Od "nigdje" do "sada i ovdje"


PV

 

Mnogi od nas poznaju ljude za koje se čini da žive na »ispravnoj« strani života. Sve im ide kao podmazano. Imaju dobar posao. Pucaju od zdravlja. Njihovi odnos s drugim ljudima, njihove veze i aktivnosti u njihovu životu izgledaju sretno i skladno. S druge su strane oni koji su nekako uspjeli doći na »pogrešnu« stranu života. Ima trenutaka kad im ništa ne ide od ruke i kad se čini da im ništa ne ide u prilog. Dobro koje traže otišlo je, čini se, na godišnji odmor. I izgleda da se, što se više trude, to više udaljuju od zdravlja, sreće i uspjeha.

U Bibliji (Ivan 21:1-6) nailazimo na priču koja donekle opisuje takvu situaciju. Učenici su otišli u ribolov, no unatoč cjelonoćnome trudu nisu ulovili ništa. S dolaskom danjeg svjetla usmjerili su brodicu prema obali umorni i obeshrabreni, bili su pripravni odustati. No na obali je stajao Isus i kad su ga pokunjeni učenici zazvali i ispričali mu za svoj neuspjeh, on im je predložio da pokušaju još samo jednom. Rekao im je: »Bacite mrežu na desnu, ispravnu stranu lađice i naći ćete.« Učenici su ga poslušali i priča se nastavlja ovako: »...I već je nisu mogli izvući (mrežu) zbog mnoštva riba.« Ta priča pokazuje nešto vrlo važno. Naime, jednako kao što je ondje postojala »ispravna strana« čamca, tako postoji i »ispravna strana« života! Koja je to ispravna strana života?

Jeste li kad primijetili kako se u vama oglašava nekakav unutarnji znak za uzbunu kad god nekoga prevarite, slažete ili ne pružite potporu prijatelju, a potom uvidite što ste učinili? Riječ je o svojevrsnoj moralnoj budilici! Što bi bilo kad bi vaš prijatelj doznao što ste učinili? Kako biste se osjećali kad bi za to doznali vaši roditelji? Ili najbolji prijatelji? Kad bi osoba koju cijenite najviše na svijetu otkrila da ste je iznevjerili?


Skrivanje nekog okrutnog, sebičnog, bezobzirnog ili bezosjećajnog čina duboko u sebi ne znači da će taj čin i nestati. On unutra često bubri ili trune, a vi počinjete osjećati krivnju i stid. Čak i ako za to znate samo vi, ti se ružni osjećaji vraćaju i progone vas kad god ih se prisjetite.

Nažalost ti neugodni osjećaji u vezi s vlastitom ličnošću rijetko nestaju bez određenog oblika samoispitivanja. A upravo doživljavanjem emocija i prihvaćanjem posljedica onog što ste učinili možete početi prihvaćati i mijenjati sebe. Nekoliko je načina na koje se možete izmiriti sa sobom.

Kao prvo, možete priznati istinu, makar samo sebi i još jednoj osobi, možda psihoanalitičaru ili svećeniku. Razgovor o nekoj bolnoj situaciji s osobom u koju možete imati povjerenja tu situaciju može izvući na otvoreno i ukloniti teret s vaših misli i srca. Tada ste iskreni i u prigodi ste oprostiti samome sebi.

Kao drugo, ako je riječ o nečemu što je moguće ispraviti iznošenjem istine, tako i postupite. Istina u svakoj situaciji može raščistiti situaciju. Iznošenje istine potvrda je svjetla i može vam donijeti oslobađanje od emocija stida i krivnje. Iskrenost iziskuje veliku hrabrost, a mnoga prijateljstva produbila su se upravo zbog iskrenosti osoba povezanih s određenom situacijom.

I konačno, možete svjesno postići dogovor sa sobom i nadalje činiti samo ono čime ćete se kasnije moći ponositi. Takav je dogovor preuzimanje obveze za život u časnosti i poštenju prema vlastitim mjerilima, bez obzira na to jesu li ljudi oko vas također odlučili živjeti pošteno ili nisu. Zapamtite da ste na koncu vi jedini koji imate koristi od časnog i poštenog življenja. Riječ je o snažnome sredstvu ključnom za postizanje zdravlja, dobrih odnosa i samopoštovanja.

Kako postići takav ispravan mentalni stav? Zastanite u naporima, makar i na trenutak, kako biste prilagodili misaone postupke. U onoj biblijskoj priči učenici su povikali: »Učitelju, čitavu smo se noć mučili a nismo ulovili ništa!« I vi ste možda radili, mučili se, nastojali nešto postići i podlegli iskušenju. No zbog toga se ne morate kažnjavati. Onaj mali korak od »nigdje« do »sada i ovdje« sastoji se upravo u toj stanci u kojoj ćete se primiriti i spoznati istinu!


Veljača 2013.