Nije šala bit' budala


iis

 

U svakodnevnom smo životu vjerojatno nailazili na situacije u kojima su vatreni iskazi temperamenta izmicali svakom nadzoru. Premda bijes možemo smatrati prirodnim, obrambene reakcije u trenucima velike frustriranosti, »izbijanje klina klinom«, »obuzdavanje vatre vatrom« često, čini se, samo pojačavaju problem. Obično je najbolji umjeren pristup, a vatru gasi voda, ne vatra. U Izrekama je ta istina iznijeta ovako: »Blag odgovor ublažava jarost, a riječ osorna uvećava srdžbu.« Svladate li umijeće davanja »blagog odgovora«, steći ćete prednost nadtrenucima velikih napetosti, kad čovjeka najčešće posve obuzimaju emocije.

 

Popuštanje bijesu može vam oduzeti sposobnost valjane prosudbe, zbog čega ćete kasnije, kad se intenzivne emocije povuku, žaliti zbog učinjenih stvari. Blag i nadziran pristup situacijama obilježenima bijesom često pruža prigodu za razumno odabiranje riječi i postupaka te donošenje poželjnijeg zaključka potencijalno štetnoj situaciji. Preuzimanje nadzora nad emocijama može vam omogućiti da procijenite mučno i mutno područje nerazumijevanja uz jasnije djelovajne uma i potom najmudrijim smjerom krenete prema rješenju.

Ljudi katkada pogrešno pretpostavljaju da nemaju nikakvu moć nad emocijama. U takvim slučajevima vrlo je moguće da su svoju moć prepustili drugima. »Tako me razljutila«, reći će netko. Ili: »Doista me izluđuje.« Prava je istina da moć izazivanja bijesa u sebi imate samo vi. Preuzme li netko drugi tu vlast nad vama, znači da ste je tom nekom, na određeni način, dali! Možda ste reagirali bijesom jer vam se činilo da vas je sugovornik na to natjerao, no izbor ipak ovisi o vama - ljutiti se ili se prikloniti razumnijem pristupu. Američka umjetnica Louise Nevelson rekla je: »Morate stvoriti vlastiti svijet. Ja sam odgovorna za svoj svijet.«

Postoje dva načina pristupanja situaciji koja je izazvala raspaljene emocije koje je teško nadzirati. Možete reagirati na tuđe riječi i postupke ili možete djelovatina temelju stavova koje sami odaberete. Riječ »reakcija« sastoji se od prefiksa re-, koji znači »ponovno«, i riječi akcija, koja znači »djelovanje«. Drugim riječima, reagirati može značiti ponavljati tuđe postupke. A reagiranjem na tuđu negativnost možemo podizati uloge sve dok ne dosegnemo eksplozivnu razinu. Djelovanje na temelju razumijevanja, s druge strane, odnosno davanje »blagog odgovora«, omogućuje vam da zadržite pribranost i mir, te otvara potencijale za mirno i sretno rješenje.

Jednom sam pročitao zanimljivu anegdotu o britanskom profesoru Johnu Burdonu Sandersonu Haldaneu. Rasprava koju je Haldane vodio s nekim prijateljem počela se kretati predvidivim smjerom. Prijatelj je tako u jednom trenutku, uz uzdah, rekao: »Nema smisla nastavljati. Znamšto ćeš sada reći i znam što ćeš sada učiniti.« Ugledni znanstvenik sjeo je na pod, načinio dva koluta unazad i vratio se u naslonjač. »Eto«, rekao je uz osmijeh. »Samo da ti dokažem kako nisi uvijek u pravu!«

Kad se sljedeći put suočite s nekom situacijom koja bi mogla prerasti u bijes, odlučite se za pokušaj s pristupom »blagoga odgovora«. Steknite nadzor nad vlastitim emocijama i nastavite u pribranijem i mirnijem stanju. Time ćete zadržati nadzor nad najvažnijim sredstvom kojim raspolažete - nad vlastitim umom. Uz malo vježbe otkrit ćete da je blagi odgovor vjerojatno i najbolja obrana od teških riječi.

Američka prva dama i humanitarna aktivistica Eleanor Roosevelt prihvaćala je i provodila pristup preuzimanja odgovornosti. Tako je jednom rekla: »Negdje tijekom razvoja otkrivamo što smo zapravo i tada donosimo onu pravu odluku za koju smo odgovorni. Tu odluku donesite prvenstveno zbog sebe, jer nikad zapravo ne možete živjeti tuđi život, čak ni život vlastitog djeteta. Utjecaj koji ostvarujete prenosi se kroz vaš vlastiti život i ono što svojim djelovanjem postajete.«

Zagledate li se pomnije u tratinčice, ili izlazak i zalazak sunca, ili snježne pahuljice, ili ljude, možda ćete uočiti kako veliki životni zakoni jamče čudesnu jedinstvenost u mnogobrojnim Stvoriteljevim djelima. Primjerice, u uputama za pokretanje automobila nema ničeg tajnog ili magičnog. Pridržavamo se uputa kako bismo oslobodili snagu i pokrenuli vozilo koje će nas prebaciti do odredišta. No gdje je ta snaga bila prije nego što smo okrenuli ključ? Bila je prisutna, pripravna i čekala je, ali je bila neaktivna. Bila je to potencijalna snaga koju smo trebali aktivirati kako bismo postigli željene rezultate. Snaga u nama također može biti pripravna i može čekati. Aktiviramo je okrećući ključ svoje svijesti - snagu uma. Međutim, najbolji učinak postići ćemo budemo li s tom unutarnjom snagom postupali oprezno i pomno. U mnogim slučajevima, najbolje rezultate postići ćemo blagim odgovorom koji ublažava gnjev i potiče dragocjeni žar ljubavi i suosjećanja.


Ožujak 2013.