IC na katoličkoj zemlji

 

Lukavac

 

PN / Iako je vrijeme komunizma već daleko iza nas, posljedice pojedinih odredbi, poglavito one koje su išle na štetu vjerskih zajednica, i dandanas se dobrano osjećaju. Ovdje mislimo na imovinu Katoličke crkve koja je za vrijeme prošlog sustava oduzeta. Problem bi dijelom bio riješen Zakonom o restituciji čije donošenje se s nestrpljenjem iščekuje.

 

 

Osim što vrijeme čini svoje, utječe na zaborav i brisanje određenih tragova što bi u završnici u mnogim slučajevima moglo otežati i dokazivanje vlasništva ove imovine, proceduru bi znatno mogli otežati i slučajevi dodjele zemljišta trećim subjektima posebice ukoliko se takva dodjela vrši u ovom prijelaznom periodu. Upravo jedan takav primjer ovih dana zabrinjava katolike u Lukavcu i njihovog župnika, dekana Tuzlanskog dekanata, preč. Peru Iljkića. Riječ je o zemljištu koje se nalazi uz lukavačku katoličku crkvu za koje lukavački Hrvati tvrde da je bilo u vlasništvu Katoličke crkve. Zemljište je sada u vlasništvu Općine Lukavac, no postoje naznake da je ovih dana dodijeljeno Medžlisu Islamske zajednice za izgradnju islamskog centra.

 

MN / Oštre reakcije Lukavčana

 

Nedavno je u javnosti procurila informacija da predstavnici Islamske zajednice u Lukavcu žele na nekadašnjoj Katoličkoj zemlji da grade islamski centar. Tragom tih informacija saznajemo da su zapravo predstavnici Islamske zajednice u ovoj općini od nadležnih općinskih službi još 1998. godine dobili parcelu za izgradnju ovog centra, no da do dana današnjeg na toj lokaciji  nije ništa urađeno. Nakon jedanaest godina kada su Lukavčani skoro zaboravili da bi islamski centar trebao biti građen u ovom gradu, ovo pitanje je ponovno potegnuto. Vjerojatno se o izgradnji ovog centra uopće ne bi polemiziralo da nije u pitanju nova lokacija, parcela koja bi trebala biti tretirana Zakonom o restituciji kada bude donesen, jer je kako tvrde lukavački Hrvati u pitanju crkvena zemlja koja je oduzeta u vrijeme komunizma. Riječ je o lokaciji uz lukavačku katoličku crkvu na kojoj se nalazi dječji vrtić a koji bi navodno poradi izgradnje islamskog centra, u skorije vrijeme trebao biti izmješten na drugu lokaciju. Ovakve informacije izazvale su oštre reakcije velikog broja Lukavčana koji ne žele da se vrtić izmjesti s te lokacije, a s druge strane, Hrvati smatraju da islamski centar ne bi trebao biti na toj lokaciji. Naime, nemaju oni ništa protiv izgradnje islamskog centra, dapače. Godinama žive u slozi s drugim narodima u ovom gradu, no smatraju da se izgradnja nipošto ne bi smjela dogoditi na toj lokaciji jer je riječ o parceli koja je pripadala Katoličkoj crkvi. Dekan Pero Iljkić nije želio komentirati ove zabrinjavajuće informacije iz medija dok ne obavi razgovor s lukavačkim načelnikom Dževadom Mujkićem od kojeg je očekivao pojašnjenje. Zvaničnih obavještenja o izgradnji kako je kazao nije dobio i o istoj je upoznat iz medija. Na susret s načelnikom dekan Iljkić je čekao skoro mjesec dana što samo po sebi nameće pitanje izbjegavanja razgovora na ovu vrlo osjetljivu temu. Načelnik Mujkić je dekanu Iljkiću kazao da na toj lokaciji ne će biti građen islamski centar. Također je dodao da je riječ o zemlji koja je u vlasništvu Općine Lukavac te da ukoliko postoje indicije da je nekada pripadala Katoličkoj crkvi, to bi trebali potvrditi zemljišno-knjižni izvadci. Da je zemlja sada u vlasništvu općine znao je i dekan Iljkić, no pitanje je u čijem vlasništvu je bila ranije? Zvanične dokumentacije u župi nema, no župljani svjedoče da je riječ o crkvenoj zemlji o čemu će se morati potražiti i pisani tragovi. Svo ovo vrijeme izostaju reakcije predstavnika Islamske zajednice. Tek je medijima kratko rečeno da će informaciju o tome gdje će se i što graditi, dobiti po završetku priprema.

 

MN / Tri župe sv. Ante su se uvijek slavile na toj parceli

 

Ako već kako je kazao načelnik Mujkić na ovoj lokaciji ne će biti građen islamski centar, samo po sebi nameće se pitanje zašto je netko ovakve informacije odaslao u javnost i s kojim ciljem? Je li ovo, možda, bilo ispitivanja pulsa lukavačkih Hrvata? Oni su nam kazali da su se upravo na tom mjestu, na toj parceli godinama katolici okupljali i proslavljali katoličke blagdane. Smatraju da bi to pitanje trebalo što prije riješiti i da, ako bi ikakav centar na toj lokaciji trebao biti građen, to trebao da bude katolički centar. “Mi smo ovdje uvijek živjeli u miru i dobrim odnosima sa svojim susjedima a sada kao da to nekome ne odgovara pa nam rade ovakve stvari. Svi mi znamo da je ovo sada općinska zemlja ali znamo i da je bila u vlasništvu Katoličke crkve. Tri župe sv. Ante su se otkako znam za sebe slavile tu, upravo na tom mjestu gdje je dječji vrtić”, kazao nam je Lukavčanin Fabijan koji smatra da oko ovog pitanja ne treba podizati prevelike tenzije, nego što prije sjesti za stol i riješiti ga. Izgradnju islamskog centra uz katoličku crkvu smatra lošom porukom za Hrvate ovog kraja. Da su katolici slavili blagdane na toj zemlji potvrdili su nam i mnogi drugi pa se pitamo bi li bilo moguće u vremenu komunizma slaviti neki katolički ili bilo koji drugi vjerski blagdan na općinskoj ili kako se tada zvala, društvenoj zemlji? Odgovor je više nego jasan a razumljivo je i ogorčenje lukavačkih Hrvata koji se s pravom pitaju kakve bi tek reakcije bile kada bi tražili izgradnju Katoličkog centra u Lukavcu? Naravno, sve su to pitanja na koja ovi ljudi imaju pravo dobiti odgovore. Sada im prvo predstoji da se angažiraju oko zemljišno-knjižnih izvadaka ali i drugih pisanih materijala koji se čuvaju u crkvenim krugovima a u kojima bi trebali postojati i pisani tragovi o vlasništvu ove parcele. Nadamo se da im strpljivosti ne manjka.

 

Ankica S.Ć.