Zenica


Alfred MORGAN VRANA


Obično se priča o zločinima Srba i Hrvata. A što su sve Muslimani radili na prostoru BiH?

Sukob Muslimana i Hrvata počinje u Zenici, 18. travnja 1993. Muslimanske snage, u čijim redovima je bilo mudžahedina, od kojih najviše Pakistanaca, protjerali su HVO iz Zenice. Od tada, za Hrvate u Zenici počinje prava golgota.

Najprije su provalili u dom „Kralj Tomislav", demolirali ga i spalili hrvatsku zastavu. Zatim, opljačkali sva skladišta sa hranom i svu odnijeli sa sobom. Počela su i hapšenja uglednih Hrvata. U podrumu muzičke škole napravili su pravo mučilište, a na zidove objesili slike Imama Homeinija. Prozvali su je „hrvatsko mučilište". Ispred škole su na zemlju stavili hrvatsku zastavu, pa dovodili Hrvate da gaze i pljuju po njoj. Koji Hrvat bi to odbio, bio bi odveden u podrum iz kojeg se više ne bi vratio.

Sva okolna sela u kojima je bilo hrvatsko stanovništvo opljačkana su, dok su se stanovnici povukli u Vitez.

Ušli su i u Župni dvor, vezali kapelana i župnika Rajića, tukli ih i urinirali po njima, da bi zatim i opljačkali dvor.

Puno je Hrvata i Srba ubijeno u Zenici. U hrvatskom dijelu oko Ahmića i Viteza, za odmazdu su pribijali Hrvate na križ od dasaka i tako ih zakopavali u zemlju.

U Zenici je u sastavu muslimanskih snaga bilo oko 200 mudžahedina, koji su inače u svojim državama uglavnom bili osuđenici na dugogodišnji zatvor, pa im je obećano, ako se živi vrate iz Bosne, da će im kazne biti oproštene. Imali su brigadu ,,El Mudžahid" koja se sastojala isključivo od Muslimana - stranaca, a specijalnost im je bilo pljačkanje, silovanje i ubijanje civila.

U Zenici su Srbi i Hrvati doslovno gladovali. Mnogi su se bacali sa viših zgrada, da si odmah skrate muke. Na Lambrovića polju u bescijenje su prodavali ono malo preostalih stvari. Hodže su u džamiji govorili: „ne kupujte ništa od ćafira, jer oni će ionako sve morati ostaviti".

Iznad Perin-hana otvarali su i pljačkali srpske grobove, a iznad Podbrežja hrvatske. Javno su spalili križ pred Cvjetnicu.

Među Muslimanima zavladala je prava euforija u slavljenju i štovanju Islama. Žene su nosile pokrivala za glavu. Morale su roditi najmanje petero djece.

Sve su to Muslimani radili i u drugim dijelovima BiH gdje su imali vlast.

Sada, kada je rat završio, svi bi se trebali praviti kao da se ništa nije dogodilo. Tako sugeriraju političari. Ali narod nije glup. Narod ne zaboravlja.


Veljača 2015.