Mali od kužine


Tihomir DUJMOVIĆ

 

Uglavnom, od početka je bilo jasno da je Zoran Milanović oku­pio ekipu diletanata, početnika u elementarnom smislu riječi i medijski friziranih stručnjaka koji nota bene uopće nisu školo­vani za posao koji je stajao ispred njih. ldeološki, to je bila ekipa koja je u najmanju ruku nezainteresirana za nacionalnu dimen­ziju države koju vode, a rušenje svega što je dotada vodio ili napravio HDZ, bio je njihov glavni "drive" što se najbolje i najviše vidjelo po sagi o Pelješkom mostu. Ne može se graditi most, samo zato što je projekt pokrenuo HDZ! Svima skupa se dopalo preko noći postati ministrima sa svim beneficijama koje ta carska mjesta (naročito malograđanima) donose, pa kad su u onoj aferi naručivanja najskupocjenijih limuzina upitali ministra Hajdaš Dončića zbog čega je i on naručio ultraluksuzni automobil, on je izjavio da je on timski igrač pa se nije htio izdvajati. Tako iz­gleda humor krapinskog župana na mjestu ministra pomorstva! Jed­nom riječju, Milanović je krajnje neodgovorno izabrao tim vjerojatno pouzdanih poslušnika, što se vidjelo u ratu s Linićem kad su ga svi ti mali od kužine" poslušno slušali bez obzira na optužbe. Njemu je očito, po svemu sudeći, od početka bilo svejedno znaju li oni svoj posao ili ne, bilo mu je važno da ih ima pod kontrolom i da su mu beskrajno odani. S vremenom će se pokazati da se i ta kontrola gasila, ali dotada će biti jasno da smo pied sobom imali najnesposobniju i najnepripremljeniju Vladu otkad je moderne hrvatske države. Tri godine nakon što je došao u Banske dvore, Zoran Milanović će medijima reći da je rast pri­hoda naveden u Planu 21 bio tek, kako se izrazio, figurativno" spomenut i da se ne osjeća kao netko tko je izdao obećanja s obzirom na to da ništa i nije bilo obećano. Uostalom, bezobrazluk je bio jedna od većih zastava koje su se vijorile na Banskim dvorima za mandata Zorana Milanovića!


JEDVA DA JE BILO TJEDNA BEZ AFERE

S ovakvim sastavom nije nikakvo čudo da je Vlada neprestano bila u nekim aferama. Nije mi namjera taksativno nabrajati sve takve afere, ali ministar Komadina je smijenjen na samom početku zato što je Ferdelji kao njegova desna ruka izustio jednu jedinu kritičku rečenicu tipa nisam siguran da je ova Vlada spremna na velike poteze", l sva moguća medijska pera ovu su rečenicu pozdravila, ali nisu pokazali ni mrvicu vjerodostojnosti kad je Milanović prije negoli ga je smijenio, cipelario Ferdeljija! Komadina se tada povukao bez ispaljenog metka, premda se osjetio povrijeđenim jer mu kao balavcu Premijer miče prve suradnike. Kako Milanović u politici ne razumije kauzalitet, on nije shvatio da je upravo dobio ogorčenog protivnika i Komadina će kasnije u sagi o Liniću biti najglasniji, upravo prkosni Milanovićev protivnik. Onda je Holy pala u priči koja ne samo da je marginalizirana, već se od nje pravila žrtva! Tako ni danas nema nikoga da podsjeti naciju kako je ministrica mimo svakog zakona i boljih običaja intervenirala u klasičnom političkom potezu da se neka žena mimo natječaja i mimo uzusa zaposli.


Inače, Vlada je na samom početku s onim Milanovićevim nevjero­jatnim neznanjima i paralelnoj aroganciji, osramotila Hrvatsku i kad se radilo o granici sa BiH i kad se radilo o Pelješkom mostu! Baš osramotila! S druge strane počela se valjati i afera koja se ticala ministra policije. Naime, Milanović je dopustio da mu mi­nistar policije mjesecima bude podstanar u stanu u vlasništvu najvećeg medijskog mogula kod nas i da nije bilo tog otkrića putem njemu suprotstavljenih medija i danas bi bio tamo. On nas je pak dalmatinski drčno pogledao kroz kamere HTV-a i samo procijedio kako je unajmio drugi stan i u čemu je pro­blem?! Niučemu kad imaš Pavića, te Gorana Radmana iza sebe koji će sutra prešutjeti tu svinjariju! Jer, ako je to normalno, zašto u drugim zemljama šefovi policije ne unajmljuju stanove baš u vlasništvu najvećih medijskih mogula? Kad smo kod afera, ne treba zaboraviti jedan poseban biser: vladajuća stranka zakasnila je s predajom financijskog izvješća o radu stranke za nekoliko dana! Ni te afere ne bi bilo bez medija, a ona kao ni jedna druga ne pokazuje tako jasno i tako zorno da ljudi koji su došli na vlast nisu kadri upravljati niti vlastitom strankom! Kamoli državom! To je prva i prava istina, jer, ako niste u stanju na vrijeme predati financijsko izvješće o radu svoje stranke, kako ćete znati uprav­ljati državom?! Tim prije što će se godinu dana poslije dogoditi posve ista stvar: opet su zakasnili s predajom financijskog izvješća!!! Da nije ničeg drugog već bi ovo bio znak kako imamo posla s drugorazrednom ekipom koja je elementarno nesposobna!

 

Vrelo: „Hrvatska u raljama djece komunizma“

 


Kolovoz 2016.