Pade i drugi put

Komentirajući drugi gubitak Bosanske Posavine, dr. Slaven Letica, bivši savjetnik predsjed­nika Tuđmana piše: »Trenutak diplomatskog gubitka Posavine također je prilično lako rekon­struirati. Naime, kad su ujednom trenutku, pregovori u Daytonu došli u krizu zbog »koridora« i Bosanske Posavine, kako piše visokotiražni »Time« od 4. 12. 95. »zbog nepopustljivosti hrvatskog i srbijanskog predsjednika«, na scenu je stupio Bili Clinton. Osobno je nazvao hrvatskog predsjednika i izrekao poznatu rečenicu: »Ovo je prijelomni trenutak za vašu zemlju i za Balkan. Mi trebamo vaše VODSTVO!«

Američki su pregovarači dobro znali da Franjo Tuđman neće biti sposoban odoljeti veličini povijesne situacije; predsjednik vodeće i najmo­ćnije zemlje na svijetu molio je njega i jedino njega, da preuz­me vodstvo, da spasi pregovore i riješi balkansku krizu«, zak­ljučuje dr. Slaven Letica, inače vrlo dobar poznavatelj (u dušu) predsjednika Tuđmana, i Posa­vina tako pade i drugi put.


***

Prognani travnički Hrvati do­ista nemaju sreće. Oni su za vrijeme ovog rata selili četiri puta. Njihovo posljednje utočište, kamo su bili upućeni kao »na sigurno«, bilo je Šipovo. Sada svakodnevno stiže iz Šipova po nekoliko stotina travničkih Hrvata u Novu Bilu, Vitez i Busovaču. Neki su prihvatili da odu u Drvar, Glamoč ili Grahovo, a neki ponovo u Čapljinu.

Naime, po Daytonskom spo­razumu, Šipovo se vraća Srbima, bez obzira što su tamo ginuli hrvatski sinovi (za koga i zbog čega?).

Predsjednik županijskog od­bora HDZ-a srednjobosanske veležupe Zoran Marić, je rekao: Vrijeme je da se nakon četiri godine stalnih promjena boravka  travnički Hrvati primaknu svome gradu, a uvjeren sam da će federalni program povratka prognanika učiniti Travnik ponovo hrva­tskim gradom«, rekao je Zoran Marić.

Mi bismo dodali: Svima su puna usta Federacije, potpisuju se pompozno svakog mjeseca sporazumi, a travnički Hrvati ne mogu na svoja ognjišta koja su pod kontrolom Federacije. Dotle travnički Hrvati moraju biti spremni na »seobu« kad god to »zatreba«.


***

Posrednik EU Carl Bildt prihvatio je dužnost koordi­natora provedbe mirovnog plana za BiH, objavio je najprije švedski list »Svenska Dagbladet« prošlog tjedna.

List navodi »neovisne izvore« da je Bildt prihvatio tu dužnost na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu. Bildt nije htio tu informaciju ni potvrditi ni opovrgnuti. Službenu odluku o imenovanju koordinatora provedbe miro­vnog plana prepustio je sastanku EU, NATO-a i Kontaktne skupine u Londonu, što se i do­godilo.

Napomenimo da je to onaj Bildt koji je drsko usporedio hrvatskog predsjednika dr-a Franju Tuđmana sa zločincem Milanom Martićem. Zbog toga je za Republiku Hrvatsku bio proglašen kao »persona non grata« (nepoželjna osoba).

Pa ipak, prije nekoliko dana predsjednik Tuđman je primio u vili na Pantovčaku upravo Carla Bildta, koji će osim BiH, nadgledati i istočni okupirani sektor.

Tko kaže da politika nije kurva?

 

 

Preuzeto: Posavski glasnik 1995.