Crveni fašisti


Tihomoir Dujmović
Tihomoir Dujmović

NA IDEOLOŠKOM PLANU PRECIZNO ZNAJU ŠTO HOĆE

Na ideološkom pak planu bili su krajnje jedinstveni. Tu se točno vidjelo da znaju što rade, tako da se ponekad čini kako je njihov Plan 21 bio popis samo ideoloških promjena u zemlji, od zatiranja tradicije do vraćanja jezika starim jugoslavenskim rješenjima, metaforički od Bleiburga do Srba! Zapravo se temeljito ostvarilo Josipovićevo proročanstvo da će Hrvatska pocrvenjeti kad oni dođu na vlast. Nema jednog segmenta koji nisu ideološki antagonizirali, oporba i oponenti su tretirani kao niže vrijedni, zapravo, na rubu zakona, a govor mržnje kojim je Premijer usred Sabora počastio Davora Stiera mogao bi ući u udžbenike. Na kraju su čak i vukovarski branitelji tretirani kao šovinisti i neprijatelji Hrvatske! Stara mržnja i nesnošljivost odmah su pokazane prema Katoličkoj crkvi kojoj se, zapravo, mjesecima prijetilo oduzimanjem novčanih naknada koje do­biva od države što nije ostalo bez posljedica! Kukuriku koalicija je odnosom prema povijesti (Milanović je jasno uoči preuzi­manja vlasti na dilemu Tito ili Tuđman rekao glasno - Tito!) koju je projicirala na sadašnjost uspjela posvađati kompletnu zemlju. Počela je hajka protiv branitelja i njihovih povlastica", ali je paralelno cijela država uzeta kao kolektivni talac samo da se ne bi bivše čelnike Udbe izručilo na suđenje u Njemačku! Za­pravo je ova lijeva koalicija ponovila sve svoje stavove iz prvog mandata! Usto su uz paničnu obranu udbaških čelnika, čim smo ušli u Uniju, krenuli intenzivno raditi na tome da nas vrate - u regiju!


SVI JOSIPOVIĆEVI GRIJESI

Ta izdaja naših vitalnih htijenja da se napokon europeiziramo, a ne ponovno balkaniziramo, traje od prvog dana ove vlasti! Mirenja koja je Josipović organizirao širom regije bila su s obzirom na scenografiju, iz hrvatske perspektive krajnje nečasna. Njegov govor u Sarajevu gdje je izjednačio krivce za rat u BiH tezom da su različite politike dovele do rata" bio je nepošten i izravno je abolirao srpsku agresiju, njegovo mirenje u Vukovaru i Paulinom Dvoru sa srpskim šefom države ponižavajuće je jer je dopuštajući podjelu krivnje, dotaknuo našu živu ranu. Naime, to su bila dva politički jednoznačna i jednako vrijedna buketa cvijeća za zločine koji su tretirani kao jednaki, a to je bit podvale koju Beograd gura godinama. No i to je napravljeno kako bi se moglo krenuti u što bržu suradnju u regiji". Mi dakle radimo us­tupke u stvarima u kojima nema ustupaka kako bismo išli onamo gdje uopće nije naš cilj biti i ostati! Činjenica pak da je Predsje­dnik države imao obraza u Knessetu održati govor u kojem u srcu izraelske države ističe kako u Hrvatskoj još postoji ustaška zmija, jedan je od najsramotnijih protuhrvatskih govora koje je u modernoj hrvatskoj državi ikad itko održao! Dražen Budiša je jednom prilikom rekao da čak ni Tito nikada nije govorio o po­stojanju ustaških zmija i da sumnja da bi ikada čak i Tito usred Knesseta govorio tim riječima! No, osim u povijesnim temama koje se inplementiraju u sadašnjost, lijeva koalicija je sukobila i dovela do usijanja praktički sve relacije koje su se u zemlji mogle konfrontirati! Primjerice, umjesto da su raspravu o seksualnom odgoju u sklopu građanskog odgoja organizirali na civiliziranoj razini, ministar obrazovanja Jovanović je, zapravo, iza leda najvećeg dijela nacije, kršeći pritom kao slon u staklarnici cijeli niz zakona, uveo zdravstveni odgoj u škole praktički nasilno. Tek ga je Ustavni sud uspio zakonski zauzdati! Naime, izazvao je reakciju Ustavnog suda koji mu je taj zakon poništio, ali i revolt građana na način da je na referendumu o definiciji braka gotovo milijun ljudi stavilo svoj potpis samo za održavanje referenduma! Referendum pak o definiciji braka vlast je shvatila kao osmu Titovu ofenzivu, pa se tako čak i Predsjednik Republike uključio u referendum na način da je na dan referenduma osvanuo na naslovnoj stranici najtiražnijih novina tezom ja sam protiv, a vi"!


ODMAK OD NJEMAČKE l PRIBLIŽAVANJE BRITANIJI

Na vanjskopolitičkom planu konzekventno Račanovom poučku učinjen je temeljiti odmak od Njemačke, uspostavljene su ti­jesne veze s Britanijom, čak je dogovoreno strateško hrvatsko-britansko partnerstvo u regiji što je definitivno kruna izdaje nacionalnih interesa, najkatastrofalniji vanjskopolitički potez koji je ova vlast napravila. To da mi i Britanci imamo strateško partnerstvo u politici u regiji! Paralelno s tim osnažene su veze s Rusijom, a kulturne, društvene i političke veze sa zemljama članicama Unije kao i s Unijom kao institucijom ignorirane su do razine incidenta! Hrvatska kao država, Hrvatska kao afirma­cija nacionalnih interesa jedne nacije koja stoljećima nije imala državu, Hrvatska kao kulturna posebnost što nas je i održala kroz stoljeća, sve je to prebrisano toliko otvoreno, toliko brutalno, toliko besramno da smo se na Sajmu knjiga u Leipzigu zahvalili domaćinu na zasebnom štandu, jer ovoj ministrici kul­ture i ovoj vlasti poseban nacionalni štand ne treba, pa smo tako nastupili na zajedničkom regionalnom štandu. Ono o čemu smo sanjali godinama sad smo sami ukinuli. No, kako se naša posebnost nikakvim nasiljem ne da ukinuti i ovo nasilje je donijelo jednu grotesku: dalmatinske klape su na tom zajedničkom regionalnom štandu nastupale pod nazivom Balkan beat"!

 

KOMPLETNA LJEVICA JE STALA UZ PERKOVIĆA

Ono što je dugoročno zastrašujuće jest činjenica da je kom­pletna ljevica stala uz ovu politiku uključujući i sramotnu obranu šefova Udbe koju je vlast organizirala čak i po cijenu da cijela zemlja dobije sankcije! Nigdje više i nikad jasnije nije bila vidljiva snaga Udbe u svim segmentima društva, napose u medijima koji su ga ili branili ili mu davali prostora do razine koju nikad ni za koga nisu napravili. Josipu Perkoviću je kao nikad nikome u medijima, bilo dopušteno da tri dana zaredom u dnevnim novinama brani svoju poziciju i priča svoju priču, samo koji dan prije izručenja. S tim da je on sam priznao kako je pomno izabrao termin za taj nastup. Vrhunsku solidarnost, posve zaštitnički odnos, kao i svekoliku podršku bivšem šefu Udbe pružile su uz medije i sve ključne političke institucije, a da se pritom nije oglasio niti jedan jedini Ijevičarski mozak kako bi javno rekao: pa što radite, ljudi! Jer, zahvalila mu se i policija s obzirom na to da, za razliku od hrvatskih branitelja, uključujući i same generale, Perković nije sproveden u lisicama niti je bilo dopušteno snimanje njegovog izručenja. Njemu je dostojanstvo bilo osigurano, njima ne! Ta scena, ta ukupna slika najbolje govori o snazi Udbe danas u Hrvatskoj!

 


ANACIONALNI DREAM TEAM U VANJSKIM POSLOVIMA

Glede Ministarstva vanjskih poslova, Vesna Pusić mu je bila je­dina zadana veličina i tu se Milanovića nije puno pitalo. Njezine veze u inozemstvu garnirane osobitom brigom nekih od stranih veleposlanika ovdje, napose njezin poznati lijevi, anacionalni, proregionalni ideološki gard jamčili su joj tu fotelju. Stavivši nju na to mjesto, i dopustivši da Milorad Pupovac postane čelnikom parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku, Zoran Milanović je, zapravo, vanjsku politiku dao u ruke ljevičarskom, anacionalnom dream teamu: Josipović, Vesna Pusić, Milorad Pupovac! Njih troje su uređivali i operativno vodili kompletnu hrvatsku vanjsku politiku i zato je njen ceh nakon četiri godine takav da smo na pragu toga da imamo zajednička veleposlanstva širom svijeta sa Srbijom!

 


JOSIPOVIĆPRVI SHVAĆA DA IH MILANOVIĆ VODI U PROPAST l SLAŽE NOVU HRVATSKU LJEVICU

Prvi je vidio da su stvari krenule po zlu Ivo Josipović. Vidjevši da je Zoran Milanović arogantni diletant koji je spreman poslati policiju na vukovarske branitelje, Josipović odlučuje postati novi arhitekt hrvatske političke ljevice. Mirela Holy kao i Nikica Gabrić ubačeni su katapultom Ive Josipovića u stranačku orbitu kako bi sutra glumili" njegovu bazu u Parlamentu. Josipović razumije da ovakav SDP ima ograničen rok trajanja i da mu je nužna infuzija. On ju je sam organizirao, osmislio i tehnički pogurao kao brod na prvu plovidbu! Samo njemu zahvaljujući i Jutarnji list i Večernji list bili su ultrablagonakloni i prema je­dnom i prema drugom njegovom projektu. Pa Nikica Gabrić je u Bujici" koju je prenosilo sedam, osam lokalnih tv postaja An­driji Hebrangu rekao da mu je mati bila Židovka i komunistkinja i da o čemu on govori". Samo je Josipovićeva hobotnica koja jedan svoj krak ima u obavještajnoj zajednici koja donosi hranu svim drugim krakovima, mogla osigurati da se medijski prešuti ovaj skandal, l prešutio se!

 


MILANOVIĆ-AROGANTAN POLITIČKI DILETANT!

 

Uglavnom, od početka je bilo jasno da je Zoran Milanović oku­pio ekipu diletanata, početnika u elementarnom smislu riječi i medijski friziranih stručnjaka koji nota bene uopće nisu školo­vani za posao koji je stajao ispred njih. ldeološki,to je bila ekipa koja je u najmanju ruku nezainteresirana za nacionalnu dimen­ziju države koju vode, a rušenje svega što je dotada vodio ili napravio HDZ, bio je njihov glavni "drive" što se najbolje i najviše vidjelo po sagi o Pelješkom mostu. Ne može se graditi most, samo zato što je projekt pokrenuo HDZ! Svima skupa se dopalo preko noći postati ministrima sa svim beneficijama koje ta carska mjesta (naročito malograđanima) donose, pa kad su u onoj aferi naručivanja najskupocjenijih limuzina upitali ministra Hajdaš Dončića zbog čega je i on naručio ultraluksuzni automobil, on je izjavio da je on timski igrač pa se nije htio izdvajati. Tako iz­gleda humor krapinskog župana na mjestu ministra pomorstva! Jed­nom riječju, Milanović je krajnje neodgovorno izabrao tim vjerojatno pouzdanih poslušnika, što se vidjelo u ratu s Linićem kad su ga svi ti mali od kužine" poslušno slušali bez obzira na optužbe. Njemu je očito, po svemu sudeći, od početka bilo sve- jedno znaju li oni svoj posao ili ne, bilo mu je važno da ih ima pod kontrolom i da su mu beskrajno odani. S vremenom će se pokazati da se i ta kontrola gasila, ali dotada će biti jasno da smo pred sobom imali najnesposobniju i najnepripremljeniju Vladu otkad je moderne hrvatske države. Tri godine nakon što je došao u Banske dvore, Zoran Milanović će medijima reći da je rast pri­hoda naveden u Planu 21 bio tek, kako se izrazio, figurativno" spomenut i da se ne osjeća kao netko tko je izdao obećanja s obzirom na to da ništa i nije bilo obećano. Uostalom, bezobrazluk je bio jedna od većih zastava koje su se vijorile na Banskim dvorima za mandata Zorana Milanovića!

 

ŠTO JE U HRVATSKOJ GOVOR MRŽNJE?

Mi govor mržnje imamo zakonski osiguran samo toga nismo svjesni. Ovako: kličete li u čast nekom partizanu koji je između ostaloga naložio strijeljanje dvaju razreda srednje škole na Slje­menu, s obzirom na to da je Ured za istraživanje žrtava komu­nizma iskopao doista posmrtne ostatke dvaju razreda srednje /rakoplovne ili dočasničke škole", mladost na rubu punolje­tnosti", kako piše sudski vještak u izvješću, vi dakle ako plješćete tom partizanu, ne činite nikakvo kazneno djelo. Možete mu podignuti spomenik, možete držati govore njemu u čast, ako je slobodan to popodne još će vam i Stipe Mesić doći o tom velikanu održati govor. Ali, ako kličete generalu druge vojske koji je napravio isto, vi ste na putu za Remetinec. To je zakon i taj zakon je ozakonjeni jarak između lijeve i desne Hrvatske koji je svojim potezima zabetonirao Ivo Sanader i to je jarak kakav nema niti jedan europski narod. Dakle, lijevi govor mržnje je dopušten i ne­sankcioniran dok vas desni govor mržnje vodi u Remetinec. Na toj podjeli dopuštenog crvenog fašizma i vječne brnjice na ustima bilo kojeg pripadnika desne opcije, mi smo svjedočili novom iz­ljevu lijevog totalitarizma koji je ostao medijski, javno i uopće politički nesankcioniran i desnog koji je momentano napadnut! Kad je Ruža Tomašić rekla kako je Hrvatska primarno za Hrvate, a, zapravo, je htjela reći da Hrvati nemaju druge ili rezervne do­movine i da kao što je Njemačka država u prvom redu Nijemaca, a Italija Talijana, da je tako Hrvatska primarno domovina Hrva­tima. Ruža Tomašić je, zapravo, zagrebla po površini jedne druge podvale o kojoj se ovdje nikad nije ozbiljno razgovaralo.KAKO SE MILANOVIĆ POČEO GUBITI...

Kod Zorana Milanovića je najiritantnije što glumata čovjeka s načelom. Recimo, Ferdeljija je izbacio glumeći visoke standarde koje je postavio, da bi, recimo, posve prešutio provokaciju kad se HNS javnosti obratio otvorenim pismom napadajući vlastitu Vladu a, zapravo, Milanovića i Linića. Okrenuo je glavu, premda je cijeli stadion vidio penal! Onda je smijenio Mirelu Holy zbog onog bizarnog maila koji treba zapamtiti prvenstveno zbog posve nekritične histerije koja oko nje nastaje! U toj histeriji njoj se očito oprašta ono što se drugome ne oprašta jer taj gaf je medijski toliko marginaliziran da je ispalo kako je Holy apso­lutno nevina!. Ona je, da ne zaboravimo, kao ministrica poslala mail nižem dužnosniku tražeći da zaposli tu i tu osobu! No Milanović je istodobno prešutio puno gori mail koji je ministrica kulture poslala direktoru HTV-a u kojem ga eksplicitno traži urgenciju za jednu tvrtku! Koji je smisao smjene Mirele Holy ako je Andreji Zlatar dopustio mnogo gore kršenje zakona, morala, običaja,svega? Zašto je smijenio Ferdeljija s obzirom na to da se i tri godine poslije pokazalo kako je čovjek bio posve u pravu: ova vlast jednostavno nema petlje za velike reforme!! A što je potom sve prešutio i progutao drugima! Na što sve u sljedećim mjesecima uopće nije reagirao! l tako se istopila njegova nadmenost i vidjelo se da je Milanović, za­pravo, folirant!


A ONDA JE KRENUO S NOVIM VRIJEĐANJIMA

To kako Milanović razgovara u Saboru, to još nismo vidjeli. Jednom je Ivo Sanader, urbana legenda kaže, nakon dobrog ručka i koje čaše vina održao previše drčni govor SDP-ovcima podsjetivši ih na sramne komunističke dane i mediji su to jasno detektirali kao neukusno cipelarenje, ali Milanović na­pada ad hominem! HDSSB je izvrijeđao kolektivno! Dr. Reinera osobno! Najveći dio onih koji su mu postavili najkonkretnija pi­tanja u Aktualnom satu uličarski je izvrijeđao umjesto da im na pi­tanje odgovori! Način na koji Milanović u Saboru komunicira s oporbom nije ni primitivan ni psovački, ali vrijednosno to je jezik ulice. Jer, on ne ruši vašargument, on ne ljulja temelje vašeg svje­tonazora, to nije dubinski vulkan, kao, recimo, Gotovčeve polemike s komunistima, ne, Milanović vas ismijava, vrijeđa, ponižava, kopa po vašim kompleksima, kopa vam po utrobi ako treba, pritom se cereka veći tonom kojim vam se obraća! Premijer koji tvrdi da je Hrvatska slučajna tvorevina, svojim nastupom u Berlinu nakon kojeg ga Merkelica više nikad nije ni pogledala, izazivao je mjesecima podsmijeh tamošnjih medija. Jer, diplo­matska ležernost koju je on hinjeno iskazivao skrivajući neznanje i neiskustvo, pretvorila se u provincijalni cirkus!


Travanj 2015.


Vrelo: "Hrvatska u raljama djece komuizma"