Mesić bi presjekao posavski koridor

PREDSJEDNIK REPUBLIKE NAJOŠTRIJE DO SADA PROTIV DODIKOVIH NAJAVA RAZBIJANJA BiH

 

Mesić bi poslao vojsku protiv referenduma Banja Luke. Hrvatska je jamac Daytona. Kada bi Dodik referendumom srušio Dayton, odmah bih vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini, objasnio je novinarima Mesić

ZAGREB – Da sam predsjednik Republike u trenutku kada bi Milorad Dodik u Republici Srpskoj eventualno raspisao referendum o otcjepljenju od BiH, odmah bih vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini. To je jučer izjavio predsjednik Republike Stjepan Mesić u neformalnom razgovoru sa skupinom novinara na Pantovčaku.
    – Hrvatska je jamac Daytonskoga sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o otcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati, i zato bih vojno prekinuo koridor, objasnio je novinarima Mesić, zaoštrivši tako najdramatičnije do sada svoju kritiku politike premijera Republike Srpske Milorada Dodika, ali posredno i predsjednika Srbije Borisa Tadića.
    – Nevjerojatno je koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu. On igra na kartu zamora: misli da će se svijet umoriti od BiH, a on će tada raspisati referendum o otcjepljenju, netko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija bit će ostvarena, kazao je Mesić skupini izvjestitelja i komentatora dnevnih novina s kojima je neformalno razgovarao poslije tradicionalnog predsjedničkog prijema za novinare u povodu Božića i Nove godine.
   
    I zato bi, kazao je Mesić, kao predsjednik države u slučaju referenduma o otcjepljenju RS od BiH, bio spreman i s Hrvatskom vojskom intervenirati kod Brčkoga kako bi RS onesposobio za postojanje. »Kako će se ponašati Ivo Josipović, to ćemo vidjeti«, dodao je. Upitan je li to svoje mišljenje iznio predstavnicima međunarodne zajednice, Mesić je odgovorio da jest, ali nešto blažim riječima.
    Koridor o kojemu Mesić govori petnaestak je kilometara širok teritorijalni pojas sjever-jug, koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni dio Republike Srpske. Od hrvatske granice kod Županje udaljen je tridesetak kilometara.
   
    Tijekom rata, oko opstanka ili nestanka toga koridora vodile su se žestoke vojne, ali i podzemne političke bitke, jer o tome malom dijelu teritorija ovisi logistički i svaki drugi opstanak Banja Luke, a onda i RS-a. Mesićeva jučerašnja izjava o vojnom napadu na koridor svakako je obnova ratnoga rječnika kakav se u regiji nije čuo već petnaest godina.

 

 

Dodik ucjenjuje Sarajevo i međunarodnu zajednicu
   
    Milorad Dodik prijetnju referendumom već mjesecima koristi kao sredstvo političke ucjene kako bi od Sarajeva i međunarodne zajednice ishodio toleriranje svojih poteza slabljenja BiH i jačanja RS-a. Nedavna odluka visokoga predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da produži mandat inozemnim tužiteljima i sucima u toj zemlji, Dodiku je poslužila kao još jedan razlog za prijetnju referendumom. Prijetnja je ovaj put posve opipljiva: Dodik je najavio usvajanje zakonskoga okvira za provedbu referenduma u Narodnoj skupštini RS, a potom i referendum o Inzkovu produženju mandata inozemnim tužiteljima i sucima. Taj referendum, najavio je još Dodik, trebao bi biti svojevrsna proba za ultimativni referendum, izjašnjavanje građana RS o ostanku ili izlasku iz BiH.

 

Boris PAVELIĆ – Novi list