Podivljali Švicarac


Erfahrungen vererben sich nicht ─ jeder muss sie allein machen.

(Iskustvo se ne nasljeđuje ─ svatko ga mora sam napraviti)

 

 

                                      Kurt Tucholsky


pv
pv

Franz Kafka u "Putnik u tramvaju" piše:

"Stojim na platformi električnog tramvaja, i potpuno sam nesiguran u pogledu svog položaja na ovom svijetu, u ovom gradu, u svojoj obitelji. Čak ni uzgred ne bih umio kazati kakve bih zahtjeve u bilo kom smislu mogao s pravom postaviti. Ne mogu se ničim braniti što stojim na ovoj platformi, što se držim za ovu ručicu, što dopuštam da me nosi ovaj tramvaj, što se ljudi sklanjaju pred njim ili idu mirno, ili se odmaraju pred izlozima. – Istina, to nitko i ne zahtijeva od mene, ali to je svejedno.

 

Tramvaj se približava stanici, jedna djevojka staje blizu vrata, spremna da siđe. Vidim je tako jasno kao da sam je opipao. Odjevena je u crno, nabori suknje se gotovo ne pomijeraju, bluza joj je pripijena uz tijelo i ima okovratnik, od bijele guste čipke, otvorenom lijevom šakom se oslonila o zid, kišobran u njezinoj desnoj ruci dodiruje drugi stepenik odozgor. Lice joj je preplanulo, a nos, lako stanjen u sredini, pri vrhu je okrugao i širok. Ima mnogo smeđe kose i lelujave kratke vlasi na desnoj sljepočnici. Malo uho joj je priljubljeno uz glavu, ali ja stojim blizu i vidim cijelu poleđinu desne ušne školjke i sjenku pri korjenu.

 

Upitao sam se onda: Kako to da se ona ne čudi sebi, da drži usta zatvorena i ne kazuje ništa o tome?" 

 

U ovoj godini je "Slow" (polako) u trendu; što znači trebali bi živjeti polako - polako hodati, polako jesti, polako čitati, otvarati pismo... (je suis Slow). No, godina je započela svakako samo ne Slow.

─ Neću o Charlie Hebdo!,... Neću ni o silikon mami.

─ J..o ih Charlie.

 

Hrvatska je dobila ženu za predsjednicu. Aktualni premijer ponaša se isto i priča iste (bajke) gluposti kao i njegovi ministri. U izbornoj noći reče nam u brk da on sad sa "svojom" Vladom mora braniti 'Rvacku od nas barbara. Nota bene, reče Zoki i osta živ.

─ E nećete razbojnici! ─ rekao bi dobri striček Zdravko.

 

"Divljanje švicarca" (kako to vole reći hrvatski mediji) je unijelo pomutnju u svijet novca i burze uzdrmalo do tavana. Po prvi put je franak skuplji od eura i to je njegova stvarna (tržišna) snaga, A kako i ne bi! Dok Eurpsku Uniju siromašni i koruptni jug vuče na dno, Švicarska Nacinalna Banka je u prošloj godini ostvarila dobit od skoro 40 milijardi od toga 4 milijarde u zlatu; napravljeno je 25 tisuća radnih mjesta. Predsjednik i ministri se na posao u Bundeshaus voze tramvajom, vlakom ili osobnim automobilom i za najmanju (ako se uopće dogodi) manipulaciju ili zlouporabu položaja, podnose ostavku; postaju politički mrtvi. A kod nas nema niti jednog da nema masla na glavi. Gospođa Lovrić Merzel (moja lieblings županica) poručuje nama pučanima, iz zatvora da je nevina.

─ Sačekajmo! Možda je žena doista nevina.


Nacinalna banka ga je dvije i pol godine držala na lancu, samo da ne nadjača euro i ovako silan i jaki franak ne odgovara nikom, Švicarcima ponajmanje. Izvoznici i turizam su u velikim mukama i bez pomoći države ili pojeftinjenja franka neće preživjeti. Ali takvi su oni - sve što je švicarsko kuju u suho zlato (zato sam zavolio Badelov pelinkovac, Karlovačko pivo, i sve na čemu piše "Made in Croatia"). Često kad o tome mislim u glavu mi dođe moj pokojni prijatelj Šeki (zajedno smo nekad lutali po posavskim birtijama). Znao je govoriti o švicarskom ponosu i lojalitetu, što sam i sam zamijetio ovih dana i žive onu Kenndyevsku: "Ne pitaj se što domovina može učiniti za tebe, nego se pitaj što ti možeš učiniti za domovinu!"


Dok smo mi imali kraljeve i jeli priborom za jelo po švicarskim brdima su pasle krave i ovce a oni se bavili hajdučijom.

─ Baška to.


No fakat, mi imamo lijepu (pametnu) plavojku za predsjednicu i ako ništa ne uradi ─ ali neće nam, barem, nitko u svijetu moći reći da smo zalupani, balkanski, macho krkani.


Veli Franjo Hrvoju:

─ Znaš kaj Hrvoje, onaj Slobo ima muda.

─ A, imamo i mi predsjedniče, samo ih ne smijemo pokazati.Siječanj 2015