Izdani i izrugani

Tages-Anzeiger 13. prosinca 1995. godine, Erich Rathfelder - Split
Tages-Anzeiger 13. prosinca 1995. godine, Erich Rathfelder - Split

 

         Također i u Hrvatskoj raste otpor protiv mirovnog plana u Daytonu

 

         U Utorak su Srbi iz okolice Sarajeva glasovali o mirovnom planu iz Daytona i protive se priključivanju od njih zaposjednutog teritorija bosansko-hrvatskoj federaciji. Ali i u Hrvatskoj raste neraspoloženje u svezi tog plana: Hrvatske izbjeglice iz Posavine osjećaju se izdatim od predsjednika Franje Tuđmana.

 

         Srbi su u utorak ujutro izašli na glasovanje u svezi mirovnog plan iz Daytona ali odziv nije bio izrazito veliki. Radi se o teritoriju: Grbavica, Ilidža, Ilijaš, Hadžići i Vogošća. Dalo se predpostaviti da će rezultati odgovarati naconalističkom srpskom vodstvu

Sve ratni zločinci?

 

         Već tjednima je pučanstvo ovih spomenutih regiona uz pomoć njihovih čelnika demonstriralo protiv daytonskog mirovnog plana. Škole i vojne grupacije su protestirali protiv muslimanske vladavine na srpskoj zemlji. Radi se naime o 80 000 tisuća Srba iz okolice Sarajeva i koji su bili mobilizirani i skoro 3 godine držali blokadu i granatirali Sarajevo. Bosanski predsjednik Alija Izetbegović ih proziva kao ratnim zločincima. Srbi su 1992. godine odavde protjerali muslimansko i hrvatsko pučanstvo a njihovi domovi naselili su Srbi iz susjedstva ili ono što su bili protjerani.

 

         Također i u Hrvatskoj čuje se glas nezadovoljstva protiv predsjednika Tuđmana. radi se o 200 000 tisuća hrvatskih izbjeklica iz Bosanske Posavine. Oni su postali aktivni u Hrvatskoj. Organizirana su demonstracije u Zagrebu, Rijeci, Osijeku. Na osnovu ovog sporazuma povratak je nemoguć. Tuđman ih je izdao.

 

Sve kukavice?

 

         Sa svojom izjavom 1992. godine: „Posavski Hrvati su kukavice jer su pobjegli pred Srbima“, Tuđman je unio još više nezadovoljstva. Većina izbjeglica potvrđuje i svjedoči o zapovijesti „odozgo“, od predsjednika osobno, gdje je obrana Bosanskog Broda i šire okolice bila povučena.

 

         „ Mi smo mislili da će nas jednoga dana Tuđman povesti u pobjedu i na naša ognjišta“, objšnjava jedan od njih. Posavski Hrvati su bili vjerni i vjerovali Tuđmanu kao njihovom vođi, no, sad je očito da su postali žrtve rata, od predsjednika razočarani i još k tomu izrugani.

 

 

 

pv