Opeka

IS
IS

─ Super sam, odoh sada trčati, pa ću malo vani na kavu, prelijep dan!

 

Ma gdje god pripovijesti bile začete, njihovo pripovijedanje i prenošenje s kraja na kraj, ih poboljšava. Povratne vijesti, koje dobivam, samo pročišćavaju višak – ponekad mislim da sam proizvođač vina ili pečem rakiju kao Krležin pukovnik Teslić koji od sisačkih šljiva peče konjak i rakiju. A sve to opet ima neku vezu s nama (svakog ponaosob), jer kako jednom reče Vlado Gotovac:

Svaki slučaj pojedinca obuhvaća sva pitanja trenutka - jer svaki je pojedinac  jedan svijet. Samo on ima odnos s Vječnošću, jedinim posrednikom među dušama. Samo je pojedinac sudionik apsolutnog.“ (Vidi se da je Gotovac bio i filozof.)

Kreativni korak štivu može dati svatko; tetke, seoske babe, obično komuniciranje s poznanicima... No, naglasiti to, znači riskirati izreći ono očito (trajni užitak druženja, koji zamišljam da postoji). A onda na binu od fosni stupa popis neizrečenih pitanja koji se nalazi u aktivnom pretincu moga mozga.

 

***

 

Pitam se da li je stari filozof Epiktet (prvo stoljeće poslije Krista) imao nekad (kao ja) začepljen lavabo? Znači tebao mu je vodoinstalater da riješi taj gorući problem jer neke su stvari pod našom kontrolom, a neke (bogme) i nisu. Naravno, postoje stanja u kojim iz praktičnih razloga moramo za tim ići (nema nazad). Ako je tako, onda to treba učiniti dostojanstveno i otmjeno na diku i ponos. Dakle, od vodoinstalatera se očekuje da riješi problem u kućanstvu. Koliko ja mogu spoznati cijevi, od cjelokupne vodovodne instalacije su spojene i premrežene (izgledaju mi kao Minotaurov labirint). Ako dođe do začepljenja glavne cijevi, postoji mogućnost povratka cjelokupne količine vode i do izlijevanja po podu. Epiktet bi u tom času, s ručnikom oko vrata jer je spreman za tuširanje, pozivao na smirenost i sabranost u toj (kažimo) izvanrednoj situaciji.

─ Hajde sad, tuširaj se majčin sine, ako smiješ!

Mudri mislilac je jednom rekao:

„Jednom kad ste pomislili i zaključili da je neki postupak mudar, nikad ne posumnjajte u svoju prosudbu. Čvrsto stanite iza svoje odluke. Velika je vjerojatnost da će biti nekih ljudi koji će pogrešno shvatiti vaše namjere i koji će vas možda i osuditi. Ne popuštajte. Ne budite kukavički suzdržani.“

To se u Posavlju veli - ne bi se trebao popišmaniti.

A opet nešto mislim:

─ Mišljenje i postupke ne mijenjaju samo mrtvaci i budale.

─ E moj striček Epiktet, čini mi se, ništa od mog treninga. Voda u lavabou ne da otiče – nego nadire. A nedjelja je; nitko živ ne radi.

Vodoinstalater bi rekao:

─ Dakle, idemo na posao, idemo otčepiti cijev.

─ Razmisli, glupane, razmisli!

 

***

 

Vedro nebo nad Kvarnerom, mirno more desetog dana listopada.

(Listopad / Oktobar ─ Dobio je ime što u tom mjesecu dolazi do najvećeg opadanja lišća s biljaka)

Krovovi boje opeke sporazumijevali su se s plimom koja se dizala i spuštala. Vidio sam jedan kamen koji je načinjen od zemlje i vode, vatre i zvjezdane prašine i vremena, a kojeg bih rado bacio na nekog s više krivnje nego što je sam imam. Ovaj kamen ima povijest. Mnogo toga je prošao. Kao i mi. Mislim... možda bi ga i ti htio imati. Možda bi i ti htio kazati:

─ Prava si opeka.