Dobro jutro

PV
PV

Nedjelja ujutro. Neki su budni a neki još u krevetu. Neki su u crkvi a neki šetaju psa. Neki su kod svetog Petra, nadomak raja ili pakla. A poneki pojma nemaju gdje su.

Dođe mi tako dan pa ne znam za što da se uhvatim.

Moj kućni liječnik vraća se svojoj staroj ljubavi; vraća se u Afriku u Zimbabve a ako ne bude išlo kako je zamislio vratit će se i još veli da će mi javiti (ako se ikad vrati). Ne volim rastanke.

─ A tko ih voli, vrag ih odnio?!

Na seminaru, poslije ručka, prispalo mi se. Događa se. A kako i ne bih na ugodnom alpskom zraku; i nisam bio jedini koji je kunjao.

Dalekosežni pogled kroz prozor - Alpe su pekrasne a u bablje ljeto, posebno.

Razmišljanje:

Postoje, naime, u našem životu velike i male oluje. Bolje rečeno veliki i mali bljeskovi. Velike su, naprimjer, ljubav na prvi pogled, shvaćanje abecede i računice, vožnja motorom kada je sunce za leđima, spoznaja da imamo novi akomulator u autu. I tako dalje. Ali ima i malih bljeskova – kad se vrijeme i ponovno nešto kao neutron mašte sudare s običnom česticom percepcije u našim osjetilima i iz toga izleti nešto novo, ne zaboravno i zadrži se. A nama je drago da smo bili ondje kad se to desilo.

Znam, prijatelji moji dragi, da je sve ovo pomalo smušeno ali koliko mnogo ima malih trenutaka u mome životu koji ostaju usađeni, i patinom prekriveni u mom sjećanju kao znak nekakvog iznenadnog uvida, prosvjetljenja i nadahnuća ljepote ili radosti. To se zove trenutak spoznaje. Tako neposredan i prolazan.

 

***

U partizanskoj nam Domovini, kao što i sami znadete, ništa novoga. „Demokracija“ je - e, moj narode - u punom jeku. Ustvari, kurz und deutlich, te izdajničke gamadi nema puno ali dobro su raspoređeni.

Cicron je jednom rekao: „ Izdajnik razgrađuje dušu nacije, on u potaji potkopava temelje grada, on inficira političko tijelo tako da se ne može više braniti. Manje se treba bojati ubojice. Izdajnik je kuga.“

 


Listopad 2016.