Iza maske


         Bez obzira koliko smo zbunjeni, puni sumnje u sebe

         i nemamo jasno mišljenje o o našim interakcijama

         s drugima, nikad ne možemo potpuno utišati unutarnji

         glas koji nam uvijek govori istinu. Možda nam se

         ta istina ne sviđa i često je puštamo da "žubori"

         izvan naše svijesti, ne zastajući dovoljno dugo da je salušamo.

         Ali kad na nju obratimo pozornost, ona nas vodi do mudrosti,

         zdravlja i jasnoće. Taj je glas zaštitnik našeg integriteta.

 

                                      dr. med. Susan Forward

 

 

IS
IS

Što ti je kad čovjek prođe pedesetu; lupi te podobar mraz po kosi, imaš masu bora po licu i preturiš cijelu kuću tražeći naočale za čitanje, laješ, bogaraš, dok na kraju slučajno pogledaš u ogledalo i vidiš da su ti na nosu. I kad uvidiš da sve više sličiš na svoga oca, to znači da si počeo stariti.

─ Strašno, zar ne?!

Ovih dana u ruke su mi dospjele dvije zanimljive knjige..., ustvari tri: "Prestanite hodati po ljuskama jajeta", Paul T. Mason i Randi Kreger; druga "Mask of Santy" Hervey M. Clekley,  i treća "Sjećanje na moje tužne kurve", od Gabriela Garcie Marqueza. Ova treća govori o novinaru koji nije nikad volio i koji se napokon zaljubljuje pod stare dane i to u javnoj kući. Gluho bilo, braćo moja draga! No nebitna je, ali u prve dvije dođoh do fascinantnih saznanja.

 

─ Napiši, ali da ne bude dugačko. Velike tekstove nitko ne čita, i budi fin, ako može ─ veli Frau Doktor. ─ Pokušat ću, fakat, što kraće mogu, i bit ću fin.

 

Nakon preko 26 tisuća beskorisnih sati iskustva, nakon stotine i stotine sati studiranja i nakon 120 sati psihoanalize usuđujem se kazati.

Postoje veoma opasne osobe, bez emocija i bez savjesti. Oni vode naizgled normalan život, izgledaju kao i svi ostali, ali često oko sebe šire jezivu duševnu bol i patnju. Psihopatija je poremećaj psihe ali to ne znači da su svi Hannibal Lecter ili Adolf Hitler. Ne! Ovakvi su vidljivi iz svemira. Ovdje je riječ o onim "premazanim".

Psihopatija nije kao fenomen; sve ili ništa. Na psihopatiju je bolje gledati kao na crtu ličnosti , koja kod pojedinaca može biti izražena u većem ili manjem omjeru.  Velika većina psihopata (muških i ženskih) su druželjubive, nasmijane i šarmantne osobe. Nema suštinske razlike između muške i ženske psihopate. Ženske psihopate su slatkorječive, komunikativne i odlične glumice. Ženama se u pravilu više vjeruje.  Do cilja dolaze hladnokrvno izigravajući žrtvu. Prave se bespomoćne, ugrožene, pričaju drugima da ih muževi (partneri) tuku i zlostavljaju.

 

─ On je takav kreten da prosto ne mogu vjerovati. Monstrum i zlikovac, našao nad jadnom ženom iživljavati se! ─ rekao bi čovjek.

 

One ne poznaju stid, i idu preko leševa da ostvare ono što žele (cilj opravdava sredstvo - čisti Makiawelizam).

Veliku konfuziju pravi to što psihopate imaju dosta osobina koje mnoge normalne osobe smatraju poželjnim ili zavidnim. Na primjer oni ostavljaju dojam jednog nevjerojatno čvrstog samopouzdanja. U mnogim slučajevima ispoljavaju jednu "natprirodnu magnetičnu privlačnost za pripadnike suprotnog spola". Žena psihopata sebe vidi upravo kao fatalnu ženu i veoma je ponosna na to. Ona niti jednog trenutka ne sumnja u sebe. Sve odluke koje je u životu donijela bile su ispravne..., ma bile su genijalne. Ona je dovoljno svog vremena potrošila na nekog blentu, ona je sigurno najpametnija osoba. Časopisi koje čita i sapunice koje gleda govore joj da je dobro što voli sebe i što ne dozvoljava da joj netko pokvari samopouzdanje. Ona ima najviše stila. "Eh kad bi joj ostale jadnice pružile šansu da i njih sredi i nauči ih životnim vještinama". Društvene mreže su za njih pravi rasadnik. One imaju jedno veoma jako oružje na raspolaganju ─ seksipil. Tako mogu lako manipulirati muškarcima koji se teško odupiru seksualnom nagonu (umjesto s mozgom razmišljaju jajima).

 

Žena psihopata će vam već nakon kratkog vremena reći da vas voli, da je luda za vama i slično. Njene su emocije plitke. Reći će vam da ste ljubav njenog života i da želi zauvijek bit s vama. Dat će vam poklone i znakove pažnje i to će vam goditi. Tu je mnogo slatkih obećanja. Imaju ogromni strah od pomisli da će biti ostavljene. Međutim, kad ona poželi ostaviti to će i učiniti bez riječi i objašnjenja. Nakon nekog vremena će nazvati i moliti, preklinjati, plakati i davati obećanja. Ali, to je samo gluma - samo gluma (kraj je kad ja kažem). No, jednako tako kako vas je brzo "zavoljela", tako će vas brzo i "odvoljeti", tj. ostaviti i krenuti za drugom žrtvom. Kada vas psihopata navuče na sebe i osjeti da nemate kud, tad počinje omalovažavanje i mržnja najgore vrste. Psihopate su duševni siromasi. Kako su njihova razmišljanja plitka tako im je i mjerilo za pojam sreće plitko ─ materija, novac, garderoba. Njima su bitna samo vlastita mišljenja i osjećaji, dok su osjećaji i mišljena drugih potpuno beskorisni i nevažni. U početku su slatkorječivi i teško je shvatiti, međutim s svremenom saznate bolnu istinu. Prema bilo kojoj kritici odgovaraju bijesom i ljutnjom. S vremenom pokažu svoje pravo lice koje nije nimalo ugodno. Ove osobe odlikuje sebičnost, emotivna hladnoća, kronični osjećaj praznine (zbog čega olako ulaze u "fatalne" veze). Nagla promjena raspoloženja i osjećaja (danas te voli i ljubi a sutra mrzi i tjera od sebe). One nemaju osjećaj krivice (za sve je kriv netko drugi). One su patološki lašci i bolesno ljubomorne.

 

Žene psihopate šarmiraju svojim pričama pokazuju kako "slušaju i razumiju". To su osobe koje se zalijepe, kao krpelji, i ne puštaju sve dok ne ostvare ono što su naumile, dok vas ne odvale od stabla. Pune su razumijevanja, divljenja i empatije. Njihove žrtve su očarane time misleći da se radi o velikoj ljubavi. Ali ovdje nema niti "lj" od ljubavi. U ulozi žrtve su obično muškarci, dobrodušni i iskreni. One vole kad kod njih stvore lažni osjećaj da oni (muškarci) dominiraju u vezi jer znaju da im to jako godi, a ustvari realnost je sasvim drukčija. Ono što najviše zbunjuje jest to što su psihopate (bilo muškarci bilo žene) spolja gledano, osobe često vrlo prijatnog izgleda i ponašanja. To je posljedica njihove veoma vješte glume. One su u stanju da nevjerojatno lažu i odglume razne emocije koje inače ne posjeduju (krivnju, žaljenje, empatiju...). Ako im se zamjerite, ili im poremetite njihove namjere bit ćete šokirani kako te "divne i šarmantne" osobe se najednom pretvaraju u vrlo sebične, agresivne, i beskurpulozne osobe koje ne biraju riječi poniženja do skota (ispod ljudskog dostojanstva). U svakoj interakciji između psihopate i normalnog čovjeka sa potpunim opsegom emocija, psihopata uvijek pobjeđuje. Normalne osobe uče na svojim pogreškama i mijenjaju se. Psihopati ne uče ništa i djeluju uvijek isto. Oni se svega, do u detalje, sjećaju ali ne osjećaju ništa naspram toga.

 

Ona ima većinu na svojoj strani. Neki je žale, neki joj se dive, a što sa onima koji ne povjeruju u njenu priču? Automatski budu isključeni iz njenog života. Zakopani. Amen! (osim ako joj iz nekih njenih interesa nisu potebni). Ako je to bilo internet "prijateljstvo", ti letiš prvi, a oni koji joj nisu povjerovali odmah budu isključeni, pobrisani. Ako se radi o osobnom kontaktu ona joj se neće javiti na ulici. Ta osoba predstavlja "opasnost" i ona je izbjegava u širokom luku.

─ Što se ti miješaš u moj život?

Na taj isti način, razmišljaju i svi oni koji su na njenoj strani, samo je njima dozvoljeno da iznesu svoje mišljenje i da se "miješaju" do mile volje. Osobe iz njenog kruga bježe od tebe kao vrag od križa. Ti budeš proglašen kao manijak, glup, nepismen i duševno bolestan.

 

Dr. Clarke je rekao: "Oni ubijaju samopouzdanje i vjeru u druge osobe. Žrtve postaju hladne, cinične, ogorčene i gotovo nesposobne za djelovanje." Inače žene pshihopate se ne lože na ovakve (dobrodušne i iskrene) tipove. One se često pale na sebi slične pripadnike muškog roda (psihopate, narcise, granično poremećene tipove i macho muškarce). Kad naiđu na ovako "jake momke" (muške psihopate) one im se dive i spremne su trpiti razna poniženja, do fizičkog zlostavljanja. Dakle, radi se o mrcini koji ništa ne daje, samo uzima. I gle čuda! Ona ga voli.

 

Ideal macho muškarca ili onoga što se često zove "alfa mužjak" fenomen je koji se kod velikog broja žena njegovao od malih nogu. Na osnovu toga su izgradile sliku pravog muškarca, koji zna što hoće i koji znade da ih "muški" obori s nogu i „uzme im mjeru.“ Ono što im se naročito čini izazovnim kod ovih muškaraca je činjenica da je do njihovih emocija teško doprijeti. One vjeruju da su oni u dubini duše emotivni, ali svoje emocije ne rasipaju na sve strane, jer to naprosto nije "cool" i ne uklapa se u ideal macho muškarca. Iako su često frustrirane činjenicom da im on ne pokazuje svoje emocije, muškarac koji bi prema njima bio blag, pažljiv, pun razumijevanja, on je gubitnik. Ono što veliki broj žena ne zna je da ispod ovog površnog šarma i muževnih osobina (koje su zapravo jedna lažna sigurnost u sebe i odlučnost) leži emotivna tupost i praznina. Ispod ove muževne snage i cool tipa krije se vrlo često psihopatski poremećaj ličnosti. Uživaju u zlostavljanju žena, dakle riječ je o običnom šonji (izgled i govor mogu prevariti ali ponašanje, nikad).

 

Kako, u stvari,  funkcionira ovaj mentalni sklop?

 

Dr. Robert Hare američki psiholog i jedan od svjetskih stručnjaka o psihopatama kaže ovo:

SLATKORJEČIVOST I POVRŠNI ŠARM ─ One su milozvučne, uglađene, privlačne, šarmantne; glatko i tečno govore ─ na kruh da je namažeš. Dobri su stratezi i veoma se dobro maskiraju koristeći sve vrste riječi, gestova laži i manipulacije. One znaju kako dobro izgledaju i znaju kako će pobijediti. Nakon svake uspješne manipulacije drugih, njihov ego postaje sve veći. POTREBA ZA STIMULACIJOM ─ Stalna potreba za nečim novim, novom uzbuđenju. Nisu sposobne da obavljaju isti posao duže vremena ili da obavljaju iste zadatke koje oni smatraju glupim i dosadnim. PATOLOŠKO LAGANJE ─ One su lukave, prepredene, tajanstvene i bistre. Toliko su manipulativne da žrtva počinje stjecati osjećaj krivice. VARANJE I MANIPULACIJA ─ Koriste se obmanama kako bi stekle neku (bilo koju) osobnu korist. Nemaju osjećaj za patnju njenih ili tuđih žrtava. Ranjavajući druge i nanoseći im duševnu bol žene psihopate  uživaju u tome, i osjećaju se još više superiorne u odnosu na ostatak svijeta. NEDOSTATAK KAJANJA I OJEĆAJA KRIVICE ─ Nemaju osjećaj i obzir za gubitak, bol i patnju žrtava. Ravanodušne i hladnokrvne i bez mrvice empatije. One to izražavaju ohološću, prezirom i omalovažavanjem svojih žrtava. Žena psihopata neće vam nikad, ali nikad reći da je u krivu i da joj je žao zbog toga i toga. One to smatraju kao vrlinu. PLITKA OSJEĆANJA ─ Emocinalno siromaštvo, bez dubinskih osjećaja i ispoljavanje hladnoće usprkos izraženim znakovima emocija ili društvenosti od strane drugih. Ukoliko psihopata uopće nešto osjeća, onda su to emocije najpliće vrste. NOSJETLJIVOST I NEDOSTATAK EMPATIJE ─ Nemaju osjećaj prema ljudima uopće: hladni, prezrivi, bezobrazni, bezobzirni i netaktični. Ono što je za normalne ljude katastrofalno (od životne važnosti) za njih je tek "sitnica". Dok normalne osobe znaju zbog nečega dugo razmišljati, patiti, sjećati se; psihopate to rade tako brzo kao da upališ ili ugasiš svjetlo. Crpe osobe s kojim su u vezi. Gledaju na ljude kao na pijune u njihovoj životnoj igri. Gnušaju se svake slabosti. One ne znaju reći riječi utjehe, nego te zamrze još više. One su spremne ubiti a da pri tome ne osjete bilo kakvu emociju. I kao takve smatraju se superiornim. PARAZITSKI ŽIVOTNI STIL ─ Jedna namjerna, manipulativna, sebična i eksploatatorska financijska ovisnost o drugom koja se odražava nedostatkom njihove motiviranosti, niskom samo-disciplinom i nesposobnošću da započnu ili ispune svoje obaveze. NESPOSOBNOST ZA PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI ZA VLASTITE POSTUPKE ─ Do ovoga dolazi usljed nedostatka savjesti, nedostatka predanosti na poslu, antagonističke manipulacije, negiranja svoje lične odgovornosti i manupuliranjem drugih. MNOGOBROJNE KRATKOTRAJNE VEZE ─ Nisu u stanju biti privržene bilo kome ili čemu. S lakoćom upadaju u kratkotrajne (fatalne) veze misleći da je napokon našla čovjeka iz snova. No, to kratko traje kao vatra od salme; i tako u krug.

 

Negdje sam pročitao ali više ne znam gdje - taj glupi osjećaj kad u potpunoj nemoći stojiš ispred nekoga i ne možeš objasniti kako si dobar i kvalitetan čovjek. Ostaje ti samo da se okreneš, mahneš rukom i odeš. A oni muškarci koji se nađu pred ovakvim anđelom – predatorom, oni misle da su face i da su je osvojili. Ako se radi o oženjenim (to su oni što, pod stare dane, farbaju kosu i ostavljaju uplakanu djecu) i misle da su je osvojili svojim šarmom. O, koja zabluda! Njen stvarni takmac je njegova žena i što ona (njegova žena) više plače i kune to je vagina (to čudo prirode) od ove sve vlažnija. Ona samo mašta o jednom omanjem groblju muškaraca koji su, od silne želje, pomrli za njom.

─ Eto, kraće nisam mogao..., i bio sam fin.