Tifus


Boris TRALJIĆ


IAKO je vanka još bio dan, luksuznu hotelsku sobu na sedmom katu jednog zagrebačkog hotela osvjetljavala je umjetna električna rasvjeta. Rolete na svim prozorima su iz nekog razloga bile do kraja spuštene.


U besprijekorno urednoj sobi se isticao veliki bračni krevet s razbacanom posteljinom na kojem je ležala atraktivna žena odjevena samo u tanki svileni ogrtač, nevezan i namješten tako da seksipilno prekrije samo stražnji dio tijela.


Ležala je na trbuhu s nogama svijenim u koljenima koje su se igrale po zraku križajući se čas sprijeda čas straga dok su joj prsti vješto gladili pametni telefon velikih dimenzija naslonjen na jastuk. Obratila se muškarcu koji se, samo u gaćama, brijao u poluzatvorenoj kupaonici.

– Dušo… zašto se već spremaš? Rano ti je, evo piše tvoj Jutarnji da su konzultacije tek u pol’ sedam.
– Draga… dobro znaš da moram najprije skupit babe i penzionere. Ova je postala nemoguća s ju-enom. Jučer je Joea udavila. A trebala si samo vidjet kako je problijedila kad joj je s onim perfektnim američkim smiješkom rekao “You have no chance at all, my dear“. Mislio sam da će je hercklopf! Moram joj objasnit da danas Barbiku nikako ne moli za pomoć…
– Ha, ha… divim ti se kako uopće više imaš živaca za tu staru volkspartei hohštaplerku, mein Gott! A zna li i ona za Barbikin tifus?
– Naravno da zna… dobiva obavještajne podatke.

Žena je prekinula razgovor i posvetila se pametnom telefonu. Nekoliko minuta je u tišini nešto pretraživala, čitala i mrštila se. Muškarac je u međuvremenu izašao iz kupaonice i počeo oblačiti skupo, po mjeri krojeno odijelo.

– Nije dobro meine liebe… nije dobro. Evo što piše za tifus, “bez antibiotika, smrtnost je oko dvanaest posto, a uz promptnu terapiju ispod jedan posto“. Promptnu! Strah me malo, dušo, kad ovo pročitam…
– A piše li kako se prenosi?
– Čekaj malo…
Evo, “direktnim kontaktom i analno-oralnim putem“.
– Onda nema straha, draga. Mogu ga jedino od tebe dobiti, he, he…
Kleiner Teufel! To si ti… sve ti je samo zafrkancija. Piše i kako se tifus može prenijeti rukovanjem ili ljubljenjem s kliconošom. Mein Gott! Stvarno moraš biti oprezan…
– Onda je jučer ona udarila biološkim terorizmom u srce Amerike, he, he. Joe je i poljubio i zagrlio… valjda će Amerikanci napokon shvatit da nije ona materijal za šeficu Europe. Nemam pojma zašto to Merkelica trpi?
– Ne budi eifersüchtig! Žena je sposobna, edelfrau za onu tvoju hohštaplerku… trebao si to na vrijeme shvatiti, meine liebe… sad je kasno, što se tako cerekaš?
– Ma ništa… pao mi je napamet onaj idiot što je tri puta ljubio jučer, he, he. Sad kad se prosere od tifusa slat će diplomatske note po vascelom svetu, he, he.

Žena je napokon ustala, uzbudljivo mu se približila, popravila kravatu i mazno nastavila.

Meine liebe, molim te budi oprezan… bez rukovanja, slikanja i ljubljenja. Pogotovo bez ljubljenja! Neka je ljubi onaj mladi psihijatar. I tako non-stop ponavlja kako se žrtvuje za sve nas, evo mu prilika. Napravi tako liebe i obećavam ti iznenađenje kad se vratiš…
– He, he. A tko je sada eifersüchtig? – dobaci muškarac izlazeći iz sobe. Dvojica snagatora u odjelima su naglo ustali sa stolica postavljenih s jedne i druge strane vrata.
– Idemo dečki! Na još jedno poniženje pa brzo nazad na iznenađenje…Prosinac 2015.