Rušenje odžačke crkve

Godine 1992., 6 kolovoza švicarske ugledne dnevne novine „Tages Anzeiger“ objavile su opširan tekst o početku rata u Bosni i Hercegovini. Poznati ljubljanski novinar Boris Cibej (redaktor Slovenskog tjednika „Mladina“) piše o brutalnosti tog rata i o stradanju nedužnog Hrvatskog i Muslimanskog pučanstva. Na tom istom mjestu je objavljena i ova fotografija.Tekst ispod nje je slijedeći:

 

„U građanskom ratu u Jugoslaviji nisu pošteđeni ni vjerski objekti: U, od Srba zadržanom (okupiranom), gradu Odžaku u sjevernoj Bosni je jedna crkva pogođena projektilom (raketom) koji su ispalili Hrvati pri povlačenju“.       (Bild Reuter)

Promatrajući fotografiju, upravo ovaj donji (podvučeni) dio napisa neda mi mira...Tu nešto ne štima.? Sama fotografija je orginalna i vjerodostojna: Desno se vidi ugao restorana „Narodna kuhinja“ a pored kanta za otpad. U sredini je stub od ulične rasvjete a lijevo automobil, Zastava 101. Odžački hotel je dobro prepoznatljiv. Pozadi zastrašujuća eksplozija u crkvi Svetog Ivana Krstitelja. Toranj crkve od siline eksplizije raspada se u crnom dimu. Užas!

Sad se ja a vjeujem i vi dragi čitatelji pitate:

- Kako je moguće da onaj koji je ovo fotografirao bude baš u trenutku dolijetanja „hrvatskog“ projektila sa uperenom i spremnom foto-kamerom prema crkvi?

- Kako je moguće da pri ovako (vidi se) strašnoj eksploziji netko može sa ovakvom preciznošću fotografirati rušenje crkve?

- Kako je moguće da ovaj fotograf stoji i čeka kad će na crkvu doletjeti neki projektil?

- Kakav je to silni projektil koji može ovako „odrubiti“ toranj crkve?

 

 I na kraju, kako je moguće da ovaj ugledni švicarski vjesnik objavi ovakvu podvalu.?

 

pv

 

 siječanj 2009.