Ubijanje duha

Stradanje vjerskih objekata u općini Brčko

Nekada gospodarski razvijena brčanska općina s poznatim tvornicama "Tesla", "Bimeks", "Interplet", "MIbo", smještena uz Savu na granici s Republikom hrvatskom i tridesetak kilometara udaljena od srbijanske granice najvećim dijelom je opljačkana. I grad i okolica pretrpjela su ogromna razaranja i imali mnoštvo žrtava. U prigradskim naseljima nema kuće koja nije dobrano oštećena ili uništena.

U sivim jesenskim danima slika ratnih razaranja još je stravičnija na slobodnom području ove općine, a pogotovo u okupiranim i spaljenim selima; Goricama, Krepšiću, Laništu, Ulicama, Donjem Rahiću, Marković-Polju, Donjem i Gornjem Vukšiću.

Svi kulturni spomenici kao znakovi postojanja hrvatskog i muslimanskog naroda na ovom području su uništeni. Zbrisani su, odavno s lica zemlje, a crkva u Ulicama postala je "poligon" srpskim topnicima-novacima, koji su je gađali na vježbama. Hrvatsko selo Ulice, bilo je, prije ovog rata, jedno od najrazvijenijih sela u Bosni i Hercegovini. Danas je od prekrasnih građevina ostalo mnoštvo ruševina. Hrvate najviše boli barbarsko uništavanje župne crkve "Rođenje Marijina", koju su krasile tri velike oltarske freske; Križni put i dvije velike slike na bočnim  zidovima, djelo poznatog akademskog slikara Josipa Bifela. Svu crkvenu opremu četnici su opljačkali, crkvu devastirali, a zvonik minirali. I u zaseocima koji su okupirani a pripadali su uličkoj župi, četnici su ostavili svoje tragove. Tako pretpostavlja se da su srušene i kapelice; Svetog Roka u Jasenovcu; Svetog Jurja i Svetog Franje u Vukšiću Gornjem, Svetog Marka u Laništim.a Gornjim, Svete Ane u Marković Polju, te kapelice u Antunovićima i Sadrićima.

 

Crkva u Goricama oštećena je još 8. svibnja kada su četnici ubili tridesetak Hrvata, a danas ni ta crkva više ne postoji, kao ni ranije postojeće kapelice na tom području. Također je srušena i područna crkva u Laništima Donjim. Katolička crkva u gradu je minirana, ali zbog blizine četničke vojarne nije dignuta u zrak. U hrvatskim selima koj se nalaze na prvoj crti obrane (Boderište, Dubravice, Dubrave, Poljaci) crkve su gotovo potpuno uništene, a veličinom oštećenja ističu se samostanska crkva i samostan u Du bravama. Okupirajući i sela koja su pripadala ovoj župi (Blaževac, Bubanj, Odboj), četnici su uništili i područnu kapelicu u Blaževcu.

Ideja o uništenju svega nesrpskog, osim masovnih ubojstava i rušenja spomenik kulture i baštine hrvatskog naroda, podrazumijevala je i uništenje muslimanskog naroda, te rušenje njegovih kulturnih spomenika.

Već na početku rata uništene su tri džamije ... Hadži-pašina drvena džamija, koja se nalazila pokraj brčanskog Doma zdravlja, dignuta je u zrak još 17. svibnja 1992. godine. Istog dana uništena je i Bijela džehid - džamija u Kolubari, te Savska Atik - džamija izgrađena prije 250 godina. Na mjestima gdje su postojale Bijela i Hadži-pašina džamija, četnici su izgradili park i parkiralište, tako da obični posmatrač stječe dojam da džamije tu nisu niti postojale. Pored ovih džamija četnici su uništilit i džamije u Omerbegovači,

Brodu, Rijekama i Dizdarši, a oštećena je i džamija u Gornjel

Rahiću.

Ovakvim zločinačkim pohodom Srbi su uspjeli uništi bogomolje hrvatskog i muslimanskog naroda, ali duh naroda brčanskih branitelja ostao je nesalomiv.

 

Anto Pranjkić 1995.

listopad 2009.