Tanga


Mile STOJIĆ


Riječ tanga širi se ovih dana gutenbergovskom galaksijom poput kakva dobro­ćudna računalnog virusa — riječ je o dvije krpice povezane tankom vrpcom (»kanafom«, rekli bi Sarajlije), koje predstavljaju najmanji ženski slip u povi­jesti ženskog odijevanja. Elem, jedni tvrde da su tangu izumili američki Indi­janci u pradavna vremena, drugi dokazuju da su ove mikro gaćice prvi put ma­sovno viđene na brazilskim plažama u srpnju 1974. godine, dok se svi slažu da je ovaj izazovni predmet u široku upotrebu lansirao američki modni dizaj­ner Federick Mellinger u kolovozu 1981. godine. Što je povod da ama baš svi ove godine slave dvadesetogodišnjicu ovoga izuma - i dalje ostaje nejasno.

Historičari seksualnosti otkrili su, pak, da je praotac tangica njujorški gra­donačelnik La Guardia, koji je davne 1939. donio ukaz da se na svjetskoj izlož­bi, koja se održavala u New Yorku, stidna mjesta svih striptizeta moraju pre­kriti slipom sastavljenim od dva trokutića povezana jednim tankim končićem. Od tada zovu ih mikro slip, tanga, (engl. G-string), i direktan su produkt muš­ke erotske fantazije, jer ga već desetljećima upotrebljavaju striptizete i barske animir-dame, u svrhu povećanja erotske izazovnosti, ali i higijenske kulture barskih umjetnica. Međutim, pošto su ovaj izum masovno prihvatile žene, kao naročito praktičan i ugodan odjevni predmet, ni najvećim puritancima ne ostaje ništa drugo nego da ove minijaturne gaćice prihvate kao svijetlu tekovi­nu modernoga vremena.

Isprva su se nosile kao dio kupaćeg kostima bikinija, da bi nedugo potom prešle u domenu omiljenoga ženskog intimnog rublja. U početku se vjerovalo da one dobro pristaju samo lijepim ženama, da bi praksa pokazala da ih sve više kupuju i one manje zgodne. Federick Mellinger, čovjek koji je patenti­rao ovaj tekstilni minimalac, hvali se ovih dana da svakoga tjedna proda pre­ko osamdeset tisuća ovih originalnih proizvoda. Pridodamo li tome piratsku proizvodnju, računa se da je većina modernih žena odavno zamijenila tradi­cionalno rublje za dašak slobode koji su joj ponudile tangice. Jer, upravo tange nude ženama osjećaj da su pod suknjama i hlačama potpuno slobodne a da to nikoga ne može iritirati.


Tange otkrivaju novu dimenziju erotičnosti žene i neki kroničari ističu da im je prođa najbolja u zemljama u kojima su inače raširene feredže. Feredža je otkrivanje kroz pokrivanje, a tange bi mogle biti dijalektična suprotnost mahrami. Pokrivanje kroz otkrivanje, uskličnik nad izvorima strasti i životne radosti.


Svibanj 2012.