Izručenje gospodarima


Zoran VUKMAN


Olovni oblaci još niže su nad Hrvatskom. Hrvati u svojoj zemlji sve teže dišu. Slijepci i zlobnici smiju nam se, odrodi likuju, ovaj narod ždere sebe samog. Naše nestajanje je otvo­ren proces. U cinizmu neprijatelja ogledaju se lica hrvatskih izdajnika. Sramotan čin naše povijesti opustošio je srca, odu­zeo radosti i namrijeo u baštinu jednima zebnju, drugima rav­nodušnost. Srljamo u propast, u inverziju vlastitih pobjeda. Mazohizam poraza usađen je u povijesni kod ovoga naroda. Ne znamo se oprijeti autodestrukciji, toj slaboči duha da nad­vlada svoje nutarnje konflikte. Ne znamo se oprijeti svojoj niskosti i zlobi, svom kukavičluku. Hrvatska ostaje na pusto­poljini, ponižena i popljuvana do kraja, osuđena od vlastite djece. Gledamo je kao bludnicu na razmeđu epoha i tražimo od nje da nam polaže račune, da se pokori svijetu, i da nam odgovori zašto uopće postoji. Nigdje nije bilo takvog naroda na svijetu, da sudi sebi samom jezikom i beščutnošču svojih gospodara, da strane suce uzima kao mjerilo svoje budućnosti. Strašno je, ali istinito - uvjet našeg života je nadsud u Haagu, sud ovoga svijeta i moćne cinične, ohole (ne)pravde.

Sve se podređuje gospodaru i njegovim željama. Vlast je pokora ovome narodu koju je sam izabrao, sam se odlučio za tihi pakao, za put u neslobodu. Bacili smo u bezdan naše žrtve, bacili smo u vjetar naš ponos, izručili Hrvatsku najgorim antihrvatima. Sad nas veliki gazde žele navesti da sami tlačimo i svoju braću u Bosni i Hercegovini, da im zatvaramo granice i oduzimamo putovnice! O, Bože, od tog đavolskog cinizma čovjeku zastaje srce! Kad se bijednik ponizi i pokloni pred zlom, onda zlo nema granica, onda uzima sve, ljudsku dušu, njezinu životnu esenciju. Izopačeni svijet stoji danas kao blještava kupola oholosti pod suncem i nebom čija idila ne otkriva nemir pravednika niti se čuju njegovi vapaju, niti se osjeća njegova tjeskoba. Ali u njegovom srcu ostaje začahurena istina, kroz vrijeme pomračenja, kroz doba slavljenja laži, kroz izmaglice opsjena. Čovjek u strahu pred zlom radije želi biti slijep i ne vidjeti zlo, čak i onda kad se zlo ne krije. A kad se ono krije, onda će ga spremnije prihvatiti kao lažno dobro, nego raskrivati njegovo lažno lice. Zato uspijevaju totalitariz­mi, jer većina šuti u strahu, i pored zdravih očiju i ušiju ne želi vidjeti ni čuti da je nepravda nepravda, a pravda o kojoj nam govore zlokobna obmana.

Teški dani tek predstoje Hrvatima, možda teži no ikada jer smo prokockali dostojanstvo, jer nas lome svjetski meštri i ne daju nam disati. Sprema se velika rasprodaja Hrvatske, vlast je tretira poput prostitutke koja će se uskoro sva raspro­strijeti pred stranim bogatunima, i donijeti svodnicima neka­kav novac. Cijela gospodarska filozofija temelji se na prodaji prirodnih resursa i nekretnina. Talijani se pripremaju eko­nomski zaposjesti našu obalu, pokupovati naše otoke. Parcele će naš čovjek prodavati u bescijenje. Kad bude kasno, kajat će se. Hoteli i atraktivne lokacije čekaju svjetske tajkune. Vlast se ponaša kao da je narod nesposoban, kao da ne želi raditi ili kao da su svi njegovi potencijali nizašto. Hrvatski kadrovi kao da nisu potrebni. Čini se da u Hrvatskoj vladaju zakoni sulu­de osvete, da se jugoslavenska podsvijest probudila kao demon balkanskog integralizma koji ima lice pseudoeuro-pejstva, a naličje hladnog anacionalnog globalizma. Izručiti Hrvatsku gospodarima - to je mandat ove vlasti. Četrnaest mjeseci je utrošeno na brisanje desetgodišnje novije povijesti, na uništavanje svega što hrvatski misli i osjeća. Komunizam je. danas postao bastard socijaldemokracije i globalnog kapita­lizma, komunizam koji vrlo ozbiljno shvaća svoju zadaću dekroatizacije Hrvatske. Dio povijesti hrvatski komunisti su preskočili zahvaljujući prevlasti liberalne anacionalne ideolo­gije u svijetu - postali su dio trenda vrlo lako jer su sami negi­rali naciju, i dobili azil kao novoeuropejci i novodemokrati. Novo doba sivih oblaka koje su nadvili nad nama, shvaćaju kao svoju novu misiju, kao prirodni nastavak one stare nedovršene - ili dovršene?

Pred nama su teški dani jer Hrvatska je pod opsadom globalista - događaju se posljednje faze njezinog slamanja i uništavanja kao samostalne države. Obrazac kojeg svjetski moćnici primjenjuju u Bosni i Hercegovini s hrvatskim naro­dom - obespravljenje, kriminalizacija i izolacija - redovito se prenosi i preslikava na nas u Hrvatskoj. Mi kao da još uvijek ne shvaćamo da je sudbina Hrvata u Hrvatskoj usko poveza­na sa sudbinom Hrvata u BiH. Naš usud je zajednički. Okrenuti nas u Hrvatskoj protiv hrvatske braće u BiH vrhu­nac je dijaboličnog projekta uništenja hrvatske nacije. Mnogi nemaju hrabrosti i nakon svih ovih mjeseci, nakon progona hrvatskih branitelja, izrugivanja Domovinskog rata, nakon presuda Blaškiću i Kordiću, doći do zaključka: hrvatska naci­ja je osuđena na uništenje! Veliki meštri osudili su nas na izu­miranje, na propast, ali propast koju sukreiramo sami! Hrvatsku se pokušava pretvoriti u prazno ime, u državu koja kao suverena postoji tek formalno na zemljovidu. Gospodari svijeta, nas tako preziru da nam žele oduzeti pravo na uprav­ljanje vlastitom državom i gospodarenje vlastitom zemljom! Zar Mesić svojedobno, po tko zna koji put, nije ponizio hrvat­ski narod kad je bijedno vapio pred zapadnim svijetom da nam pomogne i daje kredite jer nećemo izdržati!? Tko je od vlastodržaca pozvao ovaj narod na rad, na godine stvaranja i izgradnje? Nitko, samo se jadno plazi pred moćnicima i prose krediti, vapi se za stranim ulaganjima, koja neće biti ništa drugo nego hladna, pragmatična eksploatacija. Ako se ne probudimo, povijest nas neće ni pamtiti, izgubit ćemo se na vjetrometinama svijeta, progutat će nas globalni stroj. Hrvatskoj se opet pripremaju vješala i zid srama.


 

 

Vrelo: Zoran Vukman "Put u Balkaniju", str. 231-234

 


Studeni 2011.