Ah, ta ljubav

IS
IS

Za razliku od pelinkovca koji je sačinjen od 56 vrsti travki i bilja (da ga hebeš jedna mora pomoći), ljubav je sačinjena od mnogo drugih divota, stvari i bolja je od pelinkovca. A pelinkovac, blagoslovljene bile njegove prevrtljive čari, može nas ponekad navesti da budemo ljuti (lajemo i bogaramo) i dok nam dođe u glavu i shvatimo da su stvari izmakle kontroli (nešto kao – jezik brži od pameti). Ljubav tako nešto ne izaziva, ili ako i izaziva – izaziva rijetko; naprimjer: susjed  želi gledati važnu utakmicu a ne čuje jer ljubav znade biti glasna.

 

Bilo kako bilo, ljubav je dobra i sve pametne glave (učeni ljudi) imale su samo riječi dobrote i lijepih manira (gospodluka). I sam Johann Wolfgang von Goethe je za ljubav imao samo riječi hvale kazavši da je ljubav kao jarko crven nos (ili netko drugi, Nietzsche nije tako nešto kazao – on je bio ženomrzac... nije niti bitno, neka ostane Goethe). Dakle, ljubav ima mnoge dobre popratne pojave... naprimjer; spriječi nas u nakani da popijemi još po jedan pelinkovac i prije nego li sjednemo za upravljač. Nikad ne teži k tomu da od nas napravi veliku budalu u firmi i smanjuje visinu masti u krvi (ono kad gledanje u ženske grudi, produžuje život – to sam već negdje napisao). I ne jede se (sve redom) kao prije, a i zubi se redovno peru.

No postoje tu i poteškoće ili kako vele: „ljubavni jadi“ (ljubav znade biti škakljiva)... naprimjer; oćoraviš na oba oka i nisi sposoban izračunati običan račun, kojeg već znade svaki pučkoškolac. Tužne ljubavne pjesme Celine Dion. Bujanje razvoda i pojava dana zaljubljenih – Valentinova (pa da vidimo čiji je veći - buket, mislim).

 

Bilo kako bilo ljubav je svima draga i u vječitom su traganju za njom. Ali prolaskom godina i odrastanjem lista prohtjeva stalno se povećavala (a i sandučić s lijekovima i tabletama bivao je sve veći). Žene su tijekom godina bivale sve zahtjevnije prema mučkarcima. Uostalom, kad malo bolje pogledaš sve te ružne tipove i propalice i vidite kako okolo, pod ruku, hodaju s krasnim ženama; mislim da će te se složiti sa mnom, da žene kad izaberu ovakve gabore, rade to na neki čudan način i ne drže se nikakvog standarda i kodeksa.

 

No gle!

Lista zahtjeva je opet narasla.

 

 

***