Nojevo jaje


Nasuprot Pelinkovcu, blagoslovljene bile njegove prevrtljive čari, ljubav je... samo časak, imam to negdje zapisno... ah da, ljubav je kao jarko crveni nos (rekao je Shakespeare). Ljubav, braćo moja draga, ima mnoge pogodne popratne pojave. Navodi nas da operemo zube prije spavanja i da stavimo kremu na lice koja nam stoji u ogledalu mjesecima, redovito brijanje i šišanje; ponekad pomaže da na proslavama Božića u firmi od sebe napravimo malo manju budalu; a čuo sam da smanjuje holesterol u krvi. Mada ja mislim (što se holesterola tiče) da mi je pod kontrolom zato što mi moja ljepša polovica ne da ujutro da žderem do mile volje, ali svejedno...

No, ima tu (mislim u ljubavi) i nevolja, kao što su beskrajne poteškoće u pronalaženju osobe koja će vam doista dopustiti da legnete na nju i da joj u uho šapućete pregršt svojih ljubavnih izjava. A zamisli ovo; u gluho doba noći, otvaraš ventil za vodu u kući i onako sa koljena padneš pored šahta na nos. Hodaš kao Pinocchio, dok žene u firmi (njih 90%) žale što to nisi zaradio u nekoj tučnjavi. Muževnije je - kažu.

U uzavreloj birtiji prika Cico kaže svojoj ljepšoj polovici: "Dudu pridrži mi sako da im ja pokažem neke stvari."

A naslušao sam, tijekom godina, svakojakih savjeta i lovačkih priča,... veselih mladića i nekih k'o ja...(Jeste li zamijetili? - ovdje sam zapjevao onu Joletovu) od kojih su neke sasvim okay: pribavi si dobru toljagu, nađi posao i kupi si bijesno auto, nauči neki ples i ne budi tako smotan, pusti dugu kosu ili se pak ošišaj na kratko, obnovi garderobu, pretplati se na neke ženske novine, nauči nešto skuhati, izgledaj cool i nemoj biti plitko, glupo i jednodimenzionalno biće... Činiš li sve to, uskoro ćeš iz njenih lijepih usta, začuti: "U redu kicošu, dođi!"

I bit će glupača ako to ne kaže.

 

Ženama se, nek im je Bog u pomoći, sviđamo mi muškarci. Sviđali smo im se, zapravo, godinama, stoljećima, oduvijek. Ja to ništa bolje ne mogu razumjeti od vas. To je jednostavno tako i ne ispituje se; kao svjetla na semaforu. Ako pođeš oko toga prćkati nastat će kaos. Ne isplati se. One uvijek dobiju ono što su željele. Onda sjede i misle da to nisu htjele. Zbog toga je moj savjet svim muškarcima, nešto poput norveškog namještaja, bez ukrasa:

─ Pronađite u sebi svoje nojevo jaje.

 

 

***

 

Sokrat je jednom rekao; svaku vijest valja propustiti kroz dva sita. Prvo sito je - da li je ta vijest istinita? Drugo sito je - da li je ta vijest nužna? Toga se, u ovoj ludoj zemlji, od komunističkih medija (vučiji čopor) nitko ne pridžava. Nažalost, ne mogu vam pripovijedati o zeki i potočiću nego o hrvatskoj tužnoj istini. Sve su maske pale, puca se bez prigušivača i valjda je sada svakoj budali jasno da stoka sitnog zuba, jugonostalgičari, četnici, svakojake udruge kojma je Rođo (doktor povijesti) zavrnio sisu (nema više ustaških kuna), plus top lista nadrealista iz Metkovića (sklepana s brda s dola), na čelu sa bivšim predsjednikom Vlade, vuku zemlju na dno.  Neki ga zovu "ludim rimskim carom" - to je onaj bolesnik što nam obećava pakao - We'll give them hell! - i što preko svojih vojvoda i vučjeg čopora poručuje da smo fašisti. Konačni cilj je uništenje države i bratoubilački rat.

Aber Achtung! Hrvatska nije propala od Borne, od Ljudevita Posavskog, neće ni u budućnosti, ali papci to ne mogu shvatiti, jer će pobjeći, neki u Beograd, neki u Brüssel prodavati usisivače, a za njihova preseravanja platit će sirotinja - ni kriva ni dužna.

 

PV

 


Veljača 2016.