Povratak

Josipovsko slavlje u Gornjoj Dubici

 

Više od pet tisuća vjernika iz Bosanske Posavine i susjedne Slavonije okupilo se u župi Gornja Dubica, da nakon 44 mjeseca izgnanstva, proslavi svoga nebeskog zaštitnika sv. Josipa. Tog 23. ožujka 1996. godine Euharistijsko slavlje predvodio je sarajevski nadbiskup i uzoriti kardinal Vinko Puljić uz asistenciju banjalučkog biskupa Franje KOmarice i provincijala Bosne Srebrna fra Petra Anđelovića, te uz učešće još 35 svećenika iz Bosanske Posavine, Tuzle, Sivše i Žabljaka. Ovo slavlje proglašeno je i Danom povratka na odžačko područje.

Kardinal Puljić s članovoma folklornih skupina iz Posavine, uz ruševine crkve u Gornjoj Dubici
Kardinal Puljić s članovoma folklornih skupina iz Posavine, uz ruševine crkve u Gornjoj Dubici

Na početku slavlja domaći župnik fra Zlatko Matanović pozdravio je mnogobrojne goste naglasivši da je nadbiskup Puljić ovdje 1991. godine dijelio sakrament svete potvrde. "Tada su sve rimokatoličke župe i njihove crkve u odžačkom kraju bile sve jedna ljepša od druge. Danas su sve srušene. Molimo Vas, uzoriti kar­dinale, da ohrabrite ovaj narod na povratak" ­rekao je fra Zlatko.

Crkva u Gornjoj Dubici. Fotografija iz pedesetih godina 20. stoljeća
Crkva u Gornjoj Dubici. Fotografija iz pedesetih godina 20. stoljeća

"Velika nam djela učini Gospodin opet smo radosni", bile su riječi derventskog dekana Mate Janjića. Iza toga goste je pozdravio uzori­ti kardinal Vinko Puljić: "Slavio sam mnoga slavlja, ali je ovo slavlje po mnogočemu dru­gačije od drugih. Srce mi treperi od radosti, unatoč tolikim razaranjima. Vraćamo se doma"! - uzviknuo je kardinal.

Nakon misnog slavlja uslijedili su pozdravni govori. Provincijal Bosne Srebrene fra Petar Anđelović zahvalio je Bogu za ovaj dan "i svima koji su omogućili naš povratak na naša ognjišta, a sada zgarišta. Ovo je tek početak našeg povratka", - naglasio je fra Petar Anđelović. Prisutne goste u ime Samo­stana na Plehanu pozdravio je gvardijan fra Anto Tomas.

Susret kardinala Puljića i generala Matuzovića
Susret kardinala Puljića i generala Matuzovića

Dogodine na Plehanu

Simboličnim blagoslovom polja u kvadratu brodskog franjevačkog samostana, velikim misnim slavljem koje je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Petar Anđelović i izložbom "Pisana riječ hrvatske Bosanske Posavine" završena je četverodnevna vjerska i kulturna priredba "Dani Plehana".

Na završnom skupu posvećenom proslavi svetog Marka, sveca zaštitnika ple­hanske crkve i samostana, u franjevačkoj crkvi Svetog Trojstva okupili su se broj­ni izgnani posavljaci iz derventskog i bosanskobrodskog kraja ne samo iz Slavonskog Broda i okolice, već i iz Zagreba, Đakova, Osijeka i drugih dijelova Hrvatske gdje su udornljeni već skoro četiri godine.

„Dani Plehan“. Djeca u tradicionalnoj narodnoj nošnji plehanskog kraja
„Dani Plehan“. Djeca u tradicionalnoj narodnoj nošnji plehanskog kraja

Predvodeći misno slavlje provincijal bosanske franjevačke provincije fra Petar Anđelović naglasio je kako je Plehan, kao stoljetni kršćanski, kulturni i vjerski simobi, istodobno i ideja za koju vrijedi živjeti i da nada u povratak na plehanske brežuljke i razorena ognjišta kod svih Posavijaka ne smije gasnuti. U ime derventske civilne vlasti Dra­go Majić predao je provincijalu za novi plehanski samostan tapiseriju s likom sv. Jurja, zaštitnika župe Derventa. Prije pučkog slavlja u atriju brod­skog franjevačkog samostana otvo­rena je izložba "Pisana riječ hrvat­ske Bosanske Posavine", koju je priredio dr. Stjepan Blažanović. Pedesetak izloženih knjiga nastalih u proteklih pet ratnih godina svje­doči o duhovnoj vitalnosti Hrvata Bosanske Posavine.

Moto ovogodišnjih Dana Plehana, koje su uzorno priredili franjevački samostani iz Plehana i Slavonskog Broda, u suradnji s Klubom Hrvata iz Bosne "Katarina Kotromanić", bila je izreka: "Tko napusti rodna vrata, tuđa će ga tući po petama." Brojni posavljaci raštrkani diljem Hrvatske i svijeta rastali su se s nadom u susret dogodine na rodnoj plehanskoj grudi.

Misno slavlje predvodio je fra Petar Anđelović, provincial bosanske franjevačke provincije
Misno slavlje predvodio je fra Petar Anđelović, provincial bosanske franjevačke provincije
S izložbe „Pisana riječ hrvatske Bosanske Posvine“
S izložbe „Pisana riječ hrvatske Bosanske Posvine“

"Srce Bosne"

U petak 24. svibnja 1996. u Zagrebu promoviran je časopis "Srce Bosne" u izdanju zavičajnog kluba studenata "Bosna" koji žive i djeluju na području Hrvatske. U nazočnosti brojnih gostiju iz političkog i javnog djelovanja o časopisu su govorili dr. Marko Babić, mr. Marinko Pejić, fra Mile Babić, o. Mijo Nikić, te urednik Ilija Dominković.

Časopis će izlaziti povremeno a svrha mu je udruživati studente s područja Bosne te promicati kulturnu baštinu hrvatskog naroda na tom području.

Obnova Gornje Dubice i Potočana

U ponedeljak 10. lipnja 1996. godine, u ispostavu karitativnog društva "Kruh sv. Ante" u Gornjoj Dubici kod Odžaka dopremljeno je 229 prozora i vrata s dovratnicima u vrijednosti pola milijuna austrijskih šilinga. Građevnu stolariju povratnicima je darovao vlasnik vrata i prozora dipl. inž. Karl Gaulhofer, žup­ljanin župe Frohnleiten u biskupiji Graz. Pošiljku je dopratio župnik te župe fra Simun Oreč, član Hercegovačke franjevačke provincije, a preuzeli su je župnik iz Gornje Dubice fra Zlatko Matanović, župnik iz Potočana fra Ilija Matanović, voditelj karitativnog društva "Kruh sv. Ante" u Slavonskom Brodu fra Anto Tomas i župnik župe Foča fra Ivan Marić.

Vidovo u Vidovicama

15. lipnja u Vidovicama je na najsvečaniji način proslavljen sv. Vid, nebeski zaštitnik ovog sela u oraškoj općini. Koncelebrirano misno slavlje u svojim Vidovicama, predvodio je nedavno imenovani kotorski biskup mons. Ilija Janjić, zajedno sa 70 svećenika. Misno slavlje uveličali su i brojni vjernici iz Bosanske Posavine i susjedne Slavonije, njih oko četiri tisuće.

Koncelebrirano misno slavlje u svojim Vidovicama, zajedno sa sedamnaeset svećenika, predvodio je nedavno imenovani kotorski biskup mons. Ilija Janjić
Koncelebrirano misno slavlje u svojim Vidovicama, zajedno sa sedamnaeset svećenika, predvodio je nedavno imenovani kotorski biskup mons. Ilija Janjić
Biskup Janjić je nakon misnog slavlja blagoslovio i otvorio novi vodovod dar prijatelja Vidovica iz Danske
Biskup Janjić je nakon misnog slavlja blagoslovio i otvorio novi vodovod dar prijatelja Vidovica iz Danske

"Stara i nova crkva u Vidovicama su razorene, ali živa Crkva je neuništiva", istaknuo je domaći župnik vlč. Jakov Filipović. Pozdrave oboljelog sarajevskog nadbiskupa i kardinala Vinka Puljića izručio je njegov osobni tjanik Ivo Tomašević. Pismenu poruku kardinala Kuharića pročitao je dr. o. Ilija Živković, glasnogovornik pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. "Neka ova misa bude poput melema na ljute rane našega naroda koji je živio ili živi u Bosanskoj Posavini", kaže se između ostalog u poruci kardinala Kuharića. U ime četiri dekanata Bosanske Posavine govorio je dekan šamačkog dekanata Marko Hrskanović: "Moćnici svijeta učinili su veliku nepravdu prema hrvatskom naro­du u Bosni i Bosanskoj Posavini. Srpski manjinski narod u ovome kraju dobio je dvije trećine naše Posavine. Oče biskupe, molite za pravedni mir, molite za tolike žrtve koje su pale u obrani roda i doma."


U svojoj je propovijedi biskup Janjić posebno naglasio:

"Vidite što je učinila mržnja. Uništila je gotovo do temelja naše dvije seoske ljepotice. Ljubav će ih opet popraviti. Srušili su nam crkve, ali nam ne mogu ubiti vjeru. Živa će Crkva sve nanovo izgraditi ... "

Nakon misnog slavlja biskup Janjić je blagoslovio i otvorio novi vodovod, koji je dar prijatelja Vidovica iz Danske.

Nova knjiga prof. dr. Pave Živkovića

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i Hrvatski institut za povijest pred­stavili su u četvrtak 20. lipnja 1996. godine, novu knjigu prof. dr. Pave Živkovića "Etnička i vjerska povijest Bosne, Slavonije i Srijema do konca XVII. stoljeća".

Knjigu su predstavili dr. Franjo Šanjek i dr. Mirko Valentić. O knjizi je govoro i njen autor dr. Živković koji je naglasio da je ona nastala pod sintagmom: "Onaj koji zaboravlja svoju povijest, bit će prinuđen da je ponovi!"

Proslava sv. Ivana Krstitelja

Fra Marijan Oršolić, župnik okupirane župe Donja Tramošnica kod Gradačca, organizirao je hodočašće na blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja. Prvobitno je bilo planirano da se hodočašće održi u okupiranoj župi, što su Srbi odbacili. Odlučeno je onda da se hodočašće održi i to u selu Liporašću, koje pri­pada župi Donja Tramošnica, a nalazi se na teritoriji Federacije. Od IFOR-a je zatražena garancija za sigurnost prolaza "Ari zonom", ali iz neobjašnjivih razloga nije dobijena.

Razočarani takvom nemoći ili nehtijenjem pripadnika IFOR-a odlučili su misno slavlje i proslavu sv. Ivana upriličiti u župi i franjevačkom samostanu u Tolisi. Uz župnika Oršolića koncelebrirala su još četvorica franjevaca, a propovi­jedao je palotinac o. Jozo Ivić.

 


Posjetili Plehan

U četvrtak 18. srpnja 1996. godine prognani franjevci, prvi puta poslije pro­gonstva srpnja 1992. Etodine, posjetili su zaposjednuti plehanski kraj. Župu Foča kod Doboja, Plehan i Žeravac posjetili su župnik župe Žeravac kod Dervente fra Ivan Ćurić, župnik župe Foča kod Doboja fra Ivan Marić, župnik župe Sivša kod Doboja fra Ilija Puškarić, fra Ivan Opačak, fra Kazimir Rehlicki, s. Berhmana Ćurić i s. Amalija Kolobarić.

Proslava sv. Ilije u Turiću

Župljani župe Turić kod Gradačca, u subotu 20. srpnja 1996. godine, usprkos mnogih prijetnji od strane "organa Republike srpske" i sigurnosnog sprečavanja od strane IFOR-a, nakon pet godina proslavili su svoga zaštitnika sv. Iliju te pohodi li grobove svojih pokojnika. Oko pet stotina župljana toplo je pozdravio župnik Vladimir Borić.

MLADE MISE

Prud, 14. srpnja 1996.

U nedelju 14. srpnja, mladomisnik Juro Šantor iz Pećnika, općina Modriča, slavio je mladu misu na ruševinama crkve Uzvišenja sv. Križa u Prudu, općina Bosanski Šamac.

Misno slavlje predvodio je dr. Jozo Čabraja iz Sarajeva u zajedništvu s mladomisnikom, domaćim župnikom vlč. Pavom Brajinovićem, mons. Ivom Tomaševićem, tajnikom vrhbosanske nadbiskupije, te s još dvadesetak svećanika iz Bosanske Posavine i susjedne Slavonije.

"Svećenik je Bosni danas potrebniji više nego ikada. Bosna je uništena, popaljena, opljačkana i porušena, ali je naša i najdraža", naglasio je vlč. Brajinović.

Mladomisnik Šantor jedno je od devetoro djece Marka i Mare, rođene Matić.

Za đakona je zaređen 3. prosinca 1995., a za svećenika 21. travnja 1996. Kapelan je u župi Presvetoga Trojstva u Novom Sarajevu.

Mladomisnik Juro Šantor s kumovima
Mladomisnik Juro Šantor s kumovima

Tolisa, 21. i 28. srpnja 1996.

U nedelju 21. srpnja, mladomisnici Mladen Pejić i Mato Draganović iz Matića, općina Orašje, služili su mladu misu pred crkvom Uznesenja BDM uTolisi.

Mladomisnik Ivica Živković
Mladomisnik Ivica Živković

Mnoštvo vjernika sudjelovalo je u ovom veličanstvenom misnom slavlju, u kojem se nije obnavljala samo vjera u Boga, nego i u bolje sutra ovog slobodarskog hrvatskog kraja. Za vrijeme misnog slavlja propovijedao je fra Ivica Martinović, rodom iz Matića, sada na službi u Splitu.

Mladomisnik Pejić na službi je u Belišću, a mladomisnik Draganović u Kloštru Podravskom.

U Tolisi, vjerskom i kulturnom središtu isto­čnog dijela Bosanske Posavine, 28. srpnja 1996. godine, svoju mladu misu služio je mladomisnik Ivica Živković iz Kostrča. I ovoj mladoj misi pri­sustvovalo je mnoštvo vjernika iz okolnih župa Bosanske Posavine i susjedne Slavonije.

Velečasni Živković sada je na službi u Velikoj Kopanici u Slavoniji.

S mlade mise u Tolisi 21. srpnja 1996.
S mlade mise u Tolisi 21. srpnja 1996.

Kuševac, 21. srpnja 1996.

U nedelju 2i. srpnja, mladomisnik Marinko Jelečević iz Hrvatske Tišine, općina Bosanski Šamac, slavio je mladu misu u Kuševcu kod Đakova.

Mladomisnik Marinko Jelečević
Mladomisnik Marinko Jelečević

Misnom slavlju prisustvovalo je više od tisuću vjernika iz rodne Tišine, Bosanske Posavine i Slavonije. Vrlo nadahnuto propovijedao je fra Pero Baotić, župnik župe Hrvatska Tišina.

Mladomisnik Jelečević za đakona je zaređen 26. studenog 1995. u Pakoštanu, a za svećenika 29. lip­nja 1996. godine u Zadru. Trenutno je na službi u župi Pakoštane i Vrane, a najveća mu je želja povratak u slobodnu Hrvatsku Tišinu, kako bi, kako sam reče, "srce prestalo krvariti"!

Mladomisnik Jelečević rođen je u braku između oca Ive i majke Kate, rođene Tunjić.

Susret svećenika s predstavnicima IFOR-a

"Razgovarali smo s IFOR-om, što je ujedno bila po prvi puta prava prilika da im se nešto konkretnije kaže. Izrazili smo svoje nezadovoljstvo njihovim nedefiniranim djelovanjem. Niti jedan svećenik još nije dobio ništa od onoga što je zahtijevao, a zahtijevamo samo to da možemo otići u svoje crkve, posjetiti svoja groblja, da se naši ljudi mogu zaputiti u svoje župe i pogledati svoje domove", naglasio je vlč. Marko Hrskanović, župnik u Oštroj Luki-Bok i dekan šamačkog dekanata, nakon razgovora s predstavnicima IFOR-a održanog u Tolisi 23. srpnja 1996. Ovaj susret trebao je biti međuvjerskog karaktera, ali pred­stavnici islamske zajednice i srpski pravoslavni svećenici nisu došli.

Utemeljena nova općina

26. srpnja 1996. godine u Domaljevcu je utemeljena nova općina Do­maljevac-Šamac koju čine mjesta većinski naseljena hrvatskim stanovništvom:

Bazik, Domaljevac, Prud, Grebnice, te dijelovi naseljenih mjesta Bosanski Šamac, Brvnik i Tišina.

Sva ova mjesta prije rata bila su u sastavu općine Bosanski Šamac, a novo sjedište općine je u Domaljevcu.

Dani zahvale Bogu i braniteljima

U župi Boće, u brčanskom dekanatu, od 10. do 18. kolovoza, održani su "Dani zahvale" Bogu i braniteljima. U tijeku domovinskog rata ovdje su vođene najžešće borbe i uz nadljudske napore obranjene crte obrane. Domaći župnik Ilija Matanović na slavlje je pozvao prvog čovjeka Crkve u Bosni kardinala Vinka Puljića i provincijala franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Petra Anđelovića.

Tom prigodom kardinal Puljić je blagoslovio novosagrađeni pastoralni centar i hrvatski dom, te spomenik poginulim braniteljima i novo groblje.

U ponedeljak 12. kolovoza kardinal je blagoslovio temelje novog pastoralnog centra u selu Boderište. U Boderištu se gradi nova crkva koja će biti posvećena Majci božjoj.

 

 

Preuzeto iz Katoličkog tiska u to vrijeme

pv

 

Travanj 2011.