Aja Sofija


Mirko VIDOVIĆ

Akademik

 

Aja Sofija γία Σοφία  (Sveta Sofija) je bila najveća crkva u  prijašnjem Istočnom Rimskom Carstvu. Sagrađena u doba cara Justinijana u Carigradu. Aja Sofija je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena.

 

 

 

Prva crkva na tom mjestu, koju je započeo car Konstantin, bila je razrušena usred pobune 532. godine, kada je Justinijan zamalo izgubio prijestolje. Ali on nastavlja s gradnjom na istom mjestu. Ponovno je izgrađena za samo pet godina (537.) i odmah je dostigla svjetsku slavu. Gradili su je Antemije iz Trala i Izidor iz Mileta.

Nakon
osmanlijske pobjede 1453. crkva je pretvorena u džamiju, a izvana su izgrađena četiri minareta. Mozaici koji su postojali u crkvi su prekrečeni. Aja Sofija je prva kupola na pandantivima, koja je bila izgrađena do tog razmjera, pa je zato od velikog značenja za sve bizantske građevine, kao i kasnije one na zapadu. Aja Sofija je 1935. godine pretvorena u muzej.

 

 

 

NOTA: I Konstantin Veliki i Justinijan bili su potomci ilirskog plemstva. A svi ilirski imperatori - od Konstantina do Justinijana bili su - arijanci, a ne ortodoksni hriscani koji su postali posebna sljedba krscana tek u vrijeme Heraklija, koji je uveo monofizizam zbog cega ga je izopcio papa Ivan IV, rodom iz Solina. Iz tog izopcenja nastala je tenzija izmedju vjerskih sredisnjica - Vatikana i Carigradske Patrijarsije.

 

 

 

A sto se 'Bizanta' iliti 'Vizantije tice', cirtirajmo ovdje suvremenog srbijansmog povjesnicara:

Дејан 27. oktobar 2015. 00:19 #3736296

 

"На ооснову чега се тврди да је град "Византијски"? Да нису можда нашли таблу "Византијски град"? Свако ко иоле зна историју, зна да је појам "Византија" уведен у 16. веку, након пада Ромејског царства, Нове Роме, Источног Римског царства или како год су га називала људе у то време. Не постоји ни једна документ, пре 1453. године, нити једна народна песма или било шта у коме се спомиње "Византијско царство". Једино се спомиње град Византион, који постаје Константинопољ, за време Константина" (objavljeno u beogradskim 'Vecernjim novostima').

 

Fantazmagoriju o Vizantiji, o Vizantiskom carstvu i 'Vizantiskoj kulturi' izmislio je odbjegli ruski povjesnicar Georgij Aleksandrovic Ostogorskij, koji se je skrasio u Beogradu i tu naucavao i pisao knjige koje su unijele zabunu u shvacanju i tumacenju povijesti. Ako Rusi nemaju nesto pametnije o cemu bi se svadjali s Turcima, neka oni puste na miru povijest i bastinu nasih ilirskih predaka!

 

 


Siječanj 2016.