Feng shui i domoljubi


Kažu ljudi, u birtiji čuješ i nađeš sve što ti treba. Iza šanka sustižu umilni glasi izvorne glazbe: Ja bi dao sve što imam keša kad u kolu garavuša mješa / Igraj gara nemoj da bi stala banka mi je kredit obećala. Ovaj do mene pjevuši.

 

 

 

Budite oprezni, ljudi moji. Manite se budalaština; nije to za nas. O čemu govorim? Prošećite se do prve knjižare i bit će vam jasno o čemu govorim. Svake sezone – isto. Isto ludilo sa nizom malih i loših knjiga, koje nas uče boljem životu. A vjerujte mi prasnem u glasni smijeh kad vidim naslov Za deset dana deset kilograma. Onda feng shui. Koje su to besmislice?! I što?! Sad ja trebam da okrećem ogledala po kući i sofu i krevet gdje spavam, radi nekakve pozitivne energije. Ma nemoj! Poznam jednu ženu koja je ne samo kuću nego – ovo ne izmišljam - i dvorište uredila po tom sistemu

 

Taj feng shui sklad zaokružuje kutove i omogućuje energiju koja se slobodno kreće. Valjda (koliko ja znam) za energiju trebaš struju, električara i tamo neki gromobran. Sad će neki stručnjak iz Dalekog istoka mene učiti što ja gdje da stavim.

 

 

 

***

 

 

 

Gledam i slušam neki dan na jednoj lokalnoj dalekovidnici Talk Show emisiju političkog karaktera gdje se gledatelji mogu brzoglasno uključiti u raspravu. Naime, pitanje je bilo: „Što je za vas domoljublje?“

 

Velika većina gledatelja govorila je iskreno i domoljubno ali kako god ja razmislim i zavrtim glavom, ispada ovako:

 

-         Domoljublje je kad predsjednik države ode u drugu državu i tamo u visokom domu, balavi u mikrofon kako je on predsjednik fašističkog naroda, i knapp (zahvaljujući dijaspori) izgubi izbore ili kad predsjednik (antifašist koji pjeva – evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana) te iste države otvori sve ahive, i sve papire, od iznimne bitnosti, dadne kojekakvim belosvjetskim jebivjetrima.

 

-         Domoljublje je kad branitelje Vukovara proglasiš fašistima i rušiteljima bratstva i jedinstva.

 

-         Domoljublje je kad počme rat  i zbrišeš u Brüssel i tamo prodaješ usisivače i onda kad „papci i fukare“ obrane i oslobode domovinu vratiš se i prijetiš im paklom.

 

-         Domoljublje je kad intendant (Verwalter) kuće „Ivana plemenitog Zajca“ dođe iz jedne države, opere se i najede i onda ode u treću državu i tamo kao nadrogiran slini o genocidnosti sopstvene nacije; sikće i usteže se kao da mu je netko gurnuo kukuruz u dupe.

 

-         Domoljublje je kad jedan izrod iz Posavine sjedi s „drugovima“ (padne mi na pamet onaj vic o plavuši i milicajcu, kako pored ceste brukaju familiju), koji su mu krajem svibnja 1945. godine ubili djeda maljom na učću Bosne u Savu.

 

-         Domoljublje je kad skupina vladara za masne pare sjebe cjelokupno ratno zrakoplovstvo i kad jedan od njih kaže da je polovica nacije fašistička. To su oni što uz pomoć vučjeg čopora provode gedžin drugi memorandum, i oni što nam diktiraju dnevne teme (koji MIG-ovi?)

 

-         Domoljublje je kad jedan novinar zvani govnar, ode drugu državu i tamo (drvlje i kamenje) piše u napadu inteligencije o ministru Kulture.

 

-         Domoljublje je kad se rugaš himni i zastavi države koja te hrani i živiš na grbači istog naroda. Bravarovi i čičini sljedbenici imaju samo jedan jedini cilj: uništiti domovinu.

 

Sve to je domoljublje jer narod ih bira. A oni narodni obnašatelji vlasti koji kleče pred svakim belosvjetskim hohštaplerom samo da bi njima bilo dobro; braćo moja, jadan li je taj narod.

 

 

 

PV

 

 


Travanj 2016.