, kao diplomat i povjesničar, kao vrač koji je nastojao urazumiti ratnička plemena, miriti lidere koji više nisu zastupali svoje narode, nego neke osobne apetite, nedovršena znanja, krive svjetonazore, vlastito ludilo, kriminalne porive i sve više zloči­načke strasti. Zimmermann je upoznao neka od tih bića, a na sjedeljkama u njegovoj rezidenciji, gdje smo katkad ostajali do jutra, znao je lijepo i zabavno pripovijedati o njima. On je vrlo dobro znao da se povijest uvijek vrti oko nekoliko ličnosti koje nisu stigle s drugog planeta, nego su kovane u narodnim radionicama i produkt su kolektivnog duha.

Warren Zimmermann je nakon dugog niza godina provedenih u diplomaciji dao otkaz 1994. godine, jer je, kako sam kaže, bio bes­pomoćan u nekim pitanjima američke vanjske politike, a posve razočaran Clintonovim odbijanjem da vojno intervenira u Bosni. Ostavka uglednog diplomata i u tom času čelnika ureda State Departmenta za programe zbrinjavanja izbjeglica, možda je ipak utjecala na Clintonovu administraciju, pa su njegove ideje i procjene pri­hvaćene, doduše sa zakašnjenjem. Godine 1992., Zimmermann je povučen s mjesta ambasadora u Beogradu; bio je već dosadan s moljakanjima da se "vojnom kampanjom zaustavi rat". Uzalud je objašnjavao tko su i kakvi su ti ratni lideri, "mentalno odgojeni u komunističkim školama", britko ih je portretirao kao lašce i hulje, petljance i spletkare koji izvrdavaju dogovore i ismijavaju diploma­ciju. On je dobro znao sve što se zbivalo u Beogradu, pa čak i tračeve kao one o beogradskim komičarima koji su na sijelima zabavljali Vožda imitirajući lorda Carringtona i druge gnjavatore. Evropski političari vršili su pritisak da se "jastreb odstrijeli", pa je ambasador povučen uz diplomatsko priopćenje kako je taj potez zapravo pro­svjed protiv rata. Od 1996. godine pa sve do otkrivanja bolesti (imao je rak gušterače) predavao je povijest diplomacije i američke vanjske politike na sveučilištu Columbia. Objavio je knjigu o raspadu Jugo­slavije Korijeni katastrofe: Jugoslavija i njezini rušitelji, koja je dobila pohvale kao najbolja knjiga o "smrti Jugoslavije", te i nagradu ame­ričke akademije za diplomaciju.

Kada je preuzeo dužnost američkog veleposlanika u Beogradu, 1989. godine, već je na ulicama srpskih gradova cvjetala rulja i slavila novog vodu u čiju je krunu i međunarodna diplomacija ugradila koji biser. Zimmermann je brzo pohvatao sve konce i pokupio čaršijske štosove, a informacije su mu pritjecale s više strana, preko opozicije i nekadašnjih disidenata s kojima je odmah uspostavio kontakte, pa do "krtica" u vlasti i vojnim strukturama, a i CIA nije sjedila skrštenih ruku. Zimmermann nas podsjeća u svojoj knjizi kako su se ljudi smijali gatkama CIA-e "da će za 18 mjeseci u Jugoslaviji izbiti krvavi građanski rat". A to priopćenje objavljeno je točno osamnaest mje­seci prije izbijanja rata. Zimmermannu nisu bile potrebne te pro­gnoze, jer je bio dobar poznavatelj prirode nacionalizma, pisao je o tome, znao je tko upravlja nagonima gomile, bilo mu je dovoljno samo ono što je mogao vidjeti kroz prozor svoje ambasade u Beo­gradu, tu ikonografiju na ulicama, te fotke tupavog vođe kojima je bilo oblijepljeno svako drvo u ulici Kneza Miloša, posebice tamo gdje je ambasadorov pogled dosezao, jer on je zastupao neprijatelj­sku državu i veliku silu koja bi htjela nametati neke svoje prazne i u stvarnosti neutemeljene pojmove, uza sve, jedva izgovorljive, kao što su "multietnički" i "multikulturalni". Suštinu politike na "uža­renom balkanskom komadiću zemlje" Zimmermann je ponajbolje razumio u rečenici "Tuđmanova ultranacionalista Šeksa", koju do­nosi u knjizi, a izgovorena je u času etničkih sukoba u Hrvatskoj: "Ako mi pobijedimo, više neće biti Srba; ako oni pobijede, više neće biti Hrvata." Onda to znači da nije riječ o imperijalnom ratu, o agresiji, o građanskom ratu, o obrambenom iliti domovinskom ratu, nego o ratu za opstanak, a to su uvijek najkrvoločniji ratovi, jer je njihov moto: ubij da ne bi bio ubijen! Pa kad je u opticaju takvo načelo, onda je posve normalno što se ne priznaje zločin ili što se zločinac doživljava kao heroj. U ratu za goli opstanak, kao u ratu bandi, ne postoji kategorija zločina, jer je zapravo zločin jedina ideologija.

Warren Zimmermann, liberalan, inteligentan, pronicav - već je stoga bio omražen kod "obojice ratnih poglavica" Miloševića i Tu­đmana. Čitavih devet mjeseci Milošević ga nije htio primiti u služ­benu audijenciju; to mu je bila kazna što se nije odazvao pozivu na gazimestanski spektakl. Čak su i Zimmermannovi šefovi smatrali da je načinio diplomatski gaf, unatoč njegovim izvještajima da je "Ga-zimestan mjesto Miloševićeve inicijacije, a istodobno manifestacija srpskog nacionalizma". Zimmermann je znao da će se prije ili kasnije iz njedara mase iznjedriti masovni ubojica. Sjećam se da smo ga zafrkavali i šalili se što jedna velika sila, zahvaljujući svojeglavom ambasadoru, čeka u repu pred vratima orijentalnog despota. Kada se "jaki čovjek Srbije", kako su zapadnjaci, ne bez divljenja, nazivali Miloševića, smilovao i primio američkog veleposlanika, onda se i on malo ulagivao i izjavio da je "Milošević šarmantan, uživa u čašici viskija i puši cigare", što su mu poslije spočitavali kako je i sam ugradio kamenčić u taj tmurni mit. Ali u svojoj knjizi Zimmermann je precizno rekao da je to "najveći dvoličnjak u povijesti Balkana", čovjek koji je "vlastitu nesreću prelio preko granica" i dosegnuo "prvo mjesto na listi zločinaca".

Miloševićev protivnik, točnije "javni protivnik i tajni partner", Fra­njo Tuđman bio je parodija državnika, povjesničara, vojskovođe. Njegov "rasistički režim", kako kaže Zimmermann, išao je naruku Miloševiću i stvorio mu idealne okolnosti da angažira,"stroj za ubijanje" - jugoslavensku armiju. Odmah je skužio da je Tuđman brbljavac, "zaluđeni i uskogrudni nacionalist", s lažnim i roman­tičnim predodžbama o povijesti, pa ga je sve više uvlačio u probleme i nevolje, pregovarao i ratovao s njim u isto vrijeme, trgovao tuđim teritorijem, podilazio mu i ugađao njegovoj taštini titulirajući ga ironično kao "poglavara svih Hrvata", a istodobno je trljao ruke što se na Franjinu teritoriju razbuktava krvavi rat. Miloševiću je bilo sasma svejedno tko gine u tome ratu, "to su neki tamo prečanski Srbi koji su isti kao i Hrvati", njemu je bilo važno da može reći kako jedino u Srbiji nema rata zahvaljujući "mudrom vođi". Tuđman je svojemu puku ponudio "patriotske suze", bilo kao bol za mrtvima ili kao radosnice "dok se ljubi zastava", a za sebe je ostavio pravo na "ekskluzivni nacionalizam", korupciju i bogaćenje. Zimmermann misli da je i đavolov šegrt sukrivac u poslovima s vragom, pa mu je bilo žao što je Tuđman umro. I doista, bilo bi pravednije da su se šegrt i đavo našli u Scheveningenu, ondje bi još i danas ljuštili pre­ferans.

Sada se prisjećam kad smo u Klubu književnika u Beogradu slavili pedeset šesti rođendan Warrena Zimmermanna da sam mu napisao posvetu na jednoj knjizi: "Kad sve ovo prođe, sa sjetom ćemo go­voriti o onome što nam je sada mučno." Kako godine odmiču, sve više mi se čini da se to i ostvaruje, premda me sjeta hvata jedino kad mislim na drage prijatelje, na one kojih više nema, na sve one koji nisu okrenuli ćurak, ali sam daleko od bilo kakve sentimentalnosti, čak i oprosta, kada se radi o onima koji su prouzročili tolike patnje i boli.

 

Vrelo: "Cvjetanje mase", str. 153-157


Prosinac 2011.