U pokretu


Svi Bogovi od Egipta i Jerzalema do Rima, svi oni ogromni,

mračni, goli giganti u ždrijelu mračnog razdrtog neba,

nad ovim sikstinskim olujnim ponornicama prokletoga

podzemlja, sve je to duboko tajanstveno kao disanje

oceana, kao urlanje vjetra, kao grmljavina, miris ruža

ili kucaj srca, kako je mogao, kako je smio, kako je znao?

 

                   Na rubu pameti, Sabrana djela Miroslava Krleže, sv.2

                        Zora, Zagreb, 1964., str. 267

 

 

PV
PV

Ne znam kako kod vas ali meni se čini da godina prođe brže nego dan. Opet je ljeto (barem kalendar tako kaže). Vrijeme je, dakle, godišnjeg odmora; možda ne za sve ali za one iz duboke Europske hladovine, da.

─ Vjerujem, već se znade kamo, koliko i s čime.

 

Prošlo je, evo, podosta godina kako su Franjo i njegove prike (bjelosvjetski hohštapleri) strpali još živu, zemlju Posavinu u mrtvački sanduk; i kako se narod naš raspršio po svijetu kao perje na vjetru.

─ Posavina je u pokretu.

 

Obići stari kraj, ćaćevinu na par dana, roditelje dok su još živi (nema veće radosti za njih)  dok ženama de dosadi i ne kažu: "Ja 'oću na more!"

 

Kad smo već kod mora na pamet mi pade Albert Camus, francuski pisac, filozof i nobelovac koji je često govorio: "Odite na more, odite svako ljeto na taj morski zrak. Odite na plažu svaki dan".

Njegova velika djela - "Das ideal der Einfachheit" und "Die freiheit leben". Inače kao filozofu u  središtu njegovog naukovanja bio je pojam "apsurda":

Apsurd je dostupan svakomu i na svakom mjestu.

 

Važno je ići; kako tko ─ s autom, avionom, brodom, autostopom, nije bitno. Bitno je da svi dođu  na svoja odredišta živi i zdravi, da se ugodno provedu i odmore (ako je to uopće moguće). I da se opet svi sretno vrate u svoje domove, firme, radna mjesta, među prijatelje.

 

Posavski Vremeplov želi svima sretno i neka vas dragi Bog čuva.

 


Srpanj / Kolovoz 2014.